Ce suplimente alimentare vă pot îmbunătăți viața sexuală

Se întâmplă la toată lumea: viața sexuală are și urcușuri, și coborâșuri. Vârsta, sănătatea și modul în care vă simțiți în relația dumneavoastră pot avea impact asupra acesteia. În unele situații, suplimentele ar putea să vă ajute. Trebuie însă să priviți imaginea în ansamblu. Nu fiți timizi și spuneți medicului ce se întâmplă.

„Înainte să încercați o plantă sau un supliment, gândiți-vă la ceea ce puteți adăuga sau diminua din viața dumneavoastră: exerciții, scădere în greutate, tratarea unei afecțiuni sau schimbarea unui medicament. Toate vă pot ajuta”, spune Adriane Fugh-Berman, profesor asociat de farmacologie la Universitatea din Georgetown.

„Trebuie să înțelegem că ceea ce ar putea funcționa în cazul unui bărbat nu ar putea avea aceleași efecte în cazul unei femei. Ambele sexe au opțiuni”, a mai adăugat acesta.

Pentru femei

Fier: Dacă aveți un nivel scăzut de fier, este posibil să aveți un libido scăzut. Aceasta include dorința, excitarea, lubrifierea și capacitatea de a avea orgasm. Într-un studiu, femeile au observat îmbunătățiri după ce au luat suplimente de fier pentru a corecta un deficit de nutrienți.

Atenție însă, foarte mult fier vă poate face mai mult rău decât bine. Mai mult de 20 de miligrame de fier pe zi poate provoca constipație, iar mai mult de 60 de miligrame pot pune viața în pericol.

Tribulus terrestris este o plantă mediteraneană producătoare de fructe care este acoperită cu spini. Oamenii folosesc fructul, frunza sau rădăcina plantei tribulus ca medicament. Unele formule cuprind și alte ingrediente.

Într-un mic studiu, femeile cu dorință sexuală scăzută au luat 7,5 miligrame de Tribulus terrestris în fiecare zi timp de 4 săptămâni. Ele au spus că astfel s-au simțit mult mai bine și nu au avut probleme cu dorința, excitarea, lubrifierea, orgasmul și satisfacția și chiar au avut mai puțină durere în timpul sexului.

Maca, cunoscută și sub numele de ginseng peruvian, este o legumă rădăcinoasă din America de Sud. Dacă luați un antidepresiv care vă face să vă pierdeți dorința sexuală, maca vă poate ajuta, potrivit unui alt studiu.

Pentru bărbați

Suplimentele pot fi folosite în cazul problemelor de erecție, care se pot întâmpla din diverse motive medicale, inclusiv atunci când sunt administrate unele medicamente pentru hipertensiune arterială sau depresie.

„Soluția este, probabil, să discutați cu medicul dumneavoastră despre alternativele care există la medicamente și ce anume vă poate ajuta să depășiți situațiile neplăcute”, spune Josephine Briggs, director al Centrului Național de Sănătate Complementară și Integrativă.

L-arginina este un aminoacid, care constituie blocurile de proteine. În corpul nostru se transformă în oxid nitric. Într-un studiu, aproximativ o treime dintre bărbații care au luat 5 grame pe zi timp de 6 săptămâni au avut erecții îmbunătățite.

„Disfuncția erectilă este cauzată în parte de circulația sangvină săracă în zona penisului. Oxidul de azot cauzează dilatarea vaselor de sânge, astfel încât există oarecare rațiune în administrarea L-argininei, având probabil un efect”, spune Briggs.

Suplimentul poate provoca dureri de burtă, balonare, diaree și alte reacții adverse. De asemenea, poate provoca o reacție alergică gravă sau poate agrava simptomele persoanelor cu astm.

Propionil-L-carnitină: corpul Dumneavoastră face acest aminoacid. Este important pentru metabolism. Ca supliment, ar putea ajuta sildenafilul (Viagra) să fie mai eficient pentru bărbații cu diabet și disfuncție erectilă. Un studiu arată că bărbații care au încercat sildenafil de cel puțin opt ori fără noroc, când au adăugat 2 grame de propionil-L-carnitină pe zi în planul lor, au obținut rezultate.

Carnitina îmbunătățește fluxul de sânge, spune Fugh-Berman. „De asemenea, a fost testat pe bărbații cu boala Peyronie, care au penisul îndoit. L-carnitina a redus durerea și părea să încetinească progresul bolii”.

Efectele secundare pot include dureri toracice, greață, vărsături și dureri de stomac. De asemenea, poate face ca transpirația și urina să miroase mai puțin plăcut.

Niacina sau vitamina B3 ridică nivelul „bun” al colesterolului. Într-un studiu, bărbații cu colesterol ridicat care au luat 1,500 miligrame de niacină timp de 12 săptămâni, au înregistrat îmbunătățiri.

Fiți atenți, totuși. Dozele foarte mari vă pot afecta ficatul și pot cauza dureri de inimă, tensiune arterială și probleme urinare.

Depresia poate avea efecte nefaste asupra vieții sexuale. Tratamentul (terapie, exerciții și, pentru unii oameni, medicamente) poate ajuta. Dar unele antidepresive pot scădea și libidoul.

SAM-e (S-adenozil metionină) este un produs chimic pe care îl produce corpul. Unele studii arată că pot ajuta în cazul depresiei ușoare până la moderată fără efecte secundare sexuale. Ar putea, de asemenea, stimula efectele unor antidepresive pe bază de prescripție medicală.

Nu amestecați SAM-e cu antidepresive fără supravegherea medicului dumneavoastră, pentru că ar putea provoca reacții adverse grave. Dozele mari vă pot supăra stomacul și pot cauza insomnie, amețeală și cefalee.

Pentru femei și bărbați

Panax ginseng (ginseng din Asia) ar putea mări dorința sexuală la femeile care trec prin menopauză. Într-un mic studiu, femeile au văzut îmbunătățiri după administrarea a trei capsule de 1 gram în fiecare zi timp de 2 săptămâni. Aceasta poate ajuta la îmbunătățirea funcției erectile și la bărbați. Studiile folosesc de obicei doze de 900 până la 1.000 miligrame de două până la trei ori pe zi.

Poate provoca insomnie. Deci, nu luați ginseng dacă aveți probleme cu somnul. Reacțiile adverse mai puțin frecvente includ perioadele dureroase pentru femei și diareea.

De asemenea, urmați exact doza. „Sticla spune ca se ia un comprimat, iar oamenii iau patru. Orice produs de acest fel trebuie utilizat cu prudență”, spune Briggs.

Spuneți-i întotdeauna medicului dumneavoastră că vreți să luați anumite suplimente.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
ExckusivNEWS.ro
Sursa: 
La Inceput