Infodemia COVID-19: de ce este important să luptăm cu știrile false și cum o putem face

Potrivit OMS, infodemia înseamnă o supraabundență de informații – unele corecte, altele nu, care îngreunează accesul oamenilor la surse de informare de încredere atunci când au mai mare nevoie de ele. Mai mult decât atât, autoritatea internațională accentuează că întreprinderea unor acțiuni în conformitate cu știrile false „poate ucide”. Potrivit ultimelor cercetări, în primele trei luni ale anului 2020 aproximativ 6000 de persoane de pe Glob au fost spitalizate din cauza dezinformărilor cu privire la noul coronavirus. Dintre acestea, aproximativ 800 riscau să moară. Urmărește în continuare ce acțiuni întreprinde Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a opri această infodemie și cum fiecare dintre noi o poate face.

OMS și Guvernul Regatului Unit colaborează pentru a opri infodemia

Nu mai este o noutate că în era digitalizată în care ne aflăm dezinformările se răspândesc extrem de rapid și încurajează instabilitatea și nesiguranța oamenilor. Cea din urmă alimentează scepticismul și neîncrederea, un teren roditor pentru frică, anxietate, stigmatizare, violență și respingerea sau abandonarea măsurilor de sănătate publică impuse de autorități. Toți acești factori pot accelera pierderea vieților omenești.

Pentru a contribui la oprirea infodemiei, OMS alături de Guvernul Regatului Unit a lansat o serie de campanii de informare, în cadrul cărora se creează și se distribuie informații veridice, scopul cărora este combaterea informațiilor false lansate anterior. Aceasta a fost una din câteva inițiative de combatere a infodemiei, lansate de OMS și partenerii săi la începutul pandemiei COVID-19.

Oprește răspândirea

„Oprește răspândirea” sau „Stop the spread” este o campanie care a derulat la postul de televiziune BBC, site-ul acesteia și aplicațiile mobile în perioada mai-iunie 2020. Scopul acestei campanii a fost aducerea la cunoștința publicului volumul extrem de mare a dezinformărilor despre COVID-19 și încurajarea tuturor să verifice informația de câteva ori înainte de a crede în ea și a stopa distribuirea informațiilor false.  

În august 2020 a fost lansată campania „Raportează dezinformarea” sau „Reporting Misinformation”, care a îndemnat oamenii nu doar să verifice informația de câteva ori, dar și să o raporteze pe cea falsă din mediul online.

Directorul executiv al Comunicării din cadrul Guvernului Marii Britanii, Alex Aiken, a declarat că „Regatul Unit și OMS au o istorie lungă de colaborare. Odată cu declararea pandemiei, lumea a avut nevoie de acțiuni colective pentru a  stopa amenințarea infodemiei. Iată de ce parteneriatul nostru a devenit și mai puternic.”

„Suntem extrem de mândri de munca comună, pe care am realizat-o pentru consolidarea securității globale în domeniul sănătății și a încrederii în vaccinuri. Problema infodemiei este foarte importantă și Regatul Unit va conduce răspunsul global la aceasta în contextul președinției Grupului celor 7 state din acest an”, a mai adăugat acesta.

Campania de raportare a dezinformării a ajuns la milioane de oameni de pe Glob, iar mesajele de pe rețelele de socializare au fost traduse și distribuite în 5 limbi diferite, precum engleză, franceză, spaniolă, arabă și rusă. Pagina care conținea aceste mesaje a fost a doua cea mai vizualizată rubrică despre COVID-19 de pe site-ul oficial al OMS (www.who.int).

La începutul pandemiei, cea mai frecventă dezinformare s-a focusat pe seriozitatea infectării cu COVID-19, dacă oamenii ar trebui să se protejeze de infectare prin purtarea măștilor și pseudo-curele de tratament împotriva bolii.

Dezinformarea contează

La un an de la începutul pandemiei, a început imunizarea în masă a populației, iar informațiile despre vaccinuri – unele veridice, altele nu, sunt pretutindeni.

„Publicul crede în știință, iar dovezile argumentate sunt esențiale pentru a depăși pandemia”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Astfel, identificarea soluțiilor pentru a depăși infodemia este vitală pentru a salva viețile de COVID-19 prin măsuri de sănătate publică, asemenea purtării măștilor, igienizarea mâinilor și accesul echitabil la vaccinuri, metode de diagnostic și tratament”, a mai adăugat Ghebreyesus.

Procentul mic de acceptare al vaccinurilor este o îngrijorare la nivel global. Datele furnizate la începutul lunii ianuarie 2021 de către Centrul pentru Programele de Comunicare Johns Hopkins, SUA, sugerează că dintre toți respondenții din 23 de țări, doar 63% ar accepta un vaccin împotriva noului coronavirus.

Această cifră este mult sub minimul de 75% de populație imunizată, necesare, potrivit experților, pentru a atinge „imunitatea colectivă” la nivel global. Deși datele existente sugerează că în timp ce multă lume este anxioasă cu privire la imunizarea imediată, iar un mic grup refuză cu înverșunare vaccinul, există un număr și mai mare de persoane care sunt indecise dacă este necesar sau nu să se vaccineze.

Pentru a motiva cel din urmă grup populațional, parteneriatul dintre OMS și Guvernul Regatului Unit a lansat o campanie, în care explică succint, prin intermediul infograficelor, care sunt beneficiile vaccinării și cât de sigure sunt aceste preparate.

Detectarea știrilor false prin intermediul jocului „Go Viral!”

Alături de mesajele puternice și bine punctate de pe rețelele de socializare, Universitatea din Cambridge și Biroul Cabinetului britanic au creat un joc online inovator, denumit „Go Viral!”

Acesta se bazează pe concluziile anterioare că un singur joc ar putea reduce percepția că dezinformările sunt adevărate cu 21%.

Potrivit celor mai frecvente tactici infodemice, jucătorii descoperă modul în care știrile false sunt discreditate de dezinformările lansate de pseudo-medici și cum teoriile de conspirație, precum cea 5G, sunt create și promovate. Ulterior, jucătorii primesc un scor și sunt conectați la rubrica „COVID-19 mythbusters” sau „spargerea miturilor COVID-19” a OMS.

Creatorii jocului își propun să obțină mai multe versiuni ale acestuia, traduse în engleză, franceză și germană.

Deși infodemia nu poate fi oprită în totalitate, aceasta poate fi gestionată prin intermediul campaniilor de informare descrise anterior și altele asemănătoare acesteia. Prin instruirea persoanelor cum să depisteze și să raporteze dezinformările și mărirea bagajului lor de cunoștințe, putem micșora valul infodemiei și salva, astfel, viețile omenești.

În contextul infodemiei COVID-19, OMS ne sfătuie să procedăm astfel:

- Analizați sursa: cine v-a comunicat aceste informații și de unde provin acestea? Chiar dacă vin de la prieteni sau familie, trebuie totuși să verificați sursele lor de informare.

- Citiți tot textul, nu vă limitați la titlu: acestea pot fi intenționat senzaționale sau provocatoare.

- Identificați autorul: căutați online numele autorului și asigurați-vă că acesta există cu adevărat și puteți avea încredere în el.

- Verificați data: corespunde această informație realităților și evenimentelor actuale? A fost folosit un titlu, o imagine sau statistici în afara contextului?

- Examinați dovezile: într-o istorie credibilă orice informație este argumentată prin fapte.

- Verificați propriile prejudecăți: gândiți-vă dacă propriile prejudecăți ar putea influența opinia Dvs. despre ceea ce este sau nu demn de încredere.

Sănătate să aveți!

 

Sursa foto: 
who.int
Sursa: 

who.int

La Inceput