Insomnie, stres, migrene. Care este legătura dintre acestea?

Problemele de somn și stresul sunt declanșatoare de migrenă, spun cercetătorii. Și asta nu este întâmplător. Dacă sunteți printre persoanele cu risc să faceți migrene, atunci creierul dumneavoastră este mai sensibil la insomnii și la nivelurile de stres.

Conexiunea de tip Sleep-Migraine

Prea puțin somn poate duce la migrenă, dar și prea mult, la fel. Aproape orice fel de problemă de somn poate acționa ca un declanșator. Două dintre cele mai frecvente sunt apneea de somn și insomnia. În cazul apneei în somn, respirația se îngreunează pe tot parcursul nopții. În insomnie nu veți reuși în niciun fel să adormiți. Vă puteți trezi prea devreme sau prea târziu și veți simți că oricum sunteți obosiți.

Aproximativ jumătate dintre toate migrenele apar între orele 4 și 9 dimineața. Acestea se numesc dureri de cap de trezite. Dacă le aveți, să știți că sunt legate de modul dumneavoastră de a dormi.

Stres, durere și migrene

Stresul este un declanșator comun al migrenei. Mutarea la o casă nouă sau apariția unui copil sunt momente incitante, dar ele pot aduce și multe emoții.

Adesea, totuși, este vorba despre rutina zilnică și ar trebui să găsiți pentru ea un echilibru. O cină în familie, plimbările de seară, mersul la cinema sau la teatru. Dacă ceea ce faceți vă provoacă un nivel de stres sporit, s-ar putea să aveți dureri de cap în week-end. Schimbarea ritmului, de la mult stres, la mai puțin poate favoriza apariția migrenelor.

Conexiunea dintre somn și stres

Somnul și stresul au efecte mari unul asupra celuilalt. Acest lucru poate să se agraveze când vine vorba de migrene. Somnul vă ajută să vă reîncărcați organismul și mintea. Când nu merge bine, afectează judecata, starea de spirit și memoria, și asta va influența nivelul de stres.

Pe de altă parte, stresul este una dintre cauzele principale ale nopților neliniștite. Vă simțiți stresat, atunci când nu dormiți foarte bine. Atunci e mai greu să controlați starea de spirit și vă simțiți blocat.

Un motiv al acestor legături este că durerile de cap, somnul și starea de spirit sunt controlate de aceleași părți ale creierului. Deci, atunci când lucrurile sunt oprite într-o zonă, are un efect de domino asupra celorlalte. Dar asta funcționează în ambele sensuri.

Obținerea unui somn mai bun

-Creați o rutină de noapte care vă ajută să vă relaxați. O baie caldă, muzică ușoară sau yoga pot fi alegerea perfectă.

-Mergeți la culcare în jurul aceleiași ore în fiecare noapte și treziți-vă la aceeași oră în fiecare dimineață. Respectați regimul de aproximativ 8 ore de somn și respectați programul, chiar și în weekend.

-Nu mâncați 4 ore înainte de culcare. Luați ultima băutură cu aproximativ 2 ore în prealabil, astfel încât să nu vă treziți să mergeți la baie.

-Asigurați-vă că dormitorul este întunecos și liniștit.

-Utilizați dormitorul numai pentru somn și sex. Fără ecrane, muzică sau cărți.

-Stați departe de cofeină, nicotină și alcool.

Gestionarea stresului

Acest lucru este important pentru toată lumea, dar este cu atât mai important când aveți migrene. Ar fi bine să:

Efectuați cel puțin 30 de minute de exerciții fizice în fiecare zi.

Programați-vă timp pentru distracție și pentru a petrece timpul cu persoane dragi.

Nu săriți peste mese și luați gustări sănătoase.

Încercați un exercițiu zilnic de relaxare, cum ar fi respirația profundă.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
Viata verde viu
Sursa: 
La Inceput