Cele mai potrivite grăsimi pentru gătit – ce să alegi pentru bucatele reci, pentru fiert și prăjit

Uleiurile și grăsimile animaliere sunt partea componentă de bază a mai multor tipuri de rețete, fiind utilizate în diferite tehnici de gătit – de la fiert și sotat până la copt și prăjit. În toate tehnicile menționate diferența este dată de temperatura de gătit și, respectiv, de rezistența grăsimilor la aceasta. În limbaj chimic temperatura la care grăsimile încep să degradeze, eliberând radicali liberi dăunători, este denumit „punct de ardere”. Urmărește în continuare o scurtă descriere a diferitor tipuri de grăsimi – animaliere și vegetale, alături de punctul lor de ardere și tipul de gătit pentru care acestea sunt potrivite.

Uleiul de măsline

- Uleiul de măsline extravirgin, nerafinatodată cu intrarea în vogă a alimentației echilibrate, acest tip de ulei a căpătat o reputație bună, fiind considerat cea mai sănătoasă opțiune pentru gătit. Cu toate acestea, punctul de ardere al acestuia este destul de mic, 191 grade Celsius, fapt ce îl face nepotrivit pentru majoritatea tipurilor de gătit, în special care implică temperaturi înalte – prăjitul, sotatul sau prepararea la gril.

Este util pentru: salate, bucate fierte scoase de pe foc, marinade sau sosuri reci.

- Ulei de măsline rafinat – și acest tip de ulei conține un șir de compuși utili pentru sănătate, în special cea cardiovasculară. Însă, spre deosebire de uleiul extravirgin acesta are un punct de ardere mai înalt, de 243 de grade Celsius.

Este util pentru: sotare, prăjit și gril. Poate fi utilizat și la copt, dar reține că aroma acestuia rămâne neschimbată, în special dacă îl încorporezi în deserturi.

Uleiul de cocos

La fel ca și uleiul de măsline, uleiul de cocos poate fi găsit în varianta nerafinată („virgină”) și cea rafinată. Ultima dintre acestea are un punct de ardere mai înalt, de 232 grade Celsius, în timp ce varianta virgină atinge punctul de 177 grade. Acesta are o aromă ușoară de cocos și poate fi utilizat atât aparte, cât și în combinație cu untul de vaci.

Pentru vegani acesta este o alternativă sănătoasă untului de vaci și alte grăsimi animaliere.

Este util pentru: sotare, prăjit, copt.

Uleiul de floarea soarelui

Acest tip de ulei este cel mai bogat în grăsimi polinesaturate și este universal în utilizare, deoarece este rezistent și la temperaturi înalte. Cu toate acestea, pentru gătitul la temperaturi înalte este mai bine să alegi uleiul rafinat, iar pe cel presat la rece, nerafinat pentru bucatele reci și cele fierte, scoase de pe foc.

Este util pentru: prăjit, sotare, gril, copt (uleiul rafinat), fiert, salate și alte bucate reci (uleiul nerafinat, presat la rece).

Uleiul de avocado

Asemenea legumei din care provine, uleiul de avocado este bogat în grăsimi mononesaturate. Adițional acestei compoziții, uleiul de avocado are cel mai înalt punct de ardere în rândul tuturor grăsimilor vegetale – 271 grade pentru cel rafinat și 249 pentru cel nerafinat. Dacă îți dorești să obții un produs fără aromă stridentă, alege uleiul rafinat, întrucât cel nerafinat este destul de aromat.

Este util pentru: prăjit, sotat, gril, fiert, copt, salate și alte bucate reci.

Uleiul de susan

Utilizat frecvent în bucătăria asiatică și indiană, uleiul de susan este foarte bogat în grăsimi polinesaturate și antioxidanți, fiind preferat în special pentru gustul și aroma sa intensă. Punctul său de ardere este cuprins între 177 și 204, ceea ce implică mai mult bucatele fierte sau pe cele reci.

Este util pentru: fiert, sotat, salate și alte bucate reci sau scoase de pe foc.

Grăsimile animaliere (untul, untura, seul)

Aceste tipuri de grăsimi sunt denumite și saturate, deoarece fiecare moleculă de carbon este unită sau „saturată” de o moleculă de hidrogen. Astfel, atunci când acest tip de grăsimi este încălzit, structura lor chimică rămâne stabilă și nu se va oxida sau râncezi în urma influenței temperaturilor înalte. Prin urmare, grăsimile animaliere sunt cele mai potrivite pentru gătitul la temperaturi de peste 180 de grade.

Sunt utile pentru: prăjit, sotat, gril, copt.

Pentru a obține un rezultat culinar pe măsură, dar și prietenos cu sănătatea ta, alege uleiul, în funcție de temperatura pe care o vei utiliza la gătit.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
foodbussinessnews.net
Sursa: 

healthline.com, livescience.com, nuffieldhealth.com

La Inceput