Diabetul este o afecţiune complexă în care corpul nu asimilează corespunzător alimentele. Alimentele consumate sunt transformate în glucoză la nivelul stomacului şi intestinului. Glucoza ajunge în sânge, care apoi o transportă către toate celulele corpului, iar pentru a ajunge în interiorul lor este nevoie de insulină (un hormon generat de pancreas).
În interiorul celulei, zahărul este folosit pentru generarea de energie celulară. Dacă pancreasul nu generează suficientă insulină sau celulele nu reacţionează corespunzător la aceasta, apare diabetul. Conform recomandării Asociaţiei Americane a Diabeticilor, glucoza din sânge trebuie să fie între 80 şi 120 miligrame pe decilitru între mese sau când postim. Dacă glucoza din sânge este în afara acestor valori atunci apare diabetul.
Dacă suferi de diabet, este esențial să știi care este glicemia normală la adulți, în cazul acestui diagnostic. Astfel îți vei putea monitoriza corect nivelul glucozei din sânge și vei reduce riscul apariției unor complicații.
La diabetici, glicemia normală la adulți sau copii diferă de glicemia considerată normală în cazul unor persoane sănătoase. De aceea, este esențial să ai mereu grijă la valorile indicate de glucometru. Dacă neglijezi nivelul glicemiei, crește foarte mult riscul unor complicații: boli cardiovasculare, boli renale și chiar afecțiuni ale nervilor, inclusiv la nivelul ochilor.
Glicemia normală la adulții cu diabet diferă de valorile normale pentru copii, adolescenți sau gravide. În tabelele următoare vezi unde trebuie să te încadrezi tu și cei dragi, dacă suferiți de diabet. Trebuie să știi că atâta timp cât valorile glicemiei sunt ținute sub control prin dietă și tratament, nu vor apărea probleme.
Glicemia normală la adulți diferă și în funcție de orele din zi și dacă ai mâncat sau nu. În tabelul de mai jos vezi care sunt valorile normale pentru un adult diabetic. Pe stomacul gol, glicemia trebuie să fie sub 100 mg/dL, la 1-2 ore după masă trebuie să fie sub 180, iar la culcare între 100 și 140.
Pentru copiii cu diabet care au între 6 și 12 ani, glicemia trebuie să fie între 80 și 180 pe stomacul gol, iar la culcare între 100 și 180. În cazul adolescenților, aceste valori trebuie să fie puțin mai scăzute, după cum se poate observa în tabel. Foarte important este și nivelul glicemiei înainte de a face mișcare.
La copiii mai mici, sub 6 ani, care suferă de diabet, valorile normale ale glicemiei oscilează foarte mult, iar părinții trebuie să știe acest lucru. Astfel, pe stomacul gol glicemia copilului trebuie să fie de cel mult 100 mg/dL, însă înainte de culcare poate ajunge și la 200.
O situație mai delicată apare în cazul femeilor însărcinate care au diabet. Această afecțiune a mamei poate duce la complicații grave, care vor afecta copilul din pântece, de aceea trebuie și mai mare atenție pentru a controla nivelul glicemiei și a atinge valorile țintă.
În cazul în care femeia avea diabet înainte de a rămâne însărcinată, în timpul sarcinii valoarea glicemiei nu trebuie să treacă de 99 pe stomacul gol și de 129 la 1-2 ore după masă. În cazul în care diabetul a fost dobândit în timpul sarcinii, valorile trebuie să fie mai mici: sub 96 pe stomacul gol și sub 120 după masă.
Aceste valori sunt prezentate ca recomandări generale, de aceea este esențial să discuți cu medicul tău și să urmezi sfaturile lui, pentru că fiecare pacient este unic și tratamentul trebuie personalizat.
medipedia.ro
ehealthromania.com