Studiile confirmă: Clorochina, un medicament utilizat în tratarea malariei, manifestă eficiență în lupta cu COVID-19. Ce medicamente mai sunt în curs de cercetare

Lupta cu noul coronavirus COVID-19 este, pentru moment, o prioritate de sănătate publică. Elaborarea vaccinului și a tratamentului eficient pentru combaterea acestuia ocupă mintea savanților și a autorităților responsabile. Deocamdată, nici vaccinul, nici un tratament sută la sută eficient nu au fost descoperite. Totuși, studiile clinice recente au demonstrat o eficiență a clorochinei, remdesivir-ului și favilavirului. Alte medicamente sunt în curs de cercetare.

Clorochina fosfat este un medicament utilizat de mai multe decenii în lupta cu malaria și amebiaza, o infecție parazitară intestinală. De asemenea, acesta este indicat pacienților care suferă de artrita reumatoidă (reumatism) și lupusul eritematos. Recent, studiile medicale efectuate în China și citate în Franța și SUA arată că acest medicament ar fi eficient și în lupta cu noul coronavirus COVID-19.

Potrivit unui studiu, publicat în International Journal of Antimicrobial Agents pe 11 februarie, cercetătorii francezi afirmă că clorochina și-a demonstrat eficiența in vitro asupra unui spectru larg de virusuri, printre care și SARS, în cadrul epidemiei din 2003. De asemenea, acest medicament, testat in vitro asupra COVID-19 a demonstrat eficiență în blocarea replicării acestui virus.

În același studiu se menționează că clorochina este cel mai prescris medicament din lume, iar toate persoanele care urmează să viziteze zonele endemice, afectate de malarie, sunt îndemnate să ia acest medicament pentru prevenirea bolii. De asemenea, cercetătorii subliniază că această medicație este una dintre cele mai sigure și ieftine, existente în momentul actual.

Mai târziu, pe 17 februarie, un consiliu de stat din China a declarat, în cadrul unui briefing de presă, că clorochina fosfat a demonstrat o eficiență remarcabilă și o siguranță acceptabilă în tratamentul COVID-19, asociat cu pneumonia în studii clinice, efectuate în peste 10 spitale din Wuhan, Jingzhou, Guangzhou, Beijing, Shanghai, Chongqing și Ningbo - China.

Până acum ,rezultatele testării medicamentului asupra a 100 de pacienți au demonstrat că clorochina fosfat este superioară tratamentului de control în inhibarea exacerbării pneumoniei, îmbunătățirea datelor imagistice, promovarea unei conversii negative a virusului și scurtarea cursului bolii, conform informațiilor din presă.

În cadrul aceluiași briefing s-a menționat că pacienții testați nu au prezentat reacții adverse severe la preparatul în cauză.

Astfel, experții din Guvern, autoritățile chineze și cercetătorii care au derulat studiile au ajuns la concluzia că fosfatul de clorochină are un potențial de combatere a COVID-19 și recomandă să fie inclus în versiunea nouă a Ghidului de prevenție, diagnoză și tratament a pneumoniei cauzate de COVID-19, emis de Comisia Națională de Sănătate din Republica Populară Chineză.

În replică la studiul de mai sus, Didier Raoult, directorul Institut Méditerranée Infection din Marsilia, citat de HotNews.ro, a declarat pentru Agence France-Presse (AFP): „Ştiam deja că clorochina era eficientă in vitro împotriva noului coronavirus şi evaluarea clinică făcută în China a confirmat-o”.

În cele din urmă, această infecţie ar putea fi cea mai simplă şi cea mai puţin costisitoare dintre toate infecţiile virale”, a menţionat directorul acestui institut implicat activ în detectarea noului coronavirus în Franţa.

Potrivit cercetătorilor chinezi, un tratament cu 500 mg de clorochină pe zi timp de zece zile ar fi suficient.

Întrebat despre acest tratament, ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Véran, a afirmat că a discutat în mai multe rânduri cu Didier Raoult şi că autorităţile analizează această opțiune.

„Se ştie că există studii interesante despre impactul in vitro, dar studiile pe pacienţi rămân încă de stabilit”, a mai spus ministrul.

În Republica Moldova, potrivit ordinului nr. 144 din 28.02.2011, despre modificarea anexei nr. 2 la ordinul Ministerului Sănătății nr. 162 din 23 aprilie 2007 „Cu privire la aprobarea Regulamentului și Listei medicamentelor esențiale”, clorochina (fosfat sau sulfat) este inclusă în lista medicamentelor antireumatice esențiale.  

Oficialii de la OMS (Organizația Mondială a Sănătății) au observat că remdesivir-ul a demonstrat eficiență în lupta cu noul coronavirus.

De asemenea, cercetătorii din China au observat și eficiența favilavir-ului în lupta cu COVID-19. Acest medicament a fost aprobat de Administrația Națională a Produselor Medicale din China drept unul utilizat în lupta cu noul virus. Acesta a demonstrat eficiență, alături de efecte adverse minime într-un studiu clinic ce a implicat 70 de pacienți din provincia Guangdong, Shenzhen.

Pentru tratamentul complicațiilor severe cauzate de COVID-19, China a aprobat utilizarea medicamentului Actemra, produs de Roche. La momentul actual, 188 de pacienți sunt implicați într-un studiu din China, ce testează eficacitatea acestuia. Se presupune studiul să se finalizeze spre data de 10 mai curent.

Printre alte medicamente, eficiența cărora este testată la momentul actual, se numără Galidesivir și globulina hiperimună policlonală anti-SARS-CoV-2.

Sursa foto: 
aljazeera.com
La Inceput