Furtuna citokinelor – ce reprezintă și de ce poate fi letală pentru unii pacienți cu COVID19

Furtuna citokinelor sau „cytokine storm” a fost menționată în toate materialele, interviurile sau reportajele care au vizat reacția organismului la noul tip de coronavirus, necunoscut până acum organismului uman. Mai puțin sau mai mult înțeles, această combinație de cuvinte a trezit un val de întrebări. Pentru a te ajuta să înțelegi ce se ascunde, de fapt, în spatele acestei expresii ți-am pregătit în continuare o explicație mai exactă a acestui mecanism de apărare al organismului.

Maladiile precum COVID-19 sau gripa pot fi fatale pentru organismul uman din cauza hiper-reacției sistemului imun, denumită „furtuna citokinelor”.

Citokinele sunt proteine mici produse de un șir de celule din corpul uman, inclusiv cele ale sistemului imun, care coordonează răspunsul corpului la infecții și declanșează inflamația. Numele de citokine derivă de la cuvintele grecești de „cyto” – celulă și „kinos” – mișcare.

În unele cazuri, răspunsul imun al organismului poate fi exagerat. De exemplu, atunci când virusul SARS-CoV-2 pătrunde în plămâni, acesta declanșează o reacție imună foarte puternică, atrăgând celule imune către zona atacată de virus, fapt ce rezultă printr-o inflamație locală. Însă, în cazul unor pacienți, excesul sau nivelul necontrolat al citokinelor eliminat de aceste celule poate activa mai multe celule imune, rezultatul fiind hiper-inflamația. Acest fapt poate dăuna grav sau chiar poate ucide pacientul.

Furtuna de citokine este complicația obișnuită nu doar pentru COVID-19, dar și pentru alte boli, precum gripa, SARS sau MERS. De asemenea, această reacție este asociată și cu bolile neinfecțioase, precum scleroza multiplă și pancreatita.

Fenomenul a devenit însă mai mult cunoscut în anul 2005, odată cu epidemia gripei aviare, H5N1, atunci când mortalitatea înaltă a fost asociată cu aceeași furtună a citokinelor scăpată de sub control.

Furtuna descrisă mai sus poate explica de ce unele persoane experimentează reacții severe la noul coronavirus, pe când altele doar simptome ușoare. Probabil, din aceeași cauză persoanele tinere sunt mai puțin afectate decât cele vârstnice – pentru că sistemul imun al acestora este mai puțin dezvoltat și produce o cantitate mai mică de citokine generatoare de inflamație.

Același răspuns poate fi obținut și în urma administrării medicamentelor. În 2006, șase bărbați tineri și sănătoși au fost internați în secția de terapie intensivă cu insuficiență poli organică, în rezultatul furtunii de citokine generată de administrarea unui nou tip de medicamente în cadrul unui studiu clinic. Această reacție s-a produs doar după 90 de minute de la administrarea dozei prestabilite de medicament.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
quanterix.com
Sursa: 

newscientist.com

La Inceput