Epilepsia și COVID-19: ce e bine să știi și când să apelezi după ajutor medical

Potrivit specialiștilor, persoanele care suferă de epilepsie nu au un risc mai mare de infectare cu noul coronavirus și nu dezvoltă mai frecvent forme severe ale acestei îmbolnăviri. Cu toate acestea, ai putea să ai unele îngrijorări cu privire la modul în care virusul ar putea afecta frecvența și severitatea crizelor epileptice, vizitele la medic și tratamentele medicamentoase. Pentru a te ajuta să găsești răspunsurile potrivite, ți-am pregătit în continuare explicațiile și măsurile de precauție enunțate de Aatif Husain, epileptolog în cadrul Universității Duke din Carolina de Nord, SUA.

Sunt persoanele epileptice expuse unui risc mai mare de infectare cu noul coronavirus?

Nu. Unele patologii cronice pot să slăbească sistemul imun. Drept rezultat, organismul poate avea o reacție de apărare mai puțin pronunțată  în procesul de luptă cu infecția.

Însă, în mod general, persoanele sănătoase care suferă de epilepsie nu au un sistem imunitar compromis. Excepție fac doar persoanele care suferă de epilepsie și de alte boli concomitente sau dacă epilepsia a fost provocată de boli autoimune.

Poate intensifica virusul SARS-CoV-2 frecvența crizelor epileptice?

Rareori noul coronavirus poate cauza crize ”breakthrough”(care apar brusc după o perioadă îndelungată de liniște, lipsită de crize) la persoanele care suferă de epilepsie, în special de Sindromul Dravet. Aceste persoane pot face crize epileptice odată cu apariția febrei.

În cazul în care observi o schimbare a frecvenței sau a severității crizelor epileptice, adresează-te neapărat la medicul tău.

În cazul în care apar simptome epileptice noi sau se înrăutățesc cele existente, cum să apelez după ajutor medical fără a mă expune riscului de infectare cu noul coronavirus?

Majoritatea persoanelor care suferă de epilepsie nu necesită ajutor medical de urgență în cazul crizelor epileptice.

Dar amânarea tratamentului necesar de urgență poate provoca un șir de complicații sau o eventuală înrăutățire a stării generale. Discută cu medicul tău situațiile în care este necesar să soliciți asistența medicală urgentă.

Ar putea fi vorba de crizele epileptice care:

- Sunt acompaniate de dificultăți ale respirației;

- Sunt diferite de crizele anterioare;

- Sunt severe, provoacă pierderea cunoștinței pentru mai mult de 5 minute  sau continuă mai mult de 5 minute după administrarea medicamentelor aplicate în situațiile de urgență;

- Fac parte din crizele consecutive care nu sunt urmate de o perioadă de recuperare;

- Au loc în apă;

- Au loc în timpul sarcinii;

- Provoacă traumatisme craniene sau alte traume grave.

De asemenea, este important să nu lipsești de la vizitele medicale programate. Nu uita că poți contacta medicul din confortul propriei case, printr-un simplu apel telefonic.

Pot unele medicamente să înrăutățească starea mea dacă trebuie să urmez un tratament după ce am fost infectat cu noul coronavirus?

Unele medicamente utilizate pentru a trata infecția COVID-19 pot influența crizele epileptice  sau pot interacționa cu medicamentele anticonvulsive. În cazuri rare clorochina, hidroxiclorochina și azitromicina pot provoca crize epileptice. Deocamdată, nu este cunoscut dacă remdesivir poate avea aceleași efecte. Administrează aceste medicamente doar în cazul în care au fost prescrise de un medic calificat care a luat în calcul toate riscurile și beneficiile posibile.

Cum pot fi pro-activ în contextul pandemiei actuale?

Este întotdeauna important să fii conștient de starea ta de sănătate și să eviți comportamentele și situațiile care ar putea să provoace apariția crizelor epileptice.

Iată ce poți face pentru a fi pregătit:

- Verifică-ți rezerva de medicamente. Ar trebui să ai întotdeauna o rezervă de preparate anticonvulsive pentru situațiile de urgență (pentru minim 2-3 luni).  

- Menține o rutină. Rutina ta ar putea fi perturbată de situația curentă. Fii conștient de faptul că privarea sau insuficiența de somn pot mări frecvența crizelor epileptice și ajustează-ți orele de somn la noua rutină. Stabilește-ți ore fixe pentru adormire și trezire și respectă-le zilnic.

- Ai grijă de tine. De asemenea, este foarte important să ai un regim alimentar echilibrat și să limitezi consumul de alcool, tutun și cafeină. Și exercițiile fizice sunt binevenite, însă înainte de a purcede la efectuarea lor, discută planurile de efort fizic cu medicul tău și asigură-te că acestea sunt inofensive.

Reține! Informează-i pe cei apropiați despre acțiunile pe care trebuie să le întreprindă în timpul unei crize epileptice.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
givengain.com
Sursa: 

dukehealth.org

La Inceput