A fost dat start primului studiu clinic de testare a noului vaccin împotriva COVID-19

Zilele trecute, în SUA s-a dat start primului studiu clinic, în care va fi testat noul vaccin COVID-19, pe oameni. Acesta este un vaccin, denumit mRNA-1273, conceput de Moderna – o companie de biotehnologie din Cambridge, SUA, axată pe dezvoltarea medicamentelor pe bază de ARN de mesagerie, în parteneriat cu Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID). Produsul a fost expediat la NIAID pe 25 februarie curent.

mRNA-1273 este un vaccin ARN de mesagerie, care a fost ales de către cercetătorii Moderna, în colaborare cu oamenii de știință de la Centrul de Cercetare a Vaccinului NIAID (VRC). Lotul de vaccinuri a fost finanțat de Coaliția pentru Inovațiile în Pregătirea pentru Epidemii (CEPI).

Cercetarea medicală se desfășoară în incinta Institutului de Cercetări în domeniul Sănătății, Kaiser Permanente de la Washington, din orașul Seattle. Primul pacient a recepționat doza de vaccin pe 16 martie.

Întreg studiul va cuprinde 45 voluntari tineri și sănătoși, care vor recepționa doze diferite de vaccin. Deoarece vaccinul nu conține virusul, voluntarii nu au cum să se îmbolnăvească. Scopul studiului este evaluarea problemelor de siguranță și stabilirea dozelor necesare pentru a stimula un răspuns imun eficient.

Un număr mare de alte instituții și companii din toată lumea lucrează neîncetat pentru a concepe un vaccin eficient împotriva noului coronavirus, inclusiv Inovio Pharmaceuticals, care dorește să își înceapă studiul vaccinului în cadrul Universității din Pensilvania și la un centru de testare din orașul Kansas, Missouri, luna viitoare.

Regeneron Pharmaceuticals și Sanofi au inițiat deja un studiu medical a eficienței medicamentului Kevzara (sarilumab), conceput inițial pentru tratamentul artritei reumatoide, împotriva COVID-19, asupra pacienților internați cu îmbolnăviri severe. Aceștia vor testa medicamentul asupra unui lot de 400 pacienți din aproape 16 orașe din SUA. Acest madicament nu este un vaccin.

O altă companie americană de biotehnologii, Gilead Sciences, a anunțat lansarea propriului studiu medical de investigare a medicamentului Remdesivir pe un lot de adulți, diagnosticați cu COVID-19. Acesta, de asemenea, nu este un vaccin.

Cercetătorii vor proba duratele a două testări ale medicamentului, administrat intravenos. Studiile randomizate se vor petrece în mai multe centre și vor cuprinde peste 1000 de pacienți, prioritar din Asia și din țările, în care a fost diagnosticat un număr mare de îmbolnăviri cu COVID-19. Potrivit planificării, aceste studii vor începe în luna martie.

Companiile, care lucrează în prezent pentru a concepe un vaccin împotriva COVID-19, au concepte diferite, iar drept rezultat, și termene de producție diferite, alături de o eficacitate ce va varia. Potrivit revistei americane Fortune, unii cercetători lucrează asupra unui vaccin temporar, care va putea asigura o imunitate de câteve luni, până când un vaccin de lungă durată va fi conceput.

În mod normal, conceperea unui vaccin durează între 12 și 18 luni. Astfel, un vaccin care va avea efect asupra pandemiei curente de COVID-19, cel mai probabil, nu va putea fi dezvoltat.

Astfel, timpul alocat pentru Moderna și alte companii care lucrează asupra conceperii vaccinului, este deosebit de scurt. Unele rezultate obținute deja se datorează tehnologiilor noi, pe când altele – presiunii enorme de a stopa răspândirea virusului pe Glob.

O caracteristică nespecifică pentru vaccinul conceput de Moderna este că acesta nu a fost testat inițial pe animalele de laborator.

Nu cred că a demonstra acest lucru pe un model animal este un drum esențial pentru a ajunge la un studiu clinic”, a declarat Tal Zaks, ofițerul medical principal de la Moderna pentru revistat STAT. Acesta a mai adăugat că savanții de la Institutul Național de Sănătate (NIH) „lucrează asupra unui studiu pre-clinic în paralel”.

Acest lucru e foarte neobișnuit”, a declarat Akiko Iwasaki, microbiolog din cadrul Universității Yale. „Acest lucru demonstrează cât de urgentă este conceperea unui vaccin pentru stoparea pandemiei de COVID-19.”

În afară de problemele etice, chiar dacă în situații de urgență este o idee bună să apelăm la tehnologiile rapide, cea pe care Moderna o utilizează este foarte nouă și, în mare parte, netestată. Compania, care a conceput mai multe produse, dintre care majoritatea sunt vaccinuri, nu a înregistrat, până în momentul actual, niciun produs pe piața farmaceutică. Tehnologia Moderna se concentrează pe ARN-ul mesager (ARNm). Acest ARNm este conceput pentru a determina organismul să producă anumite proteine similare coronavirusului, care stimulează sistemul imunitar să răspundă eficient la ele.

Un vaccin tradițional utilizează virusul atenuat sau inactivat sau proteinele de pe suprafața acestuia, pentru a stimula sistemul imun, fără a îmbolnăvi persoana care îl recepționează.

Un avantaj al vaccinului de la Moderna este viteza cu care acesta a fost conceput. Virusul a fost identificat pe 7 ianuarie și până în 13 ianuarie, cercetătorii de la NIH și Moderna au propus o secvență de mARN pentru vaccin, iar între 24 și 25 februarie aceștia au expediat vaccinul într-o unitate de producție din Norwood, Massachusetts, către NIAID din Bethesda, Maryland.

Vaccinul a fost testat pe animalele de laborator în aceeași zi, în care au început cercetările asupra oamenilor. Barney Graham, directorul NIAID, a declarat pentru revista STAT că acești șoareci au același răspuns imun, ca și în cazul vaccinului ARNm împotriva MERS, unui alt coronavirus periculos.

Deși autoritățile de sănătate publică și unii oficiali de la guvernare sunt concentrați pe dezvoltarea unui vaccin, este puțin probabil că acest lucru se va petrece în curând.

Holly Fernandez Lynch, asistent universitar la disciplina de etică medicală din cadrul Universității din Pennsylvania, a declarat pentru STAT că, prin căi prescurtate, dacă ar putea lansa vaccinul pe piață până în iunie 2020, oamenii ar fi, cel mai probabil, interesați.

Dacă presupunem că vom putea concepe un vaccin până în iunie 2021, și nu până în martie 2021, acesta ar fi un scenariu mult mai incert. Nu trebuie să ne amăgim și să credem că sărind peste etape importante, vom putea obține un vaccin săptămâna sau luna viitoare”, a adăugat Lynch. 

Sursa foto: 
tweaktown.com
Sursa: 

biospace.com

La Inceput