Sfaturi: Cum să tratezi formele ușoare de COVID19 acasă

Infectarea cu noul coronavirus este o experiență frustrantă, neplăcută și una care te izolează la domiciliu pentru o perioadă de minim două săptămâni. În cazul formelor ușoare este indicată recuperarea în condiții casnice și apelarea după ajutor la medicul de familie. Pentru a vă ajuta să treceți prin această experiență deloc ușoară, atât fizic, cât și moral, v-am pregătit un șir de sfaturi pe care le puteți aplica, alături de recomandările medicului de familie, în tratamentul formelor ușoare de COVID-19.

Când să apelați după ajutor

Bineînțeles, primul lucru de care trebuie să vă asigurați înainte de a vă autoizola la domiciliu este că forma bolii de care suferiți poate fi tratată în asemenea condiții și nu este necesară internarea în spital. Majoritatea infectărilor de noul coronavirus pot fi astfel tratate. Însă, dacă resimțiți simptome precum dificultăți de respirație, durere persistentă și presiune în piept, confuzie, incapacitate de a vă ridica și rămâne în picioare, cianoza (învinețirea) buzelor sau a feței, apelați imediat la asistența medicală urgentă, la numărul unic 112.

Unele persoane pot avea din start simptome ușoare, apoi pot deveni grav bolnavi, dezvoltând insuficiență respiratorie în intervalul de 4-8 zile după apariția primelor simptome. Dacă vă este tot mai dificil să respirați pe zi ce trece, acesta este un semn să vă adresați cât mai rapid la medicul Dumneavoastră.

Mai puțin obișnuit, pacienții cu o insuficiență de oxigen pot resimți amețeli sau slăbiciuni în loc de dificultăți de respirație. Astfel, monitorizați atent și aceste simptome.

De ce veți avea nevoie

În primul rând, acasă trebuie să aveți termometru, acetaminofen sau ibuprofen și soluții pentru rehidratarea orală. Un pulsoximetru vă va fi util, de asemenea. Dacă resimțiți dificultăți de respirație, iar acest dispozitiv vă arată că țesuturile sunt oxigenate corespunzător, atunci este probabil că puteți evita internarea în spital. Însă, totuși este nevoie să vă contactați medicul de familie.

Dacă sunteți bolnav, nu puteți părărsi încăperea pentru a merge la faramacie, astfel încât e cazul să apelați la un prieten sau la serviciul de livrare. În ambele cazuri, rugați persoana să lase pachetul în fața ușii și nu o deschideți decât doar după ce aceasta a plecat.

Prescripțiile vă pot ajuta

Medicamentele cumpărate din propria inițiativă din farmacii pot fi uneori insuficiente. În special, tusea și voma cauzate de noul coronavirus pot fi suficient de severe pentru a solicita o prescripție medicală.

Dacă simțiți că medicamentele luate nu vă ajută, apelați cât mai curând posibil la medicul Dvs. pentru alte soluții medicamentoase mai eficiente. Nu așteptați perioada în care tusea vă va învinge și vă va lăsa fără puteri.

Ușurați-vă respirația

Aerul uscat poate înrăutăți simptomele bolii, precum tusea sau presiunea în piept. Dacă aveți un dispozitiv de umezire a aerului, utilizați-l cu încredere. În caz contrar, un duș cald vă poate ajuta.

Unii bolnavi care s-au izolat la domiciliu pentru a se trata au menționat că poziția ventrală, pe burtă, i-a ajutat considerabil să reducă din simptome și să se restabilească eficient. Aflați de ce pacienții critici cu COVID-19 trebuie întorși de pe spate pe burtă și invers. Cum poate fi redusă mortalitatea acestora.

De asemenea, o pacientă cu COVID19 din Marea Britanie a menționat că soțului ei i-au fost utile și exercițiile de respirație. „Inspirați adânc, țineți respirația timp de 5 secunde, apoi expirați. Executați acest exercițiu de 5 ori, iar în cea de a 6-a oară, tușiți puternic. Executați acest ciclu de două ori, apoi culcați-vă pe abdomen și respirați adânc timp de 10 minute. Încercați să procedați la fel de câteva ori pe zi”.

În unele cazuri medicul vă poate prescrie un inhalator cu salbutamol pentru a reduce din tuse și a vă ușura respirația.

Monitorizați-vă simptomele

De îndată ce vă îmbolnăviți, începeți să vă monitorizați situația, înscriind detaliat toate observațiile într-un jurnal personalizat. Măsurați-vă temperatura de câteva ori în zi și notați-o în jurnal. Faceți înscrieri și cu privire la medicamentele pe care le administrați, alimentele și băuturile pe care le consumați, dar și simptomele care apar sau dispar.

Acest obicei vă va fi util dacă veți apela după ajutor, iar medicului îi va fi mai ușor să vă trateze corespunzător. De asemenea, în acest mod veți ști mereu care este starea medicală a Dvs.

Sănătatea mintală este foarte importantă

Infectarea cu COVID-19 și experimentarea simptomelor bolii este un fenomen extrem de stresant. Anxietatea sau atacurile de panică sunt fenomene destul de frecvente acum. Simțiți-vă liber să discutați cu medicul de familie și despre sănătatea mintală, care este la fel de importantă ca și cea fizică.

În timpul atacurilor de panică este foarte util aerul curat – ieșiți în spațiul de lângă casă, la balcon sau, pur și simplu, deschideți geamul din cameră. De asemenea, este important să înțelegeți că starea prin care treceți este absolut normală și o puteți rezolva prin orice metode posibil – fie cititul, vizionarea filmelor sau discuțiile telefonice cu cei apropiați.

Nu așteptați o recuperare lineară

Unele persoane experimentează simptome ușoare, iar apoi, brusc, starea lor se înrăutățește. Unii au febră care se ridică și scade în mod repetat. Unii sunt bolnavi pentru câteva săptămâni, trecând prin aceeași stare, apoi au câteva zile fără simptome, iar ulterior starea lor revine. Alții pot avea simptome ușoare timp de câteva luni.

Acest lucru este pe cât de straniu, pe atât de răspândit. Permiteți-vă să fiți bolnav atât timp cât serviciul și starea financiară vă permit acest lucru. Durata medie a acestei perioade este de 3 săptămâni.

Lupta continuă cu SARS-CoV-2, pe care o parcurgem în prezent cu toții, ne antrenează spiritul comunitar, învățându-ne, în același timp, să conviețuim și să ne apărăm de noul inamic.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
npr.org
Sursa: 

nytimes.com

La Inceput