Dieta înfometării pe intervale (intermittent fasting) – eficientă pentru slăbit sau nu prea?

Dieta înfometării pe intervale a devenit extrem de populară în ultima perioadă de timp. Adepții acesteia afirmă că ea poate reduce masa corporală și îmbunătăți sănătatea metabolică. Deși studiile pe animale sugerează că acest regim poate preveni îmbătrânirea precoce, evidențele științifice cu implicarea oamenilor sunt, deocamdată, insuficiente. Aflați în continuare ce reprezintă dieta înfometării pe intervale, cât de eficientă este pentru slăbit și ce ne zice știința la acest capitol.

Intermittent fasting, postul intermitent, sau înfometarea pe intervale

Oricare ar fi denumirea acestei diete, principiul este același – urmarea strictă a ciclurilor alternante de înfometare și de alimentare. Acest regim este cunoscut în mai multe variații – post alternant de o singură zi, post alternant de o zi modificat, dieta 5:2 și dieta 16:8.

Postul alternant de o singură zi este alcătuit din alternarea unei zile de alimentare în voie, numită și „zi de mâncare” și o zi de post strict, denumită „zi de înfometare”.

Postul alternant de o zi modificat urmărește același principiu, doar că în ziua de înfometare este permisă, deși restrictiv, alimentarea (aproximativ 25% din necesarul caloric zilnic).

Dieta 5:2 presupune restricția calorică severă pe parcursul a 2 zile din săptămână și o alimentație obișnuită pe parcursul celorlalte 5 zile. Regimul permite un aport de 400-600 de calorii în zilele de restricție calorică.

Excesul alimentar în zilele ce urmează după restricția calorică sunt cea mai frecventă îngrijorare a persoanelor ce urmează acest tip de regim, deși studiile existente demonstrează că nu există alimentație compensatorie, iar dieta oferă sațietate.

Variația 16:8 include permisiunea de alimentare pe parcursul a 16 ore din zi, urmată de 8 ore de repaus alimentar total.

Toate variațiile descrise permit servirea apei plate, a ceaiului și a cafelei neîndulcite pe parcursul etapelor de înfometare.

Află despre mituri: dietele pentru slăbit, între mit și demonstrații științifice

Alimentația restricționată în timp

Acest tip de regim presupune un regim ce se focusează pe timpul de alimentare. Aceasta implică o alimentație restricționată în anumite ore ale zilei. La momentul actual sunt cunoscute trei tipuri ale unui asemenea regim - 16:8, 18:6 și 20:4. Metoda 16:8 este relativ simplă și implică o înfometare de 16 ore urmată de o fereastră de alimentare de 8 ore. Acest tip de alimentare poate fi atins prin înfometarea la cină și omiterea micului dejun.

Unele studii cu implicarea oamenilor sugerează că postul intermitent  este eficient în reducerea masei corporale, a colesterolului „rău”, sau LDL și a glicemiei (zahărului din sânge).

Deși unii experți și-au arătat nemulțumirea față de acest regim din cauza omiterii dejunului, acest subiect rămâne în continuare controversat.

Efectul metabolic al postului intermitent

Beneficiile postului intermitent sunt generate de privarea organismului de glucide, care sunt combustibilul de bază al corpului și utilizarea în schimb a grăsimilor din rezervă și a corpilor cetonici.

Tranziția este denumită schimbare metabolică intermitentă a glucozei cu corpii cetonici, iar schimbarea inversă, a corpilor cetonici cu glucoza apare după întreruperea postului și revenirea la alimentație.

Glucoza este combustibilul principal pentru majoritatea celulelor și organelor din corp.  Odată ce glucoza intră în celule, o serie de reacții metabolice o dezintegrează în bioxid de carbon și apă, eliminând energie în urma acestui proces. Corpul își face rezerve de glucide în ficat și mușchi, iar odată cu epuizarea acestora (înfometare) crește disponibilitatea pentru utilizarea acizilor grași din rezerve.

Pentru a face mai disponibili acizii grași, în special pentru creier, aceștia sunt transformați de ficat în corpi cetonici. Dacă acest proces are loc foarte rapid, organismul intră într-o stare de cetoză.

Cât de eficient pentru slăbit și reducere a riscului pentru bolile cardiovasculare și diabet zaharat de tip II este postul intermitent?

Primul studiu clinic care a studiat eficiența postului intermitent în tratamentul obezității a fost realizat în anul 1915. Autorii acestuia au identificat că perioadele scurte de înfometare (4-6 zile) s-au dovedit a fi o metodă sigură și eficientă pentru reducerea masei corpului a indivizilor care sufereau de obezitate.

Multiple studii efectuate pe animalele obeze au demonstrat eficacitatea postului intermitent pentru reducerea masei corpului. Astfel, un studiu efectuat în 2016 a demonstrat că rozătoarele obeze ce au fost alimentate cu o dietă bogată în grăsimi și un post intermitent au pierdut din greutatea corpului și și-au îmbunătățit toleranța la glucoză. De asemenea, în cazul acestor animale a fost observată o diminuare a rezervelor de grăsime din ficat și o reducere a riscului de cancer.

Un șir de studii au depistat că aproape toate regimurile de post intermitent pot rezulta cu pierderea în greutate. În prima săptămână a înfometării pierderea în greutate este rapidă (0,9 kg/zi), urmată de 0,3 kg/zi pe parcursul celei de a treia săptămâni. Această pierdere în greutate este provocată de pierderea de sodiu și de lichide.

De asemenea, studiile de scurtă durată cu implicarea oamenilor indică la o îmbunătățire a parametrilor metabolici în cazul pacienților obezi, dar și la o inofensivitate a acestui tip de regim în cazul pacienților cu diabet zaharat de tip II.

Cu toate acestea, efectele de lungă durată a dietei de înfometare pe intervale nu sunt, deocamdată, studiate și pot fi o direcție nouă pentru cercetare. De asemenea, sunt puțin cunoscute și efectele postului intermitent pentru sănătatea persoanelor cu o greutate normală, dar și cât de sigur este pentru toate categoriile de populație.

În cazul bolilor cardiovasculare, un șir de studii au demonstrat o diminuare a colesterolului, în special a fracției LDL și a trigliceridelor în sângele persoanelor care au urmat postul intermitent, ceea ce poate contribui la diminuarea riscului apariției bolilor cardiovasculare.

De asemenea, atât studiile cu implicarea animalelor, cât și cele cu implicarea oamenilor indică la eficiența postului intermitent în reducerea tensiunii arteriale și a riscului de infarct miocardic.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
farmaciiledona.ro
Sursa: 

docsopinion.com

La Inceput