Chistul glandelor Bartholin: afecțiune ginecologică care îți poate da bătăi de cap

Glandele Bartholin sunt structuri mici, de mărimea bobului de mazăre, localizate pe fiecare parte a intrării în vagin. Funcția acestora este secreția lichidului care ajută la lubrifierea vaginului. Odată secretat, lichidul ajunge în vagin prin ducturi (tuburi mici). Dacă acestea sunt blocate, lichidul se poate reîntoarce în interiorul glandelor, formând astfel chisturile. În majoritatea cazurilor acestea sunt inofensive, deși uneori îți pot da bătăi de cap. Află în continuare de ce apar chisturile, cum se manifestă, care este procedura de diagnostic și de tratament.

Care sunt simptomele chisturilor glandelor Bartholin?

Dacă ai un chist mic, neinfectat, ai putea să nu îi simți prezența. Atunci când chistul crește, ai putea simți o formațiune la intrarea în vagin. Deși acesta de obicei nu este dureros, uneori ar putea provoca senzații neplăcute.

Infectarea chistului și formarea abcesului se poate produce în câteva zile, făcându-și apariția următoarele simptome:

- O formațiune dureroasă la intrarea în vagin;

- Disconfort în timpul mersului sau atunci când stai așezată;

- Durere în timpul actului sexual;

- Eliminări de la nivelul chistului;

- Umflarea zonei;

- Febră și frisoane.

Chistul sau abcesul glandelor Bartholin se regăsește, de obicei, pe o singură parte a intrării în vagin.

De ce apar chisturile glandelor Bartholin?

Medicii nu cunosc cauzele precise de apariție a acestor chisturi. Uneori infecția cu E.colli poate cauza apariția formațiunilor, iar în cazuri mai rare cauza sunt infecțiile sexual transmisibile, precum gonoreea sau chlamidioza.

Aproximativ 2 din 10 femei vor experimenta chisturile glandelor Bartholin la o anumită etapă a vieții. Cel mai frecvent acestea apar în jurul vârstei de 20 de ani, iar șansa apariției lor odată cu înaintarea în vârstă scade considerabil.

Cum pot fi diagnosticate chisturile glandelor Bartholin?

Doar un ginecolog, în urma examenului fizic, îți poate zice cu precizie dacă ai un chist al glandelor Bartholin sau nu. În cazul în care ai eliminări din chist, acesta va colecta o mică parte pentru a o vizualiza sub microscop și a determina dacă ai o infecție cu transmitere sexuală sau nu. Dacă s-a format un abces, medicul va colecta material din acesta și îl va transmite în laborator.

Dacă ai trecut de vârsta de 40 de ani, este probabil să îți fie efectuată biopsia (colectarea țesutului de la nivelul chistului) pentru a determina dacă ar putea fi vorba despre un cancer al vulvei, care afectează labiile (buzele) din jurul vaginului.

Cum se tratează chisturile glandelor Bartholin?

Dacă examenul medical efectuat va depista că ai o infecție cu transmitere sexuală sau că chistul este infectat, medicul îți va prescrie un antibiotic. De asemenea, acesta îți poate prescrie un medicament care poate fi aplicat local, pe piele.

Dacă ai mai puțin de 40 de ani și chistul nu îți face probleme, nu vei avea nevoie de tratament. În acest caz te pot ajuta băile simple pentru zona vaginală:

- Umple un vas cu apă caldă, suficient pentru a-ți acoperi vulva și așează-te ușor în acesta;

- Realizează această procedură de 3-4 ori pe zi;

- Chistul se poate sparge și drena de sine stătător.

În cazul în care chistul se transformă în abces sau îți provoacă disconfort, medicul îl poate înlătura prin următoarele metode:

- Drenare chirurgicală. Medicul va realiza o mică incizie la nivelul chistului și va plasa un tub mic (cateter) la nivelul lui pentru a-i permite să se dreneze. Cateterul poate fi lăsat pentru aproximativ 6 săptămâni. Te vei simți mult mai bine după ce lichidul va fi eliminat. Cu toate acestea, probabil va fi nevoie să administrezi medicamente analgezice după această procedură. Este bine să știi că chistul glandelor Bartholin poate reveni și va necesita tratament din nou. Efectele adverse ale procedurii vor fi durere și disconfort, în special în timpul sexului. S-ar putea să ai inflamație, infecție și sângerări la nivelul labiilor.

- Marsupializarea. Procedura se efectuează dacă chistul te deranjează sau revine. Medicul va face o mică incizie la nivelul chistului pentru a-l deschide și va coase pielea în jurul acestuia pentru a forma o pungă mică. Aceasta va permite scurgerea lichidului în afară. Ulterior, zona va fi acoperită cu tifon pentru a absorbi eliminările din chist sau sângele. Procedura durează maxim 30 de minute, după care vei putea merge acasă. Medicul îți poate prescrie analgezice pe care să le administrezi după intervenție. Și în acest caz există riscul sângerării, infecției și a revenirii abcesului.

- Înlăturarea glandelor Bartholin. Medicul îți poate recomanda această opțiune dacă chisturile și abcesele la nivelul lor continuă să apară . Această intervenție durează maxim o oră. Înainte de procedură îți va fi administrată anestezia generală, iar după vei putea merge acasă. În urma procedurii ai putea experimenta sângerări, vânătăi și infectarea zonei.

Cum poate fi prevenită apariția chisturilor?

Nu există măsuri profilactice exacte care te-ar ajuta să previi apariția chisturilor, însă o bună igienă intimă și practicarea sexului sigur, cu utilizarea prezervativului te-ar putea ajuta să previi apariția acestor formațiuni.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
livehealthily.com, medic.chat
Sursa: 

mayoclinic.org, webmd.com

La Inceput