Tenisul, sportul oamenilor inteligenți

Mulți cred că tenisul de câmp a fost inventat în 1873 de Walter Clopton Wingfield Major, un ofiter în armata britanică. Acesta însă susține că doar a modelat jocul, pe care la numit Sphairistike - joc cu mingea, după un joc antic grecesc. Alții cred că el a adaptat principiile populare în jocul englez de tenis, rachetele de squash și badminton pentru a se juca în aer liber. Jucători timpurii au preferat să numească acest joc tenis pe gazon, sau gazonul lui Wingfield. 

Primul campionat de amatori din lume a avut loc la Lawn Tennis All în Anglia și Croquet Club la Wimbledon, Anglia (bărbați, 1877; femei, 1884). Până la sfârșitul secolului XIX, tenisul de câmp a fost introdus în coloniile britanice și alte națiuni din întreaga lume.

Tenisul este un sport jucat fie între doi jucători (simplu), fie între două echipe a câte doi jucători (dublu). Jucătorii folosesc o rachetă pe bază de racordaj pentru a lovi o minge de cauciuc, care trebuie să ajungă în terenul adversarului.

„Tenisul este, în acest moment, un sport olimpic și este jucat indiferent de situația financiară, de vârstă sau gen în multe țări de pe glob. În ultimii zece ani, acest sport a luat avânt și în Republica Moldova, dezvoltându-se foarte rapid”, susține Eugen Macarov, antrenor superior.

Tenisul este un sport care se poate practica la orice vârstă, indiferent de sex, greutate, înălțime sau loc de muncă. Cu cât copilul va începe să practice acest gen de sport mai repede, cu atât va deprinde mai bine calități esențiale în tenis.

„Totuși, dacă nu practici niciun sport, indiferent de vârstă, poți alege tenisul fără să te temi că nu ai mai pus niciodată mâna pe o rachetă de tenis”, spune specialistul.

Există puține situații în care tenisul de masă nu este recomandat, de exemplu, în cazul persoanelor cu deficiențe fizice mari, cu afecțiuni cardiovasculare grave, cu tulburări oculare sau cu tulburări ale sistemului nervos. Pe de altă parte, tenisul de masă poate constitui un ajutor în ceea ce privește integrarea în societate pentru copiii cu dizabilități.

Principalele beneficii aduse de tenisul de masă sunt:

  • sporirea concentrării și a stării de vigilență
  • stimularea funcționării creierului
  • dezvoltarea gândirii strategice
  • antrenarea coordonării văz/mână
  • exercițiu fizic pentru toate grupele de mușchi, fără a deforma organismul
  • un bun mijloc de socializare

Practicarea acestui sport crește mobilitatea corpului și ajută la dezvoltarea musculaturii, mai ales în zona membrelor inferioare și a spatelui. Este excelent în cazul copiilor care nu au răbdare sau nu reacționează bine la anumite emoții. De asemenea, dezvoltă nivelul de concentrare, spiritul de echipă, în special, gândirea strategică.

„O persoană poate arde aproximativ 288 de calorii într-o oră de tenis dublu și 414 de calorii într-o oră de tenis simplu”, mai spune Eugen Macarov.

Tenisul poate fi practicat ca hobby și atunci, pe săptămână, este indicat să efectuați două ședințe. Pentru practica de performanță sunt necesare chiar și 5 antrenamente pe săptămână.

Tenisul poate fi practicat în Chișinău la un preț de 55 de euro pe lună pentru copii, pentru adulți, 10 ore , fără antrenor, costă 1.100 de lei, iar cu antrenor – 3.000 de lei.

Cluburile sportive care oferă posibilitatea de a practica acest gen de sport sunt:

-Tennis Club Acvila

-Niagara Fitness Club

-Sportpark

-Școlile sportive specializate

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
Tennis Club Acvila
La Inceput