Tot mai frecvent în transport sau în alte spații publice oamenii renunță la masca de protecție individuală, enunțând că „se înnădușă” sau că acest obicei le poate dăuna plămânilor. De asemenea, tot mai frecvent masca este purtată doar pe gură, sau, și mai rău, sub bărbie. În ambele cazuri persoanele se expun riscului de a se infecta cu noul coronavirus, dar și îi pun în primejdie pe cei din jur în cazul în care sunt purtători sănătoși sau nu au respectat măsurile de autoizolare la domiciliu odată cu debutul simptomelor. Află în continuare dacă este adevărat că masca îți dăunează plămânilor și ce spun specialiștii din sănătate la acest capitol.
Bioxidul de carbon, un probabil motiv
Motivul din care unii oameni simt că „se înnădușă” ar putea fi bioxidul de carbon (CO2), un produs natural ce rezultă în urma procesului de respirație. În cazuri rare, potrivit Institutului Național al Sănătății din SUA, acesta poate fi dăunător atunci când este inhalat în cantități prea mari. În acest caz apare hipercapnia (toxicitatea bioxidului de carbon), simptomele căreia sunt durerile de cap, amețelile, dublarea vederii, imposibilitatea de concentrare, convulsii sau senzația de sufocare.
Cu toate acestea, autoritățile subliniază că pentru a dăuna, concentrația inspirată de CO2 trebuie să fie suficient de înaltă. Potrivit lui Bill Caroll, profesor adjunct de chimie din cadrul Universității statului Indiana din Bloomington, SUA, CO2 este prezent în aerul atmosferic într-o concentrație de 0,04% și devine periculos atunci când atinge concentrația de 10%.
De asemenea, specialistul mai atenționează că sunt posibile probleme și în cazul în care există o concentrație prea mică de CO2 în aerul inspirat. De obicei, acest fapt se întâmplă atunci când expiri prea repede sau prea frecvent. În contrast, dacă îți reții respirația prea mult timp, concentrația CO2 din sânge se mărește considerabil.
Concentrația acestei substanțe din organism este deosebit de importantă întrucât aceasta reglează pH-ul sângelui – prea mult CO2 contribuie la creșterea acidității, în timp ce prea puțin CO2 – la alcalinizarea sângelui. În ambele cazuri corpul detectează în timp util ambele modificări de concentrație, dictând corpului „Te rog, încetează să mă păcălești, începe să respiri normal”.
Măștile de protecție individuală și CO2
Când vine vorba despre măștile de protecție individuală, este bine cunoscut că nu toate dintre acestea sunt fabricate în mod egal. Modul în care o mască poate afecta concentrația CO2 din organism depinde de materialul din care este fabricată și cât de bine se potrivește pe față.
„Dacă vei aplica un pachet din plastic pe cap și îl vei strânge în jurul gâtului, nici urmă de coronavirus nu va nimeri înăuntru, la fel ca și oxigenul de care ai strictă nevoie pentru a supraviețui. Iată de ce nu recomandăm să recurgi la asemenea metode”, a mai adăugat Bill Caroll.
„Cred că este puțin probabil să suferi de insuficiență de oxigen, atunci când porți o mască din pânză, care, în general, nu se potrivește exact feței tale. Atunci când inspiri și expiri, aerul se strecoară sub mască, dar și prin porii materialului. Iată de ce o mască din material (fie cea reutilizabilă sau medicinală) nu te protejează în totalitate de inhalarea noului coronavirus, dar, în timpul expirării, îi poate proteja pe cei din jur de infectare”, a punctat Caroll.
De asemenea, specialistul se îndoiește că va exista cândva o mască care s-ar lipi atât de bine de față, încât să provoace insuficiență de oxigen: „O vei scoate de pe față cu mult timp înainte de apariția primelor semne neplăcute ale acestui fenomen”.
Măștile N95, implicate în acest proces
„Persoanele care poartă masca de protecție individuală N95 pentru o perioadă îndelungată de timp pot experimenta schimbări în biochimia sângelui, care ar putea modifica și nivelul conștiinței în cazul în care acestea sunt severe”, explică Amesh A. Adalja, expert în boli infecțioase, cercetător principal la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății din Maryland, SUA.
Cu toate acestea, asemenea fenomene se întâmplă mai frecvent în cazul persoanelor care au o predispoziție către dificultățile respiratorii, precum fumătorii, persoanele obeze și cei care suferă de Bronhopneumopatia Obstructivă Cronică (BPOC) sau emfizem pulmonar.
Kelli Randell, medic internist și consultant medical al companiei care furnizează echipament medical durabil - Aeroflow Healthcare a declarat că purtarea oricărui tip de mască de protecție individuală, inclusiv a respiratoarelor N95 nu au cauzat în nici un fel intoxicație cu bioxid de carbon în cazul indivizilor sănătoși.
„Deoarece procesul de respirație cu masca este mai dificil, recomand celor care suferă de BPOC sau alte patologii pulmonare să cântărească foarte bine decizia de purtare a măștilor”, a mai adăugat Randell.
Amesh A. Adalja a punctat că nu există niciun motiv argumentat pentru publicul larg să poarte în fiecare zi respiratoarele N95, care sunt o parte a echipamentului specializat destinat protecției personalului medical și a pacienților infectați de care au grijă aceștia. „Acestea sunt incomode și pot restricționa respirația. Atunci când trebuie să am grijă de un pacient infectat, mă strădui să port acest respirator doar în timpul contactului cu acesta”, a adăugat specialistul.
Concluzia
Măștile simple de protecție individuală nu îți restricționează oxigenul necesar pentru respirație și nu pot provoca intoxicații cu bioxid de carbon. În schimb, respiratoarele N95 pot deregla aportul de oxigen și cantitatea de CO2 format. Cu toate acestea, nu este necesar să porți acest tip de respiratoare în fiecare zi.
Astfel, nu este nicio scuză să ieși din casă fără o mască de protecție la îndemână.
Important! Asigură-te că masca îți acoperă nasul și gura, însă nu într-un mod în care să nu ai suficient aer pentru respirație. Dacă simți că ți se taie respirația, ia în considerare că poate fi vorba despre un atac de panică, primul simptom al căruia este senzația de sufocare și „lipsă de aer”.
Sănătate să aveți!
health.com