Recent mai multe țări europene, printre care Marea Britanie, Franța, Germania, Republica Cehă și Spania au anunțat un șir de restricții pentru cetățenii lor cu scopul de a opri răspândirea noului coronavirus. Și în Moldova s-a tot vehiculat că urmează să fie instalate noi restricții din cauza răspândirii tot mai largi a noului coronavirus. În cazul unei asemenea decizii autoritățile trebuie să ia în considerare însă un șir de criterii. Află în continuare care sunt acestea.
Situația actuală
Potrivit Planului de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou (COVID-19) în Republica Moldova, aprobat prin Hotărârea Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică, nr 30 din 11 septembrie 2020, în acest moment riscul de transmitere a virusului SARS-CoV-2 este foarte înalt, atât la nivel global și regional, cât și la nivel local. Din această cauză riscul se evaluează prin analiza datelor furnizate zilnic, săptămânal și în limita perioadei de incubație maximă de 14 zile.
Circuitul informațional
În situația actuală, informația cu privire la noul coronavirus la nivelul autorităților circulă în modul următor:
- Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale asigură schimbul rapid de informații cu instituțiile sistemului de sănătate, autoritățile competente, pentru a aplica măsurile de răspuns la nivel teritorial și național.
- Centrul Operativ de Coordonare în Urgențe de Sănătate Publică din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (COC USP) asigură suportul decizional, de coordonare, control și management a măsurilor de sănătate publică. Aici se evaluează riscurile și ulterior se declară starea de alertă în conformitate cu legislația în vigoare.
- Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale transmite, prin intermediul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), informații privind situația epidemiologică și măsurile de sănătate publică aplicate la nivel național, în modul stabilit, către Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
Ce criterii se iau în considerare pentru a declara stare de alertă/de urgență în sănătate publică?
Măsurile de sănătate publică și socio-economice, se implementează reieșind din:
- Etapele de transmitere a COVID-19 (zero cazuri, cazuri de import, clustere/izbucniri ale infecției și transmiterea comunitară);
- Situația epidemiologică din țară (incidența – numărul cazurilor noi de COVID-19 în țară);
- Criteriile de supraveghere a sănătății publice;
- Capacitatea sistemului de sănătate de acordare a asistenței medicale.
Adițional pot fi calculați un șir de indicatori:
- Incidența COVID-19 la 100 mii populație în ultimele 14 zile;
- Disponibilitatea paturilor în secțiile de terapie intensivă (%);
- Ponderea testelor pozitive din totalul de teste efectuate în ultimele 7 zile;
- Numărul de teste la 1000 persoane în ultimele 7 zile;
- Procentul cazurilor noi din contacții izolați în ultimele 14 zile.
Aceste date sunt calculate de către ANSP în colaborare cu reprezentanții instituțiilor medico-sanitare, precum și cu reprezentanții autorităților publice locale pentru fiecare teritoriu administrativ în parte.
Care sunt pragurile de alertă și ce înseamnă codurile galben, portocaliu și roșu pentru COVID-19?
Pragul de alertă reprezintă numărul de cazuri de suspecții/boli/decese sau incidența prin COVID-19, înregistrat într-o perioadă de timp, spațiu, grup de populație care determină aplicarea imediată a măsurilor de sănătate publică.
Potrivit indicatorilor calculați și enumerați anterior pentru teritoriile administrative pot fi stabilite un șir de coduri de alertă COVID-19:
- Alertă cu cod galben (impact minim cu risc posibil de declanșare a urgenței de sănătate publică la nivelul teritoriului administrativ) – indicatorul care reprezintă pragul pentru atribuirea codului de alertă este incidența COVID-19 de la 25 - 49 de cazuri la 100.000 de persoane în ultimele 14 zile.
Situația epidemiologică – Povara bolii scăzută, scăderea nivelului de răspândire, cazuri sporadice.
Sistemul de asistență medicală - Capacitatea completă de asistență medicală în condiții de siguranță a cazurilor, cazuri rare de infectare a lucrătorilor medicali.
Sistemul de sănătate publică – Capacitatea de identificare și izolare a tuturor cazurilor și contacților.
Măsuri generale – Se poate călători în afara casei cu măsuri de siguranță, școli deschise cu măsuri de siguranță, întruniri în masa până la 50 persoane, cu măsuri de siguranță, întreprinderi deschise cu respectarea măsurilor de sănătate publică la locul de muncă (de exemplu, dezinfectant, distanțare), servicii de asistență medicală planificate.
2. Alertă cu cod portocaliu (impact mediu și risc probabil) – include riscul înalt de afectare a sănătății populației și necesită măsuri intense de supraveghere, prevenire, informare și răspuns. Indicatorul care reprezintă pragul pentru atribuirea codului de alertă este incidența 50-100 de cazuri COVID-19 la 100.000 de persoane în ultimele 14 zile.
Situația epidemiologică – Povara bolii moderată, diminuarea răspândirii, clustere și izbucniri unice.
Sistemul de asistență medicală - Capacitate limitată de asistență medicală în condiții de siguranță a cazurilor, cazuri unice de infectare în rândul lucrătorilor medicali.
Sistemul de sănătate publică – Capacitate de identificare și izolare a cazurilor și contacților.
Măsuri generale – Limitarea călătoriilor neesențiale în afara casei, școli deschise cu măsuri de siguranță, întruniri în masă în număr limitat de persoane (de ex. înmormântări), servicii de asistență medicale ajustate (de exemplu, telemedicină, îngrijire esențială, îngrijire cronică).
3. Alertă cu cod roșu (impact mare și risc major) – include riscul major cu potențial înalt de transmitere cu afectarea gravă a sănătății populației și necesită măsuri stricte de control, supraveghere și răspuns. Indicatorul care reprezintă pragul pentru atribuirea codului de alertă este incidența >100 de cazuri.
Situația epidemiologică – povara bolii este mare, crește nivelul răspândirii, se atestă clustere și îmbolnăviri.
Sistemul de asistență medicală - Capacitate limitată de asistență medicală în condiții de siguranță, cazuri de infectare multiple/clustere în rândul lucrătorilor medicali.
Sistemul de sănătate publică – capacitate limitată sau minimă pentru identificarea și izolarea cazurilor și a contacților.
Măsuri generale – măsuri de restricție și izolare la domiciliu, școli închise și instruire online, interzicerea adunărilor în masă, prestarea doar a serviciilor esențiale, servicii de asistență medicală esențială, interzicerea vizitelor neesențiale la unitățile de interes public (bancă, poștă, etc.)
În acest moment, potrivit Raportului COVID-19 din 15 noiembrie 2020, incidența COVID-19 (numărul cazurilor noi raportate la 100 de mii populație) pentru toate raioanele Republicii Moldova demonstrează o marcare integrală a Moldovei în zonă roșie, deoarece incidența pretutindeni întrece pragul de 100 de cazuri la 100 de mii populație.
Raionul cu cea mai mică incidență este Hîncești (106 cazuri), iar cu cea mai înaltă – municipiul Chișinău (743 de cazuri). Incidența COVID-19 în Moldova pentru 100 mii populație este de 365 de cazuri.
Sănătate să aveți!
msmps.gov.md