Psoriazisul este o afecțiune a pielii care se manifestă prin apariția unor pete roșii, cruste și scuame (n.r. coji sau solzi). Cel mai frecvent acestea apar pe genunchi, scalp, coate și pe spate. Deși nu se cunoaște exact câte persoane la nivel mondial suferă de această afecțiune, un studiu realizat în 2020 estimează că incidența variază de la 0,14% în rândul populației Asiei de Est, la 1,99% în Australia și Noua Zeelandă, spre exemplu. Alte studii au identificat rate mult mai mari, de circa 11,4% în Norvegia.
În fară de faptul că psoriazisul afectează aspectul fizic al persoanei, boala are impact și asupra calității vieții. Persoane cu psoriazis se confruntă cu stigmatizare și reacții dure în societate. Dat fiind cele menționate, vom aborda cele mai răspândite mituri despre psoriazis, care, în pofida informațiilor existente, rezistă în timp:
1. Psoriazisul este contagios
Deși acest mit este omniprezent, este totuși un mit. „Nu te poți molipsi de psoriazis. Aceasta este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar răspunde necorespunzător și produce prea multe celule ale pielii”, explică directorul executiv al „Alianței pentru psoriazis și artrită psoriazică” din Marea Britanie, David Chandler.
Mai mult de atât, boala nu se transmite de la bolnav nici prin fluidele corpului. „Nu te infectezi dacă săruți o persoană cu psoriazis. Nici dacă împarți cu aceasta aceeași mâncare. La fel, psoriazisul nu se transmite în spațiile publice și aglomerate, indiferent că e vorba de piscine sau saune”, subliniază un alt expert britanic de la „Asociația pentru psoriazis”, Dominic Urmston.
2. Psoriazisul este doar pielea uscată
Afecțiunea este mai mult decât doar piele uscată, afirmă Chandler. Piele se regenerează în normă aproximativ la fiecare 28 de zile. În psoriazis însă, acest lucru se întâmplă la fiecare 4-5 zile. Celulele pielii nu reușesc să se maturizeze încă, ceea ce le face să se acumuleze în solzi groși, de care corpul nu poate scăpa așa cum e prevăzut de obicei.
În plus, a explicat Chandler, și vasele sangvine își schimbă poziționarea apropiindu-se de suprafața pielii ceea ce face ca zonele, dacă sunt zgârâiate, să sângereze, devenind roșii și dureroase. Iar în cazuri severe, psoriazisul poate provoca crăparea și sângerarea pielii.
„Psoriazisul pe mâini sau picioare poate îngreuna activitățile cotidiene, iar psoriazisul în zona inghinală sau interfesieră poate face dureroasă așezarea sau mersul la veceu”, explică Dominic Urmston.
3. Există un singur tip de psoriazis
Faptul că psoriazisul este de un sigur fel este o convingere greșită. Cel mai frecvent tip este cel în care apar pete mari, cu solzi de culoare alb-gri. Însă, există și alte varietăți:
Psoriazis gutat : Oamenii descriu uneori această erupție ca „psoriazis picătură de ploaie”, deoarece petele solzoase sunt în formă de lacrimă.
Psoriazis invers sau ascuns : Acest tip se formează în zonele care intră în contact cu alte părți ale corpului, cum ar fi zona axilară, zona inghinală sau regiunea de sub sâni.
Psoriazis eritrodermic : Acest tip de psoriazis se caracterizează prin pete roșii de dimensiuni mari. Acestea pot acoperi o mare parte a corpului, fiind o formă periculoasă a psoriazisului așa cum distruge bariera de protecție pe porțiuni mari ale pielii.
Psoriazis pustular : În acest tip se dezvoltă umflături cu puroi, cel mai frecvent pe mâini și picioare.
4. Psoriazisul apare din cauza igienei precare
„Dacă o persoană suferă de psoriazis acest lucru nu înseamnă că bolnavul nu respectă igiena personală” confirmat expertul britanic Urmston.
Mai mult de atât, persoanele cu psoriazis tind să fie foarte minuțioase și atente în ceea ce privește îngrijirea corpului, deoarece pielea este atât de dureroasă și plină de cruste încât are nevoie de îngrijire constantă.
David Chandler explică, de asemenea, că bolnavii trebuie deseori să-și aplice tratamentul de două ori pe zi. Prin urmare, persoanele vor acorda mai mult timp acestui lucru, mai cu seamă că, scăpate de sub control, zonele afectate se agravează.
5. Psoriazisul se vindecă definitiv
Această convingere este încă un mit. Până în prezent, oamenii de știință și medicii nu au identificat un remediu pentru psoriazis. Totuși, cercetările în domeniu continuă, ceea ce crește probabilitatea că în viitor boala va putea fi vindecată definitiv.
În prezent, afecțiunea este gestionată cu succes de medicii dermatologi și există o serie de tratamente prin care starea pacientului e ținută sub control.
6. Doar piele este afectată de psoriazis
Acest mit vehiculează așa cum efectele psoriazisului sunt cele mai vizibile la nivelul pielii. Totuși, procesele se întâmplă mult mai profund. Se estimează că 6-42% dintre persoanele cu psoriazis dezvoltă și artrită psoriazică.
Potrivit specialistului în domeniu Dominic Urmston, aceasta se manifestă prin artrită inflamatorie care afectează articulațiile. Adesea au de suferit articulațiile mâinilor, a picioarelor, genunchii și zonele în care tendoanele se unesc cu osul, cum ar fi călcâiul și partea inferioară a spatelui.
Mai grav este faptul că psoriazisul poate avea și impact psihologic. „Persoanele cu psoriazis sunt predispuse pentru stări de anxietate, depresie, încredere și stimă de sine scăzută. Faptul se reflectă în calitatea vieții cotidiene”, explică Urmston.
7. Niciun tratament nu poate ameliora psoriazisul
În pofida faptului că nu există un remediu pentru vindecarea completă a persoanei care sferă de psoriazis, faptul că boala nu poate fi ameliorată este totuși un mit. „Există numeroase tratamente care pot ușura simptomele psoriazisului, în funcție de cât de gravă este starea bolnavului”, spune Chandler.
Tratamentul prevede creme și unguente, spume și geluri cu aplicare locală. Se utilizează, de asemenea fototerapia sau terapia cu lumină. Pentru ușurarea stării, medicii indică și medicamente sub formă de pastile sau injecții.
Este de precizat faptul că, așa cum psoriazisul este o boală cronică care durează toată viața, persoana afectată este în permanentă supraveghere la medic care, în timp, modifică și ajustează tratamentul.
8. Numai adulții suferă de psoriazis
Psoriazisul începe adesea în adolescență și durează toată viața, precizează specialiștii. Deși cel mai des este observat la adulți, mai rar și copiii pot manifesta simptome, susține expertul britanic David Chandler.
„Se pare că există două vârfuri de debut a bolii: de la sfârșitul adolescenței până la începutul vârstei de 30 de ani. La fel, probabilitatea ca boala să apară crește la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani”, precizează Dominic Urmston.
9. Psoriazisul sau eczema este același lucru
Este adevărat că atât psoriazisul, cât și eczema, la debut au simptome dermatologice. Totuși, aceste afecțiuni sunt cauzate de factori total diferiți.
„Eczemele rezultă adesea din reacții alergice, psoriazisul - nu. De asemenea, eczema este mai frecventă la copiii mici și poate dispărea în timp. În schimb, psoriazisul este mai puțin frecvent la copii și tinde să fie o afecțiune pe tot parcursul vieții”, explică diferența David Chandler.
În plus, sunt afectate zone diferite ale corpului. De exemplu, eczema tinde să apară pe partea interioară a cotului și genunchiului (în pliu), iar psoriazisul apare mai frecvent pe partea exterioară a coatelor și genunchilor, dar și pe scalp.
Diferența mai constă în faptul că, psoriazisul este o afecțiune autoimună, iar eczemele pot fi cauzate de factori genetici, de mediu și alți factori. De altă parte, unele cercetări sugerează că eczema poate fi, de asemenea, o afecțiune autoimună.
Ceea ce e important, potrivit specialiștilor, este diagnoza corectă și tratamentul adecvat a celor două afecțiuni.
10. Dieta poate vindeca psoriazisul
„Nu există dovezi care să sugereze că o anumită dietă poate vindeca psoriazisul. Mulți oameni pot asocia schimbările în dietă cu ameliorarea stării. Dar aceasta este o simplă întâmplare așa cum psoriazisul se manifestă prin stări de agravare - ameliorare”, susține David Chandler.
De altă parte, obezitatea , alcoolul și fumatul pot agrava simptomele psoriazisului.
Așadar, experții susțin că, psoriazisul nu este vindecabil, dar este tratabil. În cazul unor simptome ce dau de bănuit o eventuală apariție a psoriazisului, persoana trebuie să se adreseze la medic pentru diagnostic și tratament cât mai rapid.
Știința nu bate pasul pe loc, iar cercetătorii continuă să investigheze modalitățile prin care simptomele psoriazisului ar putea fi ținute sub control mai eficient. Astfel, mai devreme sau mai târziu, oamenii de știință ar putea dezvolta și un remediu pentru vindecarea psoriazisului.