Alimentele BIO – ce se ascunde în spatele denumirii, folos sau bani aruncați în vânt

Trend-ul produselor BIO, ORGANIC sau ecologic pure a devenit tot mai des utilizat în ultimii ani. Suntem înăbușiți de utilizarea necontrolată a pesticidelor, astfel încât căutăm să ne reîntoarcem la mama-natură, prin intermediul produselor ecologice, bineînțeles. Auzim pretutindeni că produsele ecologice nu sunt dăunătoare, sunt mai nutritive și sunt prietenoase cu mediul ambiant. Urmăriți în continuare ce zice știința, autoritățile competente și legea Uniunii Europene cu privire la produsele organice. Aflați cum să deosebiți un produs organic veritabil la raft și ce inscripții de pe ambalaj să căutați.

Ce sunt alimentele BIO/organice?

Potrivit legislației Uniunii Europene, un aliment organic este cel care a fost obținut respectând regulile producerii organice. Aceste reguli sunt valabile pentru toate domeniile producției organice și se bazează pe un șir de factori-cheie, precum:

  • Interzicearea utilizării organismelor modificate genetic (OMG);
  • Sistarea utilizării radiației ionizante;
  • Limitarea utilizării pesticidelor, ierbicidelor sau a îngrășămintelor sintetice;
  • Interzicerea utilizării hormonilor și utilizarea antibioticelor doar în caz de strictă necesitate pentru sănătatea animalelor.

Logo-ul pentru produsele ecologice în Uniunea Europeană

Pentru a-și marca produsul cu logo-ul ecologic al Uniunii Europene (UE), producătorul trebuie să întrunească un șir de criterii și să parcurgă controlul unor agenții de control autorizate. Acest lucru înseamnă că acesta a întrunit toate condițiile de producere, procesare, transport și depozitare a produselor.

Logo-ul poate fi situat pe produsele care sunt alcătuite din minim 95% ingrediente organice , iar celelalte 5% întrunesc alte criterii stricte impuse de legile UE. Același ingredient nu poate fi prezent în produs în forma sa organică și non-organică.

Cum deosebim un logo ecologic veritabil?

Logo-ul veritabil al Uniunii Europene arată ca în imaginea de mai jos. Alături de acesta trebuie să fie prezent obligatoriu un număr codificator al agenției competente ce a verificat produsul, dar și locul (țara) în care ingredientele organice au fost cultivate.

Pentru produsele ecologice certificate în alte părți ale lumii logo-urile sunt următoarele:

Sunt produsele ecologice/organice mai folositoare?

Preț versus calitate

Industria produselor organice a fost estimată la 29 miliarde de dolari în anul 2010, iar de atunci crește cu 10% în fiecare an, ceea ce e la prima vedere un lucru bun, luând în considerare sănătatea oamenilor și beneficiul pentru mediul înconjurător. Însă, în luna martie 2018, o analiză realizată de Consumer Reports a depistat că, în medie, produsele ecologice sunt cu 47% mai costisitoare decât produsele care nu sunt marcate cu o asemenea inscripție.

Desigur, alimentele ecologice sunt mai costisitoare, însă un studiu publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences a demonstrat că aceste produse ar trebui să fie cu doar 5-7% mai costisitoare. Astfel, prețurile nu sunt pe deplin justificate, iar agricultura ecologică a devenit între timp una mult mai profitabilă decât cea convențională.

Din punct de vedere al prețului, produsele organice au devenit sinonime cu luxul. Dar este justificat acest lucru din punct de vedere științific?

Produsele organice și sănătatea populației

Beneficiul produselor organice nu este argumentat științific: există prea puține studii științifice care ar susține beneficiul produselor ecologice. De fapt, tot mai multe studii afirmă că o alimentație bogată în produse ecologice nu este cea mai bună opțiune.

Este o insuficiență definitivă de evidență științifică, în special a studiilor cu implicarea oamenilor”,  a afirmat Crystal Smith-Spangler, cercetător în cadrul școlii de medicină a Universității Standford pentru ZME Science.

Un studiu de meta-analiză (studiu al altor studii), efectuat în anul 2009, a depistat că nu există nicio diferență dintre nutrienții din produsele organice și cele convenționale. Mai târziu, alte studii au venit cu rezultate similare – în 2012, un studiu a depistat un nivel puțin mai mare de fosfor în produsele organice, iar altul, din 2014 – un pic mai mulți antioxidanți și mai puțin cadmiu în produsele organice.

Rezultatele sunt îmbucurătoare, însă acestea sunt prea nesemnificative pentru a demonstra o diferență în calitate și a-și justifica în acest mod prețul.  

În 2012, un alt studiu de meta-analiză a fost publicat de cercetătorii de la Universitatea Standford, care au analizat 240 de studii – 17 dintre ele au comparat populația care a consumat alimente organice cu cea care a consumat alimente convenționale, iar altele 223 au comparat pe lângă populație și nutrienții, contaminarea cu bacterii, fungi, pesticide a diferitor produse – fructe, legume, cereale, carne, lapte și ouă crescute atât organic, cât și convențional.

În rezultatul studiului s-a demonstrat că beneficiile produselor organice sunt nesemnificative, dar și conținutul vitaminelor din produsele organice nu diferă prea mult de cel din produsele convenționale. De fapt, aceste produse au fost mai bogate doar în fosfor, comparativ cu cele convenționale. Proteinele și grăsimile au fost în aceleași cantități, deși laptele organic a fost mai bogat în acizii grași omega 3, comparativ cu cel convențional.

Produsele organice și mediul ambiant

Într-adevăr, într-un anumit mod produsele organice sunt mai prietenoase cu mediul ambiant. Producția ecologică asigură animalele cu condiții mai bune de viață și implică tratarea umană a acestora. Sunt reguli stricte de întreținere, alimentare și tratare a acestora.

Însă, pentru plante există și un alt aspect. Întrebați de Asociația Solului (Soil Association), 95% dintre locuitorii Marii Britanii au declarat că optează pentru produsele organice, pentru că acestea nu sunt tratate cu pesticide. Dar ele sunt. Diferența este doar că acestea nu sunt tratate cu pesticide sintetice, ci cu cele organice, care nu sunt produse de om. În SUA, există peste 20 de tipuri de pesticide organice, derivate din surse naturale, care pot fi utilizate pentru produsele ecologice.

Un studiu publicat în 2010 demonstrează că unele pesticide organice pot avea un impact mai negativ asupra mediului ambiant, decât cele convenționale. În plus, deoarece culturile organice nu sunt Organisme Modificate Genetic (OMG), acestea sunt mai puțin rezistente, astfel încât cantitatea pesticidelor utilizate este cu mult mai mare. Biologul evoluționist Christie Wilcox a explicat în cadrul unui articol științific, publicat în 2012 în revista Scientific American că pesticidele organice comportă aceleași riscuri ca și cele non-organice.

De asemenea, cercetătorii din cadrul Universității Oxford au concluzionat că unele produse organice sunt mai nocive pentru mediul ambiant decât cele convenționale. Se întâmplă, pentru că acestea, deși necesită mai puțină energie, ocupă cu 84% mai mult teren pentru a fi cultivate.

Per unitate, produsele organice creează mai multe emisii de azot, de amoniac și au un potențial mai mare de acidifiere. Un studiu recent a demonstrat că, deoarece agricultura organică este acum practicată mai ales de marile corporații, în loc de producătorii locali, iar randamentele mai mici combinate cu utilizarea intensivă a utilajelor înseamnă că, în general, în ceea ce privește emisiile și poluarea, agricultura organică este mai dăunătoare pentru mediul ambiant decât cea convențională.

Cum să procedăm?

Ideea acestui articol nu este că toate produsele ecologice sunt rele. E despre faptul că în unele cazuri alimentele ecologice ale marilor producători nu își justifică prețul, dar nici nu sunt prietenoase cu mediul ambiant. O soluție ar fi să susținem producătorii locali, indiferent dacă produc alimente certificate sau nu ecologic.

Produsele locale sunt mai competitive pentru supermarketuri, sunt mai proaspete, iar producătorul este alături pentru a răspunde la orice întrebare. În plus, veți promova producătorul local și nu veți alimenta o corporație internațională, care dăunează cel mai probabil și mediului ambiant.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
pewresearch.org, ec.europa.eu, whatsin.hk
Sursa: 

ec.europa.eu, zmescience.com, sciencealert.com

La Inceput