COVID-19: Cât timp durează imunitatea după infectare. Ce spun ultimele studii medicale

Odată ce ai suportat infectarea cu noul coronavirus nu este cazul să te relaxezi și să renunți la distanțarea socială, purtarea măștii și igienizarea frecventă a mâinilor. În acest sens este important să înțelegi cum funcționează sistemul imun și cât de îndelungată este protecția oferită împotriva coronavirusurilor și, în special, a noului tip, SARS-CoV-2, care a provocat pandemia COVID-19. Ți-am pregătit în continuare un șir de date științifice despre perioada în care organismul este imun împotriva infectării cu noul coronavirus după ce a suportat infectarea inițială cu acesta.

Ce se știe despre imunitatea împotriva COVID-19 în acest moment

Potrivit doctorului în științe medicale, specialistă în imunologie la Facultatea de Medicină a Universității din Washington,SUA, Lauren Rodda, în acest moment nu se știe cu precizie dacă oamenii capătă imunitate după ce suportă infecția cu SARS-CoV-2, deoarece nu există, deocamdată, studii suficiente la acest subiect.

Potrivit specialistei, acest fapt ar implica un șir de persoane care au suportat deja infectarea cu noul coronavirus și monitorizarea reinfectării acestora.

Cu toate acestea, un studiu publicat în revista Immunity săptămâna trecută, a depistat că persoanele care au suportat noul coronavirus, chiar și într-o formă ușoară, dezvoltă anticorpi pentru o perioadă de 5-7 luni, iar aceștia pot persista în sânge și mai mult de perioada indicată. Echipa de cercetători a testat peste 30 000 de persoane din Arizona care au fost testați pozitiv pentru noul coronavirus la scurt timp după efectuarea testului.

Cu toate acestea, deși rezultatele studiului sunt promițătoare, nicio persoană nu a fost monitorizată în timp și nu a fost stabilit dacă anticorpii din sânge au fost suficienți pentru a-i proteja de o eventuală reinfectare.

Potrivit Lauren Rodda, înainte de acest studiu, au fost realizate alte cercetări care au demonstrat că imunitatea împotriva SARS-CoV-2 durează cel puțin 3 luni după infectare. În cadrul studiului realizat de specialistă s-a constatat că imunitatea se menține și în cazul persoanelor care au trecut printr-o formă ușoară a bolii.

Mai mult decât atât, specialista consideră că această protecție poate fi și mai îndelungată. Rodda a menționat că echipa sa de cercetare a depistat în sângele persoanelor care au trecut prin infectarea cu noul coronavirus limfocite T și B de memorie cu semne distinctive că acestea sunt funcționale.

Celulele de memorie oferă sistemului imun o memorie despre invaziile microbiene și virale anterioare și, alături de anticorpi, asigură o protecție suficientă împotriva re-infectării și transmisiei ulterioare.

Un alt studiu publicat în The New England Journal of Medicine a inclus date în urma studierii a 1.107 persoane din Islanda care s-au restabilit în urma infectării cu noul coronavirus și au fost testați pozitiv la anticorpi împotriva acestora. Timp de 4 luni, cercetătorii nu au depistat devieri considerabile de la numărul de anticorpi determinați inițial.

Cu toate acestea, datele obținute sunt relative, deoarece savanții urmează să afle răspunsul la întrebările:

- Suntem protejați după infectare ? Cât timp durează protecția?

- Este influențată imunitatea de unele particularități individuale (precum vârsta)?

- Influențează oare forma bolii suportate (ușoară, medie sau severă) imunitatea dobândită împotriva SARS-CoV-2?

- Care este cea mai bună modalitate de a estima imunitatea dobândită? Este oare doar prin măsurarea anticorpilor? Există anticorpi specifici care trebuie măsurați?

- Cât timp durează imunitatea după vaccinare?

Luând în considerare aceste detalii, specialiștii recomandă în continuare păstrarea distanței sociale, purtarea măștii de protecție individuală și igienizarea frecventă a mâinilor chiar dacă ai trecut deja prin infectarea cu noul coronavirus.

Semnifică testul pozitiv la anticorpi că sunt imun împotriva noului coronavirus?

Dr. Steven Sperber, șef  interimar al Secției de boli infecțioase din cadrul Centrului Medical al Universității Hackensack , SUA, afirmă că în acest moment nu putem ști cu precizie dacă testul pozitiv la anticorpi demonstrează că suntem imuni față de noul coronavirus. Prezența anticorpilor demonstrează doar că am fost expuși la SARS-CoV-2 în trecut.

Sperber a enunțat că în cazul unor infecții anticorpii pot  asigura imunitate împotriva reinfectării, în timp ce poate să lipsească protecția pentru altele, însă simptomele reinfectării sunt mult mai ușoare.

În plus, există și teste „fals pozitive” în cazul persoanelor care au fost expuse la virusuri asemănătoare care pot fi, de asemenea, depistate de test, însă acești anticorpi nu îi protejează împotriva noului coronavirus.

În final, acum nu se poate spune cu siguranță cât timp durează imunitatea pentru reinfectare împotriva noului coronavirus.

Ce este imunitatea colectivă și de ce aceasta este atât de importantă?

Potrivit lui Rodda, imunitatea colectivă este conceptul prin care înțelegem că în cazul în care suficiente persoane care au obținut imunitate împotriva unui agent patogen, fie în urma suportării infecției sau recepționării vaccinului, o persoană non-imună are un risc foarte mic de infectare.

Acest concept este extrem de important, deoarece există în comunitatea noastră un grup de persoane (bebeluși, persoanele în vârstă și cei cu imunitatea slăbită) care nu pot fi imunizați și se pot baza, în acest caz, doar pe imunitatea colectivă, oferită de fiecare membru al societății.

Cu toate acestea, Rodda a mai adăugat că este o idee foarte proastă să lăsăm noul coronavirus, SARS-CoV-2 să circule nestingherit în rândul populației și să infecteze un număr mare de persoane în ideea de a asigura imunitatea colectivă: „COVID-19 poate fi fatală pentru orice grup de vârstă, iar costul vieților omenești este, indubitabil, prea mare și inacceptabil sub nici o formă”, a declarat specialista.

Potrivit specialiștilor, cea mai bună cale de a obține imunitatea colectivă împotriva COVID-19 este vaccinarea populației.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
nytimes.com
Sursa: 

medicalnewstoday.com, healthline.com

La Inceput