De ce bărbații adorm imediat după sex și ar trebui sau nu să se supere femeile pe acest fapt

Se întâmplă foarte frecvent, noaptea, în dormitoarele cuplurilor de pe întreg Mapamondul: imediat după un act sexual bărbații adorm, lăsându-și femeile treze, frecvent supărate, să asculte în liniște respirația sau sforăitul său. Faptul că bărbații adorm mai rapid decât femeile după sex este demult demonstrat, însă cauzele exacte ale acestui fenomen sunt încă în curs de cercetare. Îți povestim în continuare de ce adorm bărbații cel mai des după o partidă de sex și dacă e cazul să te superi sau nu pe partener.

Cele mai probabile motive

1. Suprasolicitarea. Mai întâi de toate, cel mai probabil motiv al somnolenței după un act sexual este că acesta are lor noaptea, în dormitor, și reprezintă, întâi de toate, un efort fizic considerabil și supra-solicitant, în special pentru bărbați, deși efortul fizic poate varia de la un cuplu la altul. Astfel, atunci când sexul se sfârșește este absolut firesc pentru un bărbat să se simtă suprasolicitat și somnoros.

2. Implicarea creierului. Cercetările efectuate asupra creierului uman în timpul actului sexual cu utilizarea tehnicii de tomografie computerizată au demonstrat că pentru a atinge orgasmul, acesta trebuie să scape de orice tip de frică și anxietate. Astfel, procedând în acest fel, creierul se relaxează și are tendința de a adormi rapid.

3. Biochimia orgasmului. În timpul ejaculării, în creierul masculin este secretat un adevărat cocktail de substanțe chimice, printre care se numără noradrenalina, serotonina, oxitocina, vasopresina, prolactina și oxidul nitric. Secreția prolactinei este asociată cu satisfacția sexuală și induce, de asemenea, timpul pentru recuperare, despre care știe fiecare bărbat. Nu vei face nimic altceva până nu te restabilești complet. Unele studii au demonstrat că bărbații organismul cărora nu secretă suficient prolactină, se recuperează mult mai rapid după un act sexual.

Ejaculare versus orgasm masculin: află dacă este vreo diferență și ce zice știința. 

Interesant: Secreția prolactinei explică, de asemenea, de ce bărbații adorm după un act sexual, iar după masturbare, nu. Se întâmplă, pentru că în timpul orgasmului obținut prin actul sexual se elimină de 4 ori mai multă prolactină, decât după o repriză de masturbare, explică un studiu realizat recent.

4. Hormonii adormirii. Oxitocina și vasopresina sunt alți dori hormoni eliminați în timpul orgasmului care sunt asociați cu adormirea. Aceștia acompaniază și secreția melatoninei, hormonul care reglează ceasul intern al organismului. De asemenea, se consideră că oxitocina reduce nivelul de stres din organism, ceea ce induce starea de relaxare și somnolență.

5. Evoluția organismului uman. Din punct de vedere al evoluției, somnolența poate fi explicată mai dificil, deoarece scopul orgasmului și ejaculării este producerea unui număr cât mi mare de spermatozoizi, iar somnolența nu este cel mai bun aliat în acest proces. Însă, atât timp cât nu poate fugi cu o altă femeie (din cauza timpului afurisit de recuperare), reenergizarea prin somn poate fi cea mai bună opțiune pentru un bărbat după actul sexual. Femeia, la rândul său, adoarme alături de bărbat, ceea ce este o veste bună pentru el, deoarece odată ce se trezește, iar ea este încă lângă el, acesta poate fi gata pentru o nouă partidă de sex.

Află mai multe despre orgasmul feminin: cum apare și acre sunt cele mai frecvente mituri legate de el. 

Însă, privind mai adânc acest fenomen, putem descoperi că sexul și somnolența care urmează după el sunt doi factori care leagă cuplul, determinându-i să aibă încredere unul în celălalt și să creeze astfel un mediu de suport pentru nașterea copiilor. Anume în acest fel se explică legătura profundă dintre sex și atașamentul emoțional al partenerilor.

Ce poți face pentru a reduce somnolența de după sex

În cazul în care pentru tine este deranjant când partenerul adoarme, ați putea încerca să nu vă culcați imediat, în poziție orizontală, după sex. De asemenea, ar fi bine să experimentați o altă poziție, în afară de cea culcată, în timpul sexului. Atunci când ne aflăm în poziție orizontală, creierul nostru percepe acest fapt drept un semnal pentru adormire.

O altă cale este să nu stingeți lumina în timpul sexului. În acest mod veți evita somnolența care urmează după sex. De asemenea, ar fi bine să părăsiți patul odată ce partida de sex a luat sfârșit. În mod inconștient și evoluționar asociem patul cu somnul. Astfel, dacă doriți să nu dormiți după sex, părăsiți patul după ce totul ia sfârșit.

Ar trebui să se supere femeile pe bărbați pentru că adorm după sex?

După enumerarea posibilelor motive ale somnolenței masculine după sex, devine clar că în acest fenomen sunt implicați mai mulți factori favorizanți. Astfel, femeile ar trebui să se obișnuiască cu somnul bărbatului după sex. Poate îți va fi util să cunoști că într-un studiu efectuat pe un lot de 10 000 bărbați englezi, 48% din ei au spus că au adormit imediat după sex. Așadar, cu siguranță nu ești singura care trece prin asta.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
menshealth.com
Sursa: 

livescience.com, menshealth.com

La Inceput