COVID-19: cum să cureți și să dezinfectezi suprafețele, dacă locuiești cu cineva infectat sau suspect de infectare cu noul coronavirus

V-am povestit la începutul pandemiei COVID-19 cum să curățați și să dezinfectați corect suprafețele potrivit recomandărilor autorităților, dar și cum să eliminați noul coronavirus de pe haine. În acest material, însă, din cauza cazurilor de infectare în creștere și a conlocuirii tot mai frecvente cu o persoană infectată sau suspectată de infectare cu noul coronavirus în țara noastră, o să vă povestim cum să curățați și să dezinfectați diferite suprafețe din casă pentru a preveni la maxim infectarea la domiciliu.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, CDC din SUA recomandă următoarele măsuri generale pentru curățarea și dezinfecția suprafețelor în locuința în care o persoană se află în izolare medicală:

- Membrii familiei trebuie să cunoască simptomele infectării cu noul coronavirus și să contribuie prin diverse măsuri la prevenirea răspândirii acestuia;

- Spală și dezinfectează suprafețele frecvent atinse, precum mesele, mânerele patului și ale fotoliilor, mânerele ușilor, întrerupătoarele electrice, telefoanele, tabletele, ecranele dispozitivelor electronice, telecomenzile, tastatura, suprafețele de pe birou, toaletele, chiuvetele. În cazul în care persoana bolnavă își are baia separată – spală și dezinfectează suprafețele doar la necesitate pentru a evita contactul în plus cu noul coronavirus.

- Persoana bolnavă trebuie să stea cât mai mult posibil într-o cameră aparte, departe de alți membri ai familiei;

- Persoana care are grijă de bolnav poate furniza articole de curățare personale pentru camera și baia acesteia, cu excepția cazului în care camera este ocupată de un copil sau de o altă persoană pentru care aceste provizii nu ar fi adecvate. Articolele includ lenjerie, prosoape de hârtie, produse de curățat și dezinfectanți certificați.

- Dacă baia și toaleta separată nu este disponibilă, cea comună trebuie dezinfectată după fiecare utilizare de către bolnav. Dacă bolnavul nu o poate face de sine stătător, persoana care are grijă de acesta o va face după o perioadă de așteptare, purtând echipamentul de protecție cuvenit (mască, mănuși).

Cum să cureți și să dezinfectezi:

Suprafețele tari, non-poroase

- Poartă mănuși de cauciuc, de unică folosință în timp ce dezinfectezi suprafețele. Acestea trebuie aruncate după fiecare utilizare. În cazul purtării mănușilor, acestea trebuie purtate doar pentru curățarea și dezinfecția suprafețelor pe care ar putea rămâne noul coronavirus și nu trebuie utilizate în alte scopuri. Nu uita să îți speli bine mâinile după ce scoți mănușile.

- Dacă suprafețele sunt murdare, folosește în mod prioritar apa cu detergent sau săpun pentru a le curăța.

- Citește mereu etichetele produselor pentru o securitate și eficiență maximă și nu uita să porți protecție pentru piele și ochi pentru a preveni un eventual accident;

- Asigură o ventilație adecvată în timpul dezinfecției;

- Nu utiliza cantități mai mari de detergent sau de dezinfectant decât e indicat pe etichetă și în instrucțiune;

- Utilizează apă de temperatura camerei pentru diluție (în cazul în care nu e indicat altă temperatură pe ambalaj sau în instrucțiunea produsului);

- Evită mixarea produselor;

- Etichetează produsele de curățat și dezinfecție diluate;

- Ține produsele de curățat și dezinfectantele departe de copii și animalele de companie. Aceste produse nu trebuie în niciun caz administrate intern sau pe piele, deoarece pot provoca iritații sau alte efecte adverse.

Pentru a elimina noul coronavirus de pe suprafețe, utilizează diluțiile potrivite:

- Hipoclorit de sodiu de 5,25-8,25%. Nu utiliza produsele care nu se încadrează în acest interval sau în cazul în care concentrația acestora nu e indicată pe ambalaj;

- Urmează instrucțiunile producătorului și asigură un contact de minim un minut cu suprafețele dezinfectate;

- Asigură-te că produsul nu este expirat;

- Nu amesteca detergentul cu amoniac sau alți detergenți. Această combinație poate cauza eliminare de fum nociv care este foarte periculos atunci când este inhalat;

- Soluțiile dezinfectante preparate vor fi eficiente până la 24 de ore după preparare;

- Soluțiile alcoolice de minim 70% pot fi, de asemenea, utilizate.

Suprafețele moi, poroase

Pentru suprafețele poroase precum covoare, podea cu mochetă sau draperii elimină impuritățile vizibile și curăță-le cu un detergent potrivit. După această procedură:

- Plasează-le în mașina de spălat și urmează instrucțiunile producătorului. Dacă este posibil, spală-le cu apă fierbinte, dar cu permisiunea și indicațiile producătorului.

Electrocasnicele

Pentru electrocasnice precum telefoane, tablete, ecrane cu senzor, telecomenzi și tastatură elimină toate particulele contaminante vizibile. Urmează instrucțiunile producătorului pentru curățarea și dezinfectarea suprafețelor. Optează pentru electrocasnice cu suprafețe ușor de curățat. Dacă nu există instrucțiuni ale producătorului, utilizează șervețele ce conțin minim 70% alcool pentru a dezinfecta ecranele dispozitivelor electronice. Usucă bine suprafețele pentru a evita acumularea lichidelor.

Lenjeria de pat, prosoapele și hainele care se vor plasa în mașina de spălat

Poartă mereu mănuși atunci când mânuiești lenjeria sau albiturile persoanei infectate de COVID-19. Acestea nu trebuie utilizate pentru alte activități. Nu uita să îți speli mâinile după ce le scoți.

Dacă nu utilizezi mănuși, spală și dezinfectează bine mâinile. Încearcă să nu scuturi lenjeria și hainele bolnavului înainte de a le spăla pentru a nu dispersa virusul în aer. În timpul spălării setează cea mai înaltă temperatură posibil, în conformitate cu instrucțiunile producătorului pentru a distruge virusul complet. Hainele murdare ale persoanei infectate pot fi spălate împreună cu hainele altor persoane din casă.

Alte detalii importante

Persoana bolnavă trebuie să mănânce în camera proprie, după posibilități. Vesela și tacâmurile de multiplă folosință trebuie să fie mânuite în mănuși și spălate cu apă fierbinte sau în mașina de spălat vase. Nu uita să îți speli bine mâinile după această procedură. Dacă este posibil, stabilește un container pentru gunoi doar al bolnavului și nu uita să îți speli mâinile după ce îl utilizezi.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
news.cgtn.com
Sursa: 

cdc.gov

La Inceput