De ce adolescenții consumă alcool. Consecințele asupra sănătății

Motivele care îi determină pe adolescenți să consume alcool sunt diferite de cele care îi determină pe adulți să facă același lucru. Efectele adverse pot fi mai grave și mai îndelungate. Alcoolul nu trebuie să fie o normă a modului de viață pentru adolescenți, din cauza efectelor negative asupra sănătății și determinarea unui comportament cu risc sporit.

Efectele de scurtă durată:

  • Dereglarea capacităților: scăderea vederii, reacției
  • Dificultate de gândire și concentrare
  • Coordonare slabă
  1. Mai ușor își asumă riscuri
  • Pot lua o decizie fără să se gândească asupra consecințelor, deseori aleg să facă ceea ce le produce plăcere sau îi amuză.
  1. Schimbări de dispoziție
  • Se simt mai pozitivi atunci când crește nivelul de alcool în sânge și deprimați atunci când scade.

Efectele de lungă durată

În primul rând este afectată memoria, apar dificultăți în rezolvarea problemelor, scade vederea și pierd orientarea în spațiu. Consumul de alcool, potrivit studiilor, poate afecta substanța albă a creierului, care este responsabilă de transmiterea rapidă a informației. Până la vârsta de 18 ani nu se recomandă consumul de alcool sub nicio formă.

Diferențele dintre tineri și adulți

Cercetătorii sugerează că tinerii sunt mai vulnerabili la anumite efecte ale alcoolului în comparație cu adulții. Acest lucru se întâmplă, deoarece corpul și mintea acestora este încă în dezvoltare, iar alcoolul poate avea efecte asupra acestui proces complex.

Spre exemplu, la tinerii aflați încă în procesul de învățare și memorare intensă poate apărea fenomenul numit ,,blackout” – absența memoriei în perioada de intoxicare, fără posibilitatea de a-și aduce aminte. Acest fenomen rezultă din concentrația înaltă de alcool în creier care blochează memoria de scurtă durată. Cu timpul pot fi afectați centrii de memorie și hipocampusul.

Creșterea riscului traumatismelor și depresiei

Adolescenții pot avea un comportament neadecvat în societate. Cele mai grave consecințe pot fi traumele și leziunile fizice. Deseori, sub influența alcoolului, adolescenții se implică în bătăi, au contacte sexuale neprotejate.

Utilizarea alcoolului de către adolescenți crește riscul deteriorării sănătății psihoemoționale, mai mult decât la adulți. Poate apărarea depresia sau tendința de a-și dăuna sie înseși și chiar idei suicidale. Deseori acestea sunt legate de dependența de alcool.     

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
drinkingdiaries.com
La Inceput