Mituri: Răcim, pentru că stăm în curent sau frig

Mit&Adevăr

Curentul sau statul în frig nu reprezintă cauza răcelii, susțin specialiștii. Acești factori pot doar să agraveze simptomele unor afecțiuni preexistente pe fond de infecție virală. Statul în curent pot favoriza reapariția durerilor de dinți, de cap sau de spate, dar nu este cauza directă a acestora, spun medicii.

„În sezonul rece, lipsa virusului intensifică acțiunea contagioasă a acestuia, razele ultraviolete având capacitatea de a distruge virusul. Dar nu trebuie să ne izolăm  în spații închise  și puțin ventilate, deoarece crește riscul de transmitere a virusului de la o persoană la alta”, explică medicul de familie, Angela Tomacinschii.

Doctorul mai susține că de multe ori părinții își țin odraslele acasă în sezonul rece de teama infecțiilor virale, ceea ce e total greșit.  „Trebuie să asigurăm o imunitate bună a întregului organism, prin alimentație, plimbări prin parc și activități sportive”, spune medicul. Studiile au demonstrat că rinovirusurile (virusurile care dau răceli) nu au „preferințe”: îi atacă și pe cei care se îmbracă gros, dar și pe cei ce poartă haine subțiri.

Rinovirusul este cauza a 30-35% din totalul răcelilor la adulți, pe când 10-15% dintre răceli sunt cauzate de: adenovirusuri, virusuri coxsackie, echovirusuri, ortomixovirusuri, paramixovirusuri, virusul sincitial respirator și enterovirusuri. Cauza a altor 30-50% dintre răcelile presupuse a fi de origine virală rămâne neidentificată.

Se crede că numărul mare de îmbolnăviri cauzate de rinovirusuri poate fi explicat, mai degrabă, prin faptul că aerisirea încăperilor este mai scăzută, iar aglomerația crește astfel încât o persoană bolnavă, într-un spațiu închis, poate infecta mult mai ușor pe alții.

Așadar, nici evitarea statului în curent sau în frig nu ne vor ține departe de o posibilă răceală, ci doar prin întărirea sistemului imunitar, consumând o cantitate suficientă de fructe și legume proaspete, ceaiuri din plante, miere naturală vom ține piept răcelii. De asemenea, plimbările în aer liber, mersul la sală și socializarea cu oamenii dragi sunt binevenite pentru a fi sănătoși fizic și spiritual.

Sursa foto: 
lataifas.ro
La Inceput