COVID-19: în acest an sezonul gripal va fi mai lejer, datorită măsurilor de precauție impuse

Potrivit unui raport al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) din SUA, sezonul gripal din acest an ar urma să fie mai lejer datorită măsurilor de precauție impuse pentru a stopa răspândirea noului tip de coronavirus. În raportul publicat recent în revista medicală Morbidity and Mortality Weekly Report, cercetătorii au menționat că gripa este acum la cel mai jos nivel istoric cunoscut, iar virusul nu circulă deloc în emisfera sudică, care a ieșit recent din sezonul de iarnă.

Cu toate acestea, nimic nu este sigur în ceea ce privește sezonul gripal, în special în mijlocul pandemiei. Deci, este foarte importantă pregătirea atât de sezonul gripal, cât și de COVID-19 în această toamnă și iarnă, mai ales trebuie să fie disponibil vaccinul antigripal, se mai menționează în raport.

În SUA, activitatea virusului gripal a scăzut brusc în luna martie, atunci când a fost clar că SARS-CoV-2 circulă prin toată țara. Această scădere reprezintă închiderea școlilor, autoizolarea la domiciliu, distanțarea socială, purtarea măștilor, măsuri scopul cărora a fost diminuarea răspândirii noului coronavirus, dar și o lipsă a raportării cazurilor, deoarece persoanele care au experimentat simptome ale gripei nu s-au adresat după ajutor medical.

În general, numărul testelor de laborator pentru diagnosticarea gripei în SUA (un indicator al activității virusului gripal) a scăzut cu 61%, de la aproximativ 50 000 pe săptămână din septembrie 2019 până în februarie 2020 la 19 500 pe săptămână din martie până în mai a acestui an. Mai mult decât atât, a existat o diminuare cu 98% a numărului de teste pozitive pentru gripă în această perioadă – de la 19% la 0,3%.

În această primăvară activitatea virusului gripal a rămas extrem de joasă, cu doar 0,2% teste pozitive din mai până în august, comparativ cu 2,35% pentru aceeași perioadă din 2019, 1,04% în 2018 și 2,37% în 2017, se menționează în raport.

O activitate gripală joasă a fost atestată și în emisfera sudică. Din aprilie până în iulie, perioadă ce corespunde cu toamna-iarna și sezonul gripal în această zonă a globului, au fost înregistrate doar 51 teste pozitive pentru mai bine de 83 000 de persoane din Australia, Chile și Africa de Sud, rata testelor pozitive fiind, astfel, de 0,06%. În comparație, din aprilie până în iulie a anilor 2017-2019, aproximativ 14% sau 24 000 de persoane din 178 000 au fost diagnosticate pozitiv cu virusul gripal în cele trei țări menționate anterior.

Inițial, diminuarea activității virusului gripal a fost atribuită mai degrabă testării pentru noul coronavirus decât pentru virusul gripal. Însă, chiar și atunci când autoritățile de sănătate publică au făcut eforturile necesare pentru a testa populația la virusul gripal, acesta a fost detectat în proporții foarte mici.

Descoperirile sugerează că măsurile întreprinse pentru a preveni răspândirea COVID-19 au redus substanțial transmiterea virusului gripal în aceste țări, se mai menționează în raport.

Dacă aceste strategii vor continua și pe parcursul toamnei, sezonul gripal pare să fie foarte lejer sau chiar inexistent în Statele Unite ale Americii. Cu toate acestea, chiar și în cazul respectării tuturor măsurilor de precauție, vaccinarea anti-gripală este deosebit de importantă în acest an, în special pentru a micșora presiunea acestei boli asupra sistemului medical și așa supra-solicitat, atenționează specialiștii de la CDC.

Cercetătorii concluzionează prin faptul că pentru viitor oficialii trebuie să implementeze un șir de precauții asemănătoare cu cele din pandemia actuală pentru a preveni îmbolnăvirea cu gripă, în special în grupurile populaționale cu un risc sporit pentru complicații.

Sursa foto: 
everydayhealth.com
Sursa: 

livescience.com

La Inceput