Ceaiul din tei, medicament natural pentru mai multe boli

Încă din cele mai vechi timpuri, teiul este recunoscut pentru calitățile sale terapeutice extraordinare. Florile de tei și ceaiul obținut din acestea au numeroase virtuți terapeutice, care pot ajuta la ameliorarea a numeroase probleme de sănătate.

Florile de tei au în compoziție un anumit tip de zahăr, acid galic și catecol, precum și ulei esențial numit farnesol, care conferă plantelor proprietăți neurosedative și antispastice. Aceste cmoponente reduc inflamațiile de la nivelul aparatului respirator și sunt de mare ajutor celor care suferă de viroze sau răceli.

Ceaiul de tei este folosit ca sedativ ușor

Datorită substanțelor active din plantă, ceaiul de tei este folosit ca sedativ ușor și este recomandat să fie băut cu 30 de minute înainte de culcare, în special în cazul persoanelor care se confruntă cu tulburaăi de somn și stări de nervozitate și anxietate.

De asemenea, ceaiul de tei ajută la ameliorarea migrenelor și promovează o digestie sănătoasă, atunci când este asociat cu ceaiul de mușețel sau de mentă, tratează constipația și diareea și previne deterioarea celulară, grație flavonoidelor cu rol de protecție împotriva radicalilor liberi. Acești radicali sunt principalii factori în apariția bolilor grave.

Ceaiul de tei, eficient în tratarea amigdalelor

Ceaiul de tei amestecat cu bicarbonat de sodiu este folosit și la gargară, pentru tratamentul inflamațiilor amigdalelor și în caz de tuse convulsivă.

Florile de tei, eficiente în tratarea cearcănelor

În cosmetică, florile de tei sunt folosite în combinație cu florile de albăstrele pentru comprese împotriva cearcănelor și ca remediu pentru ochii obosiți și umflați. În plus, florile de tei măcinate amestecate cu lapte și ovăz constituie o excelentă mască de față, cu proprietăți de revigorare și hidratare a tenului tern, palid, lipsit de strălucire.

Ceaiul de tei, eficient și în curele de slăbire

Ceaiul de tei este indicat și în curele de slăbire, deoarece are efect diuretic și ajută la eliminarea retenției de apă din organism, crește ușor temperatura corpului și ne ajută să transpirăm mai mult, scăpându-ne în acest mod de toxinele din corp.

Ceaiul de tei, indicat și în cazul afecțiunile renale

Pentru persoanele care se confruntă cu afecțiuni renale, ceaiul de tei este de asemenea indicat, pentru că are proprietatea de a trata incontinența și previne formarea pietrelor la rinichi.

Mierea din tei

Din nectarul florilor arborelui de tei se poate obține miere, a cărei culoare poate varia de la galben deschis la portocaliu închis și care are un miros dulce lemnos, ușor de recunoscut. Acest tip de miere este considerată una dintre cele mai bune, deoarece este foarte bogată în vitamina B, aminoacizi și antioxidanți.

Printre proprietățile curative ale mierii de tei se numără cele antiseptice și antiinflamatorii, care fac din acest aliment un tratament naturist eficient în caz de răceală, gripă, tuse și crampe abdominale.

Cui îi este contraindicat teiul

Deși teiul are atât de multe beneficii, această planta nu este recomandată tuturor persoanelor, mai ales celor care urmează un tratament medicamentos. Înainte de a consuma ceai de tei pentru beneficiile sale, orice persoană trebuie să consulte medicul, care îi va prezenta toate avantajele, dar și dezavantajele acestei terapii cu flori de tei. De altfel, printre persoanele care nu trebuie să consume ceai de tei se numără gravidele, în special în ultimul trimestru de sarcină. Asta pentru că substanțele din tei subțiază sângele și crește riscul de hemoragie postpartum. De asemenea, acest ceai este contraindicat pacienților cu anemie, deoarece ceaiul împiedică absorbția de fier, cardiacii, deoarece teiul poate accelera ritmul cardiac, dar și șoferilor, deoarece teiul poate produce amețeală și stare de somnolență. 

Sursa foto: 
livewheatgrass.com
Sursa: 
La Inceput