Boala Hashimoto. Când organismul se autodistruge

Boala Hashimoto sau tiroidita Hashimoto este o boală autoimună în care sistemul imunitar creează anticorpi cu rolul de a distruge hormonii glandei tiroide. Cu alte cuvinte, organismul începe să se autodistrugă, fără ca să facă diferența dintre o amenințare și propriul mecanism de funcționare.

Medicii nu știu ce cauzează sistemul imunitar să se autodistrugă. Unii oameni de știință cred că un virus sau bacterie ar putea declanșa maladia, în timp ce alții cred că un defect genetic ar putea fi implicat, deși o combinație de factori - inclusiv ereditatea, sexul și vârsta pot influența dezvoltarea bolii.

BOALA HASHIMOTO// FACTORII CARE O CAUZEAZĂ

Acești factori pot contribui la riscul de a dezvolta boala Hashimoto:

Sexul. Boala Hashimoto este caracteristică mai mult femeilor, fără să fie făcută o legătură clară, dar s-ar putea ca hormonii feminini să joace un rol în declanșarea afecțiunii.

Vârsta. Boala Hashimoto poate apărea la orice vârstă, dar mai frecvent se declanșează la persoanele de vârstă medie.

Ereditatea. Dacă cineva din familie a suferit de boala Hashimoto, atunci riscul este cu mult mai crescut.

Alte boli autoimune. Alte boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, diabet zaharat tip 1 sau lupus cresc riscul de a dezvolta boala Hashimoto.

Totodată, doctorii spun din propriile observații că riscă să dezvolte această maladie și femeile care au născut recent, cele care au suferit șocuri emoționale puternice, dar și cele care au efectuat prea multe vaccinuri.

BOALA HASHIMOTO// SIMPTOME

Semnele și simptomele tiroiditei Hashimoto sunt de cele mai multe ori subtile și nu dau nimic de bănuit sau pot fi confundate cu transformările care au loc în organism odată cu înaintarea în vârstă.

Simptomele tiroiditei Hashimoto devin mai evidente pe măsură ce boala se agravează și survin din rata metabolică încetinită. Acestea pot fi:

- oboseală accentuată;
- depresie;
- creștere ușoară în greutate;
- intoleranță la frig
- somnolență excesivă;
- păr uscat și casant;
- constipație;
- piele uscată
- crampe musculare
- nivel crescut al colesterolului
- scăderea capacității de concentrare
- dureri vagi
- edem la nivelul membrelor inferioare
- rigiditate a gâtului (provocată de umflarea glandei tiroide)
- dificultate la înghițire
- imposibilitatea de a rămâne însărcinată
- ciclu menstrual neregulat

BOALA HASHIMOTO// DIAGNOSTICAREA

Testele de sânge sunt esențiale pentru diagnosticarea tiroiditei Hashimoto, întrucât doar ele pot arăta nivelul funcționalității glandei tiroide. În primele faze ale bolii, nivelul hormonilor tiroidieni T3 si T4 poate fi în parametri normali. În caz de hipotiroidism cronic, acest nivel scade dramatic, în timp ce nivelul hormonului care stimulează activitatea glandei tiroide (secretat de glanda pituitară) va crește. Iată de ce hiperactivitatea glandei pituitare este un indiciu prețios pentru stabilirea diagnosticului.

Testele de sânge pot confirma sau infirma tiroidita Hashimoto  însă nu vor determina și cauza care se ascunde în spatele afecțiunii. Pentru a o determina, medicul va analiza istoricul medical al pacientului, screening-ul anticorpilor și starea de funcționare a glandei tiroide.

Daca glanda pituitară sau hipotalamusul au o implicație în declanșarea bolii, se poate efectua și o tomografie cerebrală.

 

BOALA HASHIMOTO//COMPLICAȚII

Lăsată netratată, o glandă tiroidă hipoactivă cauzată de boala Hashimoto poate duce la o serie de probleme de sănătate:

Gușa - stimularea constantă a tiroidei pentru a elibera mai mulți hormoni poate face ca glanda să devină mai extinsă, o afecțiune cunoscută sub numele de gușă. Hipotiroidismul este cea mai comună a cauză a gușei. O gușă mare poate afecta aspectul și poate interfera cu înghițirea sau provoca probleme de respirație.

Probleme cardiace. Boala Hashimoto, de asemenea, poate fi asociată cu un risc crescut de boli de inimă, în primul rând pentru că niveluri ridicate de lipoproteine ​​cu densitate mică (LDL) sau altfel spus colesterol „rău” pot apărea la persoanele cu o tiroida hipoactivă. Daca este lăsată netratată, aceasta poate duce cardiomegalie (inimă extinsă) și în cazuri mai rare la insuficiență cardiacă.

Probleme de sănătate mintală. Depresia poate să apară la începutul bolii Hashimoto și poate deveni mai severă în timp. Boala Hashimoto poate provoca scăderea apetitului sexual la bărbați, iar la femei – o funcționare mentală încetinită.

Mixedem (Miks-uh-DEE-Muh). Aceasta afecțiune rară ce pune în pericol viața se dezvoltă din cauza hipotiroidismului netratat pe termen lung, inclusiv în cazul bolii Hashimoto. Cei care au această maladie au intoleranță la frig și somnolență, urmată de letargie profundă și inconștiență.

Mixedema mai poate fi declanșată de sedative, pe fondul unor infecții sau alte semnale de stres pentru corp. Mixedema necesită tratament medical de urgență.

Defecte natale. Copiii născuți de către femei care se confruntă cu hipotiroidism netratat din cauza bolii Hashimoto pot avea un risc mai mare de malformații congenitale, decât copiii născuți de mame sănătoase. Medicii cunosc de mult timp legătura dintre hipotiroidism și probleme intelectuale și de dezvoltare la copii. S-ar putea să fie o legătură și între hipotiroidism și malformațiile congenitale la copil, cum ar fi despicătura palatină.

O legătură există și în cazul problemelor de inimă, creier și afecțiuni a rinichilor la sugari. Dacă planificați o sarcină este bine să mergeți la doctor pentru a vedea dacă nu suferiți de probleme ale glandei tiroide.

BOALA HASHIMOTO// CE TRATAMENTE EXISTĂ

Tratamentul pentru boala Hashimoto poate include observația și utilizarea  medicamentelor. Dacă nu există nicio dovadă că există deficit de hormoni tiroidieni, iar tiroida funcționează normal, medicul vă poate sugera o tactică de supraveghere. Dacă aveți nevoie de medicamente, cel mai probabil veți fi nevoiți să le luați întreaga viață.

Hormoni sintetici

Dacă boala Hashimoto provoacă deficit de hormoni tiroidieni, va fi necesară o terapie de substituție cu hormoni tiroidieni. Aceasta implică de obicei utilizarea zilnică a levotiroxinei, un hormon tiroidian sintetic. Levotiroxina sintetică este identică cu tiroxina în versiunea sa naturală, produsă de glanda tiroidă. Medicamentele restabilesc nivelul hormonilor, astfel că la scurt timp după începerea tratamentului veți observa că vă simțiți mai puțin obosiți. Medicamentele, de asemenea, pot reduce treptat nivelul de colesterol și vor opri creșterea în greutate. Tratamentul cu levotiroxină este luat de obicei pe tot parcursul vieții, dar doza poate fi modificată la fiecare șase sau 12 luni, iar acest lucru este decis de către doctor.

Monitorizarea dozei

Cantitatea de levotiroxină va fi decisă de către doctor. Trebuie să fiți atenți, întrucât hormonii tiroidieni luați în exces pot accelera pierderea de masă osoasă, ceea ce va duce la dezvoltarea osteoporozei. Nerespectarea dozei poate duce, de asemenea, la tulburări de ritm cardiac (aritmii).

Dacă aveți boală coronariană sau hipotiroidie severă, medicul poate recomanda începerea tratamentului cu o cantitate mai mică de medicamente și de a crește treptat doza.

Trebuie știut că levotiroxina nu provoacă efecte secundare atunci când este utilizată în doze corespunzătoare. Nu săriți peste doze și nu întrerupeți administrarea medicamentului, deoarece problemele de sănătate vor reveni treptat.

Efecte asupra altor substanțe

Anumite medicamente, suplimente și chiar unele alimente pot afecta capacitatea dumneavoastră de a absorbi levotiroxina. Cu toate acestea, dacă luați acest hormon cu cel puțin patru ore înainte sau după ce ați luat alte medicamente, puteți remedia problema. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă consumați cantități mari de produse din soia sau țineți o dietă bogată în fibre sau dacă luați oricare dintre următoarele produse:

  • Suplimente de fier, inclusiv multivitamine care conțin fier
  • Colestiramina, un medicament folosit pentru a reduce nivelul colesterolului din sânge
  • Hidroxid de aluminiu, care se găsește în unele antiacide
  • Polistiren sulfonat de sodiu (Kayexalate), utilizat pentru a preveni nivelurile de potasiu din sânge
  • Sucralfat, un medicament luat pentru ulcer
  • Suplimente de calciu

BOALA HASHIMOTO// CUM TE AJUTĂ NATURA

Majoritatea medicilor recomandă levotiroxina, cu toate acestea unele extracte naturale sunt disponibile care conțin hormoni tiroidieni derivați din glandele tiroide ale porcilor. Aceste produse conțin atât levotiroxină, cât și triiodotironină.

Medicii însă au o serie de preocupări cu privire la acestea, din mai multe motive. În primul rând deoarece balanța dintre hormonii T-4 și T-3 la animale nu este aceeași ca și la om. Totodată, aceste produse pot conține niveluri neclare de hormoni, ceea ce poate duce ori la insuficiență, ori la exces. Hormonul T-3 este mai puternic decât T-4, astfel încât chiar și un exces moderat putea cauza probleme.

Totuși, cercetătorii au investigat dacă ajustarea tratamentului standard pentru a înlocui hormonul T-4 cu T-3 poate oferi beneficii. Majoritatea studiilor au stabilit că adăugarea de T-3 nu oferă niciun avantaj față de tratamentul cu-T 4, luat de unul singur. Cu toate acestea, există unele dovezi că T-3 poate oferi beneficii în cazul unor oameni, de exemplu celor cărora glanda tiroidă le-a fost îndepărtată prin intervenție chirurgicală. Cercetarea este în curs.

Sursa foto: 
medguru.ro
Sursa: 
La Inceput