Ce este sepsisul - cea mai periculoasă reacție a organismului la infecții

Sistemul imunitar ne protejează de multe boli și infecții, dar uneori se poate întâmpla care acesta să reacționeze anormal la infecțiile severe care pătrund în organism. În astfel de cazuri apare sespsisul. Medicii explică că acesta se dezvoltă când sistemul imunitar elimină în sânge substanțe chimice, pentru a combate infecția care provoacă inflamație prin tot organismul. În cazurile severe, sepsisului poate provoca un șoc septic, adică șoc infecțios.

Sepsisul se manifestă sub trei forme – sepsis, sepsis sever și șoc septic. Acesta se manifestă aproape la fel, singura diferență fiind severitatea simptomelor. În caz că aveți careva din simptomele de mai jos, adresați-vă la medic imediat. Cu cât mai repede se depistează, cu atât mai rapid poate fi tratat.

Cum se manifestă sepsisul

 • Febră peste 38,3 °C sau o temperatură mai mică de 36 °C
 • Ritm cardiac mai mare de 90 de bătăi pe minut
 • Rata de respirație mai mare de 20 de respirații pe minut
 • O posibilă infecție

Medicii spun că în cazul în care aveți cel puțin două din aceste simptome există posibilitatea ca să aveți sepsis.

Cum se manifestă sepsisul sever

 • Se manifestă prin insuficiență de organe
 • Părți de piele decolorate
 • Schimbări psihice
 • Numărul de trombocite scăzute
 • Probleme respiratorii
 • Funcții anormale ale inimi
 • Firisoane din cauza scăderii temperaturii corpului
 • Stări de inconştienţă
 • Slăbiciune extremă

Cum se manifestă șocul septic - simptomele unui șoc septic includ simptomele de sepsis sever, plus tensiune arterială foarte mică.

Cauzele sepsisului - poate fi declanșat de orice infecție, dar următoarele tipuri de infecții sunt cele mai predispune de e declanșa această boală: pneumonia, infecție abdominală, infecție la rinichi, infecție de sânge, etc. În Statele Unite, de exemplu, numărul cazurilor de sepsis crește în fiecare an. Între anii 2000 și 2008 a crescut de la 621.000 la peste un milion de cazuri. Specialiștii spun că această creștere ar fi putu fi provocată de factori, precum îmbătrânirea populației, deoarece sepsisul este mai frecvent la persoanele de vârstă înaintată. Un alt factor este creșterea rezistenței la antibiotice, care apare atunci când un antibiotic iși pierde capacitatea de a ucide bacteriile. De asemenea, de vină ar putea fi și creșterea numărului de persoane care se nasc sau capătă boli care slăbesc sistemul imunitar.

Ce persoane sunt mai predispuse de a face Sepsis - cu toate că unele persoane au un risc mai mare de infecție, oricine se poate infecta de sepsis. Cei care sunt supuși unui risc mai mare sunt copii mici și persoanele în vârstă, persoanele cu sistemul imunitar mai slabe, cum ar fi cele care trăiesc HIV sau cele care fac tratament de chimioterapie pentru cancer, pacienții tratați într-o unitate de terapie intensivă și cele expuse la dispozitivele invazive, cum ar fi catetere intravenoase sau tuburi de respirație.

Cum este diagnosticat sepsisul - dacă aveți suspiciuni de sepsis, medicul va cere să faceți anumite teste. Primul ar fi analiza de sânge, pentru a vedea dacă aveți infecţii, probleme de coagulare, dacă sistemul renal și hepatic funcționează normal. De asemenea, testul va scoate în evidență și un posibil dezechilibru de minerale, adică prezența unor electroliți care afectează cantitatea de apă în corpul dumneavoastră, precum și aciditatea sângelui. În funcție de simptomele și rezultatele testului de sânge, medicul poate recomanda și alte teste, precum testul de urină – pentru a verifica bacteriile din urină, un test de secreție a unei răni – pentru a verifica o rană deschisă pentru o infecție, un test de secreție de mucus – pentru a identifica germenii responsabili de infecție.

În cazul în care medicul nu poate să determine sursa de infecție din aceste teste, atunci vor mai fi efectuate ecografii, precum investigații cu radiații X la plămâni, tomografie computerizată – care scanează corpul și vizualizează posibilele infecții în pancreas sau zona intestinului, ecografia abdominală și imagistica prin rezonanță magnetică (IRM).

Cum se tratează sespsisul – boala poate progresa rapid la șoc septic și deces, în cazul în care nu se aplică tratamentul necesar în timp util. Medicii folosesc o serie de medicamente pentru a trata sepsis, printre care antibiotice, medicamente pentru a creșterea tensiunea arterială, insulina – pentru a stabiliza zahărul din sânge, dar și corticosteroizi – care reduc inflamația și au un efect analgezic.

Sepsisul sever, de asemenea, cere cantități mari de fluide și un aparat de respirat. În cazul în care rinichii sunt afectați este nevoie de dializă. În unele cazuri sunt necesare și intervenții chirurgicale de înlăturare a părților afectate pentru tratarea infecției.  Medicii atenționează că sepsisul este o urgență medicală. Fiecare clipă contează, deoarece infecția se poate răspândi rapid. Dacă bănuiți că aveți sepsis, adresați-vă de urgență la medic.

Consecințele sepsisului - cu toate că sepsisul îți pune viața în pericol, boala variază de la sepsis ușor până la sever, iar în cazurile ușoare rata de recuperare este mai mare. Șocul septic are o rată a mortalității de 50 la sută, iar sepsisul sever sau șocul septic poate provoca complicații. Se pot forma cheaguri mici de sânge pe tot corpul, care blochează fluxul de sânge și de oxigen a organelor vitale. Acest lucru crește riscul de insuficiență organică și poate provoca cangrenă (moartea țesuturilor). 

Sursa foto: 
medscape.com
La Inceput