Este necesar să administrezi Fluconazol împreună cu antibioticele sau nu?

Atunci când tratezi o infecție și administrezi antibiotice, s-ar putea să te confrunți și cu o infecție fungică, fapt pe care îl atenționează medicii și companiile producătoare de medicamente în prospecte. Se întâmplă pentru că antibioticele administrate distrug nu doar bacteriile rele, ci și pe cele bune, inclusiv din vagin. Aceasta determină o creștere necontrolată a fungilor Candida care în mod natural se află în interiorul acestui organ, dar sunt suprimate de obicei de bacteriile acido-lactice. Deși cel mai frecvent candidoza este o afecțiune feminină, bărbații pot, de asemenea, să sufere de aceasta. Pentru a-i preveni apariția, medicii prescriu alături de antibiotice și administrarea preparatelor antifungice, precum Fluconazolul. Află în continuare cât de eficientă este această tactică și dacă trebuie să o urmezi sau nu.

Infecțiile fungice

Infecțiile fungice provocate de Candida apar, de obicei, la femei în regiunea organelor genitale externe, însă acestea pot afecta și bărbații, dezvoltându-se în orice zonă care nu este expusă razelor solare directe.

În toate aceste zone organismul menține un echilibru dintre bacteriile bune și cele rele, ceea ce reprezintă un proces fiziologic. În cazul în care acest proces eșuează, are loc o creștere necontrolată a fungilor, adică se dezvoltă o infecție fungică. Printre simptomele infecțiilor fungice vaginale se numără iritația, inflamația, roșeața și eliminările brânzoase.

Antibioticele

O cură cu antibiotice va trata o infecție bacteriană, însă nu orice tip de microorganisme. Aceste preparate nu sunt eficiente în cazul fungilor sau a virusurilor. Atunci când antibioticele distrug bacteriile, acestea le oferă fungilor, precum celor Candida, care au fost  până acum suprimați de bacteriile bune, o oportunitate de a se dezvolta necontrolat, determinând apariția infecțiilor fungice.

Unele antibiotice provoacă candidoza mai frecvent decât altele. În acest caz este vorba de antibioticele cu spectru larg, precum:

  • Amoxicilina;
  • Carbapenemele (precum imipenem);
  • Tetraciclinele;
  • Quinolonele (de exemplu ciprofloxacina).

Medicamentele antifungice, Fluconazolul

Acest tip de medicamente are drept scop distrugerea fungilor în același mod precum o fac și antibioticele în cazul bacteriilor. Unele dintre acestea se aplică topic, în regiunea genitală, în timp ce altele se administrează în formă de pastile sau capsule.

Antibioticele și Fluconazolul

În cazul în care administrezi antibiotice și te confrunți cu o infecție fungică, Fluconazolul ar putea să diminueze din simptomele pe care le experimentezi. Cu toate acestea, în timpul curei cu antibiotice nivelul bacteriilor din vagin va rămâne scăzut în mod artificial, ceea ce înseamnă că după încetarea administrării acestora microflora vaginală se va restabili.

Nu este periculos să administrezi Fluconazol în timp ce administrezi antibiotice, însă în multe cazuri aceasta este inutil.

Atenție! Unele antibiotice, precum Eritromicina pot interacționa cu Fluconazolul, provocând consecințe neplăcute. Discută cu medicul sau cu farmacistul înainte să administrezi fluconazolul cu un anumit antibiotic.

Rezistența la medicamentele antifungice

Fungii, la fel ca și bacteriile, pot dezvolta o rezistență la medicamentele prescrise pentru a le nimici, adică la antifungice. În acest moment, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA, există doar trei tipuri de medicamente care pot lupta cu fungii, ceea ce poate pune în dificultate tratamentul infecției fungice în cazul în care aceasta este rezistentă la un medicament.

Rezistența la antifungice poate apare din cauza utilizării fie eronate (doze prea mici, durată prea scurtă), fie chiar corecte a acestor preparate. Totodată, unele studii au demonstrat că utilizarea antibioticelor ar putea determina, de asemenea, apariției rezistenței fungilor la preparatele destinate nimicirii acestora. Deocamdată nu este cunoscut dacă un șir de antibiotice ar putea contribui la rezistența fungilor, însă este cert că este absolut necesară utilizarea chibzuită atât a antibioticelor, cât și a preparatelor antifungice.

Ce poți face dacă suferi de infecție fungică în timpul curei cu antibiotice?

Fluconazolul ar putea fi administrat doar în cazul în care suferi de infecții fungice frecvente, cronice, iar o cură cu antibiotice ar putea determina un nou episod de infecție. În acest caz ar fi bine să discuți cu medicul tău înainte de administrarea antibioticelor. În cazul în care pastilele sau capsulele nu vor funcționa, ar putea fi aplicată o cremă antifungică topică, în zona organelor genitale.

Alte metode de a preveni apariția infecției fungice sunt:

  • Restabilește-ți microflora vaginală prin administrarea fie a suplimentelor ce conțin Lactobacili, fie prin consumul unor produse bogate în aceste microorganisme, precum iaurtul;
  • Nu utiliza antibioticele în mod necontrolat – administrează-le doar la indicația medicului. Dacă o vei face fără a te consulta, s-ar putea să dezvolți o rezistență la antibiotice, în cazul căreia antibioticele nu vor mai fi eficiente în tratamentul unor bacterii patogene, care ți-ar putea pune viața în pericol;
  • Schimbă lenjeria, în special cea în care ai înnotat și este umedă, cât mai curând posibil, deoarece fungii se dezvoltă în medii foarte umede;
  • Evită băile foarte fierbinți, este un mediu pe care fungii îl iubesc la fel de mult ca și pe cel umed;
  • Nu purta lenjerie prea strâmtă. Deși nu este cunoscut care ar fi legătura dintre mărimea lenjeriei și apariția infecțiilor fungice, a fost observat că acestea apar mai frecvent dacă alegi lenjeria prea strâmtă;
  • Optează pentru lenjeria din bumbac, aceasta va ajuta la răcorirea zonei intime și va preveni astfel apariția infecțiilor fungice;
  • Evită utilizarea produselor vaginale parfumate;
  • Dacă suferi de diabet, menține-ți glicemia sub control, deoarece zahărul prea înalt în sânge încurajează creșterea fungilor în vagin.

Atenție! Nu ezita să te adresezi la medic și evită auto-tratamentul dacă experimentezi 4 și mai multe infecții fungice pe an. În acest caz ar putea fi nevoie de un tratament mai complex sau ar putea fi vorba de un alt microorganism care provoacă simptomele neplăcute.

Sănătate Să Aveți!

Sursa foto: 
everydayhealth.com
Sursa: 

livestrong.com, cdc.gov, healthline.com, nhs.uk

La Inceput