HIV/SIDA: tot ce este important să cunoști despre mecanismul infectării și evoluția bolii

Deși HIV nu este un virus nou pentru omenire și în prezent este depus mult efort din partea autorităților din domeniul sănătății și a organizațiilor non-guvernamentale pentru a informa populația despre această infecție, termenii HIV și SIDA sunt adesea confundați, neînțeleși, iar mecanismul de infectare necunoscut, ceea ce contribuie la apariția fenomenului discriminării persoanelor infectate. Pentru a contribui la reducerea acestui fenomen, îți prezentăm în continuare un șir de precizări și fapte-cheie despre infecția HIV/SIDA.

Ce este HIV?

HIV (Virusul Imuno-Deficienței Umane) este un virus care atacă celulele care ajută corpul să lupte cu infecția, făcând persoana mai vulnerabilă față de alte boli și infecții. Acesta este diseminat prin lichidele biologice ale organismului persoanei infectate cu HIV, cel mai frecvent în timpul contactului sexual neprotejat sau prin împărțirea aceleiași seringi pentru injectarea unei substanțe în corp.

În cazul în care nu este tratat, HIV poate trece în SIDA (Sindromul Imuno-Deficienței Achiziționate).

Corpul uman nu are mecanisme eficiente pentru a scăpa de virus, iar un tratament specific în acest moment nu există. Astfel, odată infectată cu HIV, persoana îl va avea pe viață.

Prin administrarea preparatelor antiretrovirale pentru tratamentul HIV, persoanele infectate pot trăi o viață lungă și sănătoasă fără a transmite acest virus și partenerilor săi sexuali.

Virusul HIV a fost descoperit pentru prima dată în anul 1981 și este cauza celei mai ucigătoare și persistente epidemii umane.

Ce este SIDA?

SIDA este etapa tardivă a infecției HIV care se întâmplă, atunci când organismul uman este grav afectat de virus.

Majoritatea oamenilor nu ajung la stadiul SIDA, dacă administrează zilnic medicamentele antiretrovirale pentru a stopa progresia bolii.

Infecția HIV trece în SIDA atunci când:

- Numărul celulelor imune CD4 scade sub 200 per milimetru cub de sânge (200 celule/mm3). Pentru comparație, în sângele unei persoane sănătoase acest nivel este între 500 și 1600 celule/mm3)

SAU

- Persoana experimentează infecții oportuniste (infecții care au loc mult mai frecvent și sunt mult mai severe în cazul persoanelor cu imunitatea slăbită, inclusiv persoanele cu HIV/SIDA)  indiferent de numărul celulelor CD4 din sânge. Cele mai frecvente infecții oportuniste sunt cele cu virusul herpes simplex, salmonella, candida, toxoplasma. 

În general, infecția HIV/SIDA parcurge 3 etape:

Etapa1: după infectarea inițială persoana poate avea semne ale unei răceli simple, însă nu fiecare persoană infectată le va experimenta.

Etapa 2: majoritatea persoanelor infectate se simt mai bine, iar această perioadă poate dura 10 ani și mai mult. În timpul acestei perioade persoana poate să nu aibă niciun simptom.

Etapa 3: sistemul imun al persoanei este grav afectat și nu poate face față infecțiilor virale și bacteriene din jur. Acest stadiu este cunoscut și drept SIDA.

Important! În etapa 1 și 2 persoana nu cunoaște că este infectată cu HIV, însă transmite virusul persoanelor din jur.

Fără administrarea medicamentelor antiretrovirale persoanele cu SIDA supraviețuiesc nu mai mult de 3 ani. În cazul în care apare o infecție oportunistă, speranța la viață scade la maxim un an.

La etapa SIDA medicamentele antiretrovirale pot încă ajuta persoana, ba mai mult de atât, pot fi chiar salvatoare. Însă persoanele care au început acest tratament mai devreme beneficiază mai mult în urma acestuia. Iată de ce este extrem de important ca testarea la HIV să fie efectuată cât mai devreme posibil.

Cum se transmite virusul HIV?

Cel mai frecvent, virusul HIV se transmite în urma contactului sexual vaginal sau anal neprotejat sau prin împărțirea aceleiași seringi pentru injectarea medicamentelor sau drogurilor în corp.

HIV poate fi transmis doar prin intermediul unor lichide biologice, precum:

 • Sânge;
 • Spermă (lichid seminal);
 • Lichidul preseminal;
 • Lichidele eliminate din rect;
 • Lichidul vaginal;
 • Laptele matern.

Sângele conține cea mai mare cantitate de virus, astfel încât cel mai mare risc îl prezintă contactul cu acest lichid biologic.

Cu toate acestea, virusul nu se transmite prin orice tip de contact cu lichidele biologice. Pentru a fi transmis, lichidul trebuie să fie în contact cu țesuturile lezate, sânge sau membranele mucoase (genitale, rectale sau bucale).

Dacă sângele persoanei infectate contactează direct cu sângele persoanei sănătoase (de exemplu, prin efectuarea injecției cu aceeași seringă), această procedură poate genera infectarea cu o probabilitate foarte mare.

HIV poate fi transmis copilului în timpul sarcinii, nașterii și alăptării. Cu toate acestea, este mai puțin probabil datorită măsurilor de prevenire și a tratamentului modern.

Cum nu se transmite virusul HIV

Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, virusul HIV nu poate fi transmis prin:

 • Pișcături de insecte, inclusiv de țânțari și căpușe;
 • Aer;
 • Contact cu saliva, lacrimile sau transpirația persoanei infectate;
 • Strângere de mână, îmbrățișări sau sărut cu gura închisă;
 • Utilizarea acelorași tacâmuri, vesele sau a camerei de WC;
 • Consumul alimentelor preparate și servite de o persoană HIV-pozitivă;
 • Activitățile sexuale care nu implică schimbul de lichide biologice, asemeni atingerilor.

Virusul HIV nu supraviețuiește pentru mult timp pe suprafețe, astfel încât nu poate fi transmis prin contactul cu suprafețele contaminate.

De asemenea, există un risc mic sau inexistent de infectare cu HIV prin intermediul:

 • Sexului oral: cu toate acestea, ulcerele bucale sau genitale, gingiile traumatizate pot mări riscul transmiterii virusului;
 • Schimbului de obiecte la locul de muncă: cu toate acestea, un obiect ascuțit contaminat cu sângele persoanei infectate poate contribui la transmiterea infecției;
 • Transfuziei de sânge sau donării de organe: metodele moderne de transfuzie și donare de organe, în care totul este verificat cu acuratețe, transformă această cale în una foarte puțin probabilă de infectare;
 • Sărutului îndelungat, cu gura deschisă: deși este foarte rar o cale de transmitere a virusului, aceasta se poate transforma în una, dacă ambele persoane au răni sau ulcerații în cavitatea bucală;
 • Efectuării tatuajului sau a piercingului: deși asemenea cazuri nu au fost raportate, este posibilă infectarea, dacă echipamentele au fost contaminate cu sânge și nu au fost prelucrate și sterilizate corespunzător.

E bine să fim informați corespunzător, să cunoaștem cum este transmis virusul HIV, să ne protejăm și să efectuăm testul înainte de a ajunge în stadiul SIDA. Doar prin efectuarea testului vom cunoaște cu precizie dacă am fost sau nu infectați.

Când trebuie să efectuăm testul HIV?

CDC recomandă persoanelor cu vârsta între 13 și 64 de ani să facă cel puțin un test HIV.

De asemenea, este foarte important să ne testăm dacă:

 • Planificăm o sarcină;
 • După ce se află despre sarcină;
 • După ce am avut un contact sexual cu un partener nou.

Persoanele care sunt în grupul de risc (lucrătorii sexului comercial și persoanele care intră în contact cu lichidele biologice) trebuie să efectueze testul mai frecvent, o dată la 3-6 luni.

Află cum să beneficiezi gratuit de testare și tratament HIV/SIDA în Moldova.  

Important! În urma contactului sexual neprotejat, cu un partener nou, există o perioadă în care testele HIV vor fi negative, indiferent dacă ești infectat sau nu. Această perioadă este denumită „fereastră” și poate genera rezultate false. De obicei, ea durează între 10 zile și 3 luni, în funcție de testul HIV pe care îl vei efectua. Astfel, e bine să te consulți cu un medic sau specialist de la centrul de testare pentru a ști exact când trebuie să efectuezi testul pentru a primi rezultate veridice.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
goodtherapy.org
Sursa: 

hiv.gov, medicalnewstoday.com, avert.org, healthline.com

La Inceput