Mituri – gătitul în cuptorul cu microunde este dăunător

Cuptorul cu microunde a devenit în timp un „must have” în bucătăria modernă. Pe cât de întrebuințată, pe atât de controversată este această ustensilă. În timp ce unii zic că cuptorul cu microunde este inofensiv și poate chiar păstra unii nutrienți, alții afirmă exact inversul – că mâncarea gătită sau încălzită în cuptorul cu microunde devine moartă, lipsită de nutrienți, ba chiar că microundele pot fi dăunătoare pentru sănătate. Totuși, autoritățile competente, precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sau U.S. Food and Drugs Administration (FDA) afirmă că nocivitatea microundelor este un mit. Află în continuare care sunt argumentele, cum lucrează un cuptor cu microunde și ce măsuri de precauție să întreprinzi în timp ce utilizezi această metodă de gătit.

Ce sunt microundele?

Potrivit OMS, microundele sunt unde radio de frecvență înaltă și, asemeni radiațiilor vizibile (lumina) sunt parte a spectrului electromagnetic. Microundele sunt utilizate, în mod prioritar, pentru difuzarea TV, radarul avia sau cel maritim și în telecomunicații, inclusiv în telefonia mobilă. De asemenea, acestea sunt utilizate în industria de procesare a materialelor, în medicină pentru tratamentul cu diatermie și în bucătărie pentru prepararea bucatelor.

În calea lor, microundele pot fi transmise, reflectate sau absorbite de obiectele din jur, într-o manieră similară cu lumina solară. Materialele metalice reflectă în mod direct microundele, pe când cele nemetalice, asemeni sticlei sau plasticului sunt transparente pentru microunde.

Este mâncarea gătită/încălzită în cuptorul cu microunde dăunătoare?

Microundele sunt produse direct în cuptor de către un tub electronic denumit magnetron. Microundele sunt reflectate de interiorul metalic al cuptorului în timp ce sunt produse, fiind absorbite de mâncarea ce e plasată înăuntru. Microundele fac moleculele de apă din alimente să vibreze, generând căldură care gătește sau încălzește mâncarea. Iată de ce alimentele ce sunt bogate în apă, asemeni fructelor sau legumelor pot fi cu mult mai rapid gătite în cuptorul cu microunde.

Energia microundelor este transformată în căldură și este absorbită de mâncare, dar nu face mâncarea în nici într-un caz „radioactivă” sau „contaminată”. OMS menționează și că energia microundelor nu rămâne nici în interiorul cuptorului, nici în interiorul mâncării după ce cuptorul se deconectează.

Gătitul în cuptorul cu microunde este mai econom și mai rapid decât cel convențional deoarece se încălzește doar mâncarea, nu și întreg interiorul cuptorului.

Este mâncarea gătită în cuptorul cu microunde „moartă” și lipsită de nutrienți?

Potrivit FDA, gătitul în cuptorul cu microunde nu reduce din valoarea nutritivă a bucatelor mai mult decât gătitul convențional. De fapt, bucatele gătite în cuptorul cu microunde pot păstra mai multe vitamine și minerale deoarece se gătesc mult mai rapid și fără adăugarea adițională a apei.

De asemenea, și OMS menționează că mâncarea gătită în cuptorul cu microunde are același profil nutrițional ca și cea gătită în cuptorul simplu. Potrivit acesteia, diferența dintre aceste metode este doar faptul, că în cazul microundelor acestea penetrează mâncarea mai profund și reduce timpul încălzirii interiorului bucatelor, reducând astfel și timpul total de gătit.

Siguranța cuptorului cu microunde

Potrivit OMS, dacă cuptorul cu microunde este utilizat în conformitate cu instrucțiunile producătorului, acesta este sigur și poat fi utilizat pentru gătirea sau încălzirea bucatelor. Totuși, unele măsuri de precauție trebuie întreprinse, în special în cazul unei expuneri potențiale la microunde, arsurile termice și mânuirea alimentelor.

Siguranța microundelor

Cuptorul cu microunde este conceput în așa fel, încât undele să fie prezente doar în interiorul cuptorului atunci când ușa este bine închisă, iar dispozitivul – pornit. „Scurgerile” prin sticla cuptorului sau împrejurul acesteia sun imposibile datorită design-ului acestuia și a standardelor internaționale ce reglementează acest fapt.

Totuși, scurgerile sunt posibile în cazul cuptoarelor defectate, murdare sau modificate într-un anumit mod. Din acest motiv este extrem de important ca dispozitivul să fie întreținut într-o stare funcțională bună. Asigură-te și că ușa cuptorului se închide ermetic, iar dispozitivele de blocare de siguranță, montate pe ușă pentru a preveni generarea microundelor în timp ce dispozitivul este deschis, funcționează corect.

Ușa cuptorului trebuie menținută curată mereu, iar atât pe suprafața ei, cât și a întregului cuptor nu sunt semne vizibile de spargere sau defecțiune. Dacă suprafața cuptorului nu mai este integră, acesta nu poate fi utilizat doar decât după ce a fost reparat de un specialist calificat.

Siguranța termică

Arsurile termice se pot produce atunci când obiectele ce au fost încălzite în cuptorul cu microunde nu sunt mânuite în mod corect. Exact la fel se poate întâmpla și în cazul mâncării pregătite în cuptorul convențional.

Totuși, alimentele încăzite în cuptorul cu microunde prezintă unele particularități. Fierberea apei pe aragaz sau alte suprafețe încălzite permite aburilor să fie eliminați în afară prin formarea bulelor la suprafața lichidelor. În interiorul cuptorului cu microunde nu se pot forma bule la  suprafața lichidelor, astfel încât apa se supraîncălzește și poate fierbe brusc, proces ce poate fi declanșat de apariția unei singure bule sau de introducerea unui obiect străin (de exemplu lingura) în interior.

În multe cazuri, utilizatorii microundelor au primit arsuri grave anume din cauza acestui fenomen.

O altă particularitate a cuptorului cu microunde este relatată la răspunsul termic al unor alimente. Unele alimente cu surafața lipsită de pori (de ex. hot-dog-urile) sau cele ce sunt compuse din elemente ce se încălzesc cu viteze diferite (de ex. albușul și gălbenușul ouălor) se încălzesc neuniform și pot exploda la un moment dat. Acest lucru se poate întâmpla dacă ouăle sau nucile sunt încălzit împreună cu coaja lor.

Siguranța alimentelor

În cuptorul cu microunde, viteza procesului de încălzire depinde de puterea setată a acestuia și de conținutul de apă al alimentelor și poate produce o gătire neuniformă a acestora. Alimentele pot prezenta un risc pentru sănătate dacă nu sunt suficient încăzite pentru a nimici toate microorganismele patogene.

Din cauza riscului încălzirii neuniforme, alimentele gătite în cuptorul cu microunde trebuie să rămână pentru câteva minute înăuntrul acestuia, după ce procesul de încălzire a luat sfârșit, pentru a permite o distribuție uniformă a căldurii în interiorul alimentelor.

Cum să fii în siguranță în timp ce utiliezi un cuptor cu microunde?

  • Urmează toate instrucțiunile producătorului în timp ce utilizezi un cuptor cu microunde
  • Utilizează vase sigure pentru microunde, special concepute pentru acest scop. Sticla, hârtia și ceramica pot fi utilizate. Evită plasticul, care poate elibera compuși nocivi în interiorul alimentelor încălzite sau se poate topi, dar și vasele din aluminiu sau folia alimentară, care reflectează microundele și fac alimentele să se încălzească neuniform sau pot chiar dăuna cuptorului.
  • Nu utiliza cuptorul dacă ușa lui nu se închide până la capăt sau dacă este îndoită, deformată sau deteriorată în orice alt mod
  • Nu permite copiilor și nu sta în fața cuptorului ce funcționează pentru o perioadă îndelungată de timp
  • Nu încălzi apa sau alte lichide în microunde mai mult timp decât recomandă producătorul
  • Curăță cu regularitate cuptorul cu microunde atât în interior, cât și în exterior, în special ușa acestuia cu apă caldă și săpun neagresiv.

Fii atent la sănătatea ta!

Sursa foto: 
gethow.com
La Inceput