Cum previn fructele și legumele apariția cancerului de colon

„Consumul de fructe și legume previne apariția cancerului de colon” – concluzie formulată de specialiști peste 20 de ani în urmă. Cu toate acestea, mecanismul exact de producere nu era cunoscut, până nu demult.

Un studiu recent, realizat de o echipă de cercetători ai Universității de Stat al Dakotei de Sud cu sediul în Brooking, publicat în revista Cancer, descrie mecanismul prin care fructele și legumele ajută la inhibiția creșterii celulelor cancerigene.

Cercetarea a fost o continuare a studierii reducerii riscului de cancer de către acidul acetilsalicilic. Compusul de bază format în urma descompunerii acestui medicament s-a dovedit a fi similar cu cel eliminat de pe urma descompunerii flavanoizilor (antioxidanți din compoziția fructelor și legumelor). 

Flavanoizii încep să se descompună odată cu absorbția lor în intestin. După ce pătrund în colon, în degradarea acestora se implică bacteriile intestinale, care dau naștere compușilor protectori pentru intestin.
Am presupus că flavanoizii micșorează riscul cancerului colorectal datorită  acțiunii metaboliților (compuși eliminați în urma degradării), mai degrabă decât de pe urma acțiunii compușilor integrali”, a declarat Jayarama Gunaje, autorul studiului.

Conform rezultatelor cercetării, metaboliții flavanoizilor diminuează riscul cancerului de colon prin două căi:

  • Diminuează rata de diviziune a celulelor cancerigene prin oferirea posibilității celulelor imune de a le distruge
  • Rata mai mică de diviziune oferă mai mult timp organismului să repare moleculele de ADN afectate. Mutațiile celulare sunt cauzate de deteriorările ADN-ului, factor ce determină creșterea necontrolată a celulelor și apariția tumorilor.

În prezent, cercetătorii investighează ce tip de bacterii descompun flavanoizii în compușii ce protejează colonul. Aceștia speră să elaboreze în curând probiotice destinate prevenirii apariției cancerului colorectal.

La momentul actual, există multe medicament destinate tratamentului cancerului, dar aproape nici unul pentru prevenirea apariției acestuia. Descoperirea acestor componenți are un potențial imens pentru sănătatea populației”, a conchis Gunaje.

Potrivit datelor oficiale, cancerul colorectal ocupă primul loc în structura maladiilor oncologice din Republica Moldova, anual depistându-se peste 1000 de cazuri noi de cancer de colon. Anual, această boală ia viața aproximativ a 700 de persoane. Printre factorii de risc asociați cu cancerul colorectal se numără procesele inflamatorii și adenoamele colonului, dar și consumul insuficient de fructe și legume.

Sursa foto: 
HelpGuide.org
La Inceput