Ejaculare vs orgasm masculin: care este diferența. Ce zice știința

Ejacularea și orgasmul masculin, deși se petrec conform unor mecanisme fiziologice absolut diferite și au roluri separate în viața unui bărbat, sunt adesea confundate. Chiar și în rândul specialiștilor acest subiect este intens studiat și discutat. Află în continuare ce zice știința la acest capitol: care este diferența dintre orgasm și ejacularea masculină, ce mecanisme fiziologice implică ambele procese și care este rolul acestora în viața sexuală masculină.

Aspectele ejaculării

Procesul ejaculării lichidului seminal masculin nu este analogic cu niciun proces feminin. Prin urmare, este absolut specific pentru bărbați. Acesta este un rezultat al mecanismelor neuromusculare care permite avansarea lichidului în timpul actului sexual și expulzarea acestuia prin uretră la sfârșitul acestuia.

Deși ejacularea are loc în a treia fază a răspunsului sexual uman, denumit orgasm, există și unele emisii pre-orgasmice a unui lichid transparent și mucos produse involuntar de glandele Cowper și eliminate prin meatul uretral în timpul perioadei de „platou” al actului sexual. Acesta poate conține spermă activă.

Deși orgasmul și ejacularea au loc practic simultan, acestea nu semnifică același proces. Orgasmul este, în general, un răspuns psiho-fizic, asociat cu contracții musculare ritmice în regiunea pelviană și în alte zone ale corpului care eliberează tensiunea sexuală acumulată și generează senzații subiective secundare ca urmare a „mesajelor erotice” primite de la receptorii localizați pe tot corpul.

Orgasmul masculin poate varia, în timp ce ejacularea este un răspuns fiziologic, un fenomen obiectiv, asociat cu eliminarea lichidului seminal, în unele cazuri fără experimentarea orgasmului.

Orgasm – între fiziologie și subiectivitate

Orgasmul este un fenomen subiectiv de vârf care urmează senzațiile obiective descrise (contracțiile ritmice în regiunea pelviană). Aceasta este una dintre funcțiile specifice ale creierului uman și include un șir de senzații variabile chiar și după încetarea actului sexual.

Intensitatea senzațiilor experimentate depinde, în mare parte, de intensitatea acestora și de localizarea anatomică a stimulării. Astfel, în timpul masturbării se obține un orgasm mai intens și mai bine localizat decât cel din urma actului sexual. Cu toate acestea, cel din urmă provoacă mai multă plăcere și satisfacție. În acest proces emoțiile și trăirile experimentate sunt la fel de importante ca și stimularea propriu-zisă.

Unele cercetări accentuează că atmosfera în cuplu este deosebit de importantă, iar odată cu înaintarea în vârstă satisfacția sexuală este influențată de factorii psihologici, relaționali și psiho-sexuali mai degrabă decât de cei vasculari, neurologici și hormonali.

În cazul studierii orgasmului bărbaților tineri, studiile au depistat că acesta a fost cu mult mai îndelungat și mai plăcut atunci când a fost obținut în urma actului sexual și a unei relații strânse și afective în cuplu decât atunci când a fost o urmare a procesului de masturbare. De asemenea, intimitatea emoțională este crucială pentru obținerea orgasmului. Astfel, intimitatea sexuală a cuplului și tendința de a experimenta orgasm au fost asociate cu satisfacția sexuală a bărbaților.

Cele enunțate anterior transformă orgasmul într-un proces variabil, personalizat, care implică aspecte neurologice, endocrine, psihologice și afective.

Conexiunea dintre orgasm și ejaculare masculină

Aspectul fiziologic

Fiziologia orgasmului masculin include reacțiile și condițiile fizice apărute în rezultatul unei tensiuni sexuale. Ejacularea, însă, din punct de vedere fiziologic poate fi împărțită în două etape: emisia și ejacularea în sine.

Emisia reprezintă expulzia lichidului seminal produs de prostată și veziculele seminale în ducturile de ejaculare – vasele eferente ale testiculelor, epididimului și canalului deferent și acumulate în uretra prostatică datorită reflexului de contracție a acestor organe.

Emisia are loc cu o fracție de secundă mai devreme decât ejacularea și este controlată de sistemul nervos vegetativ. Odată ce lichidul seminal este acumulat în uretra prostatică, bulbul uretral se mărește de două – trei ori față de dimensiunea sa normală, anticipând faza secundară. Atunci când sfincterul striat al uretrei se închide, crește presiunea intra-uretrală asociată cu senzația de ejaculare iminentă, „inevitabilă”, inițiind ejacularea prin modificările de presiune și distensie a uretrei.

Cea de-a doua fază a ejaculării începe după ce colectarea lichidului seminar în uretra prostatică a luat sfârșit. Ulterior, au loc un șir de contracții ale uretrei prostatice, ale uretrei peniene și ale mușchilor de la baza penisului. Aceste mișcări sfârșesc odată cu expulzia lichidului reproductiv în exterior.

În faza de rezoluție, de după ejaculare, bărbații intră în perioada refractară, în care o altă ejaculare este imposibilă. Durata acesteia variază de la câteva minute până la câteva ore și devine mai îndelungată odată cu înaintarea în vârstă sau după ejaculări repetate.

Aspectul psihologic

Aspectul fiziologic discutat anterior poate fi asociat cu senzația subiectivă de orgasm.

În faza de emisie bărbații experimentează senzația de ejaculare inevitabilă sub formă de fierbințeală sau presiune intensă, acompaniată ulterior de fiori și de tremor.

În faza de ejaculare senzațiile subiective experimentate pot fi împărțite în două faze. Prima dintre acestea este asociată cu contracțiile sfincterului uretral și senzații subiective care variază ca durată și intensitate. Acestea sunt foarte plăcute și sunt asociate cu un proces de pompare.

Cea de a doua fază a ejaculării este reprezentată de mișcarea lichidului seminal prin uretra alungită și distinsă, oferind bărbatului o apreciere subiectivă a volumului seminal. Acest proces poate fi apreciat subiectiv ca un flux de lichid cald sau ca o senzație de înjunghiere.

Un exemplu al aprecierii subiective a volumului seminal este experimentarea unui orgasm mai intens după o perioadă de abstinență drept rezultat a măririi cantității de lichid seminal ejaculat, comparativ cu ejacularea repetată după o scurtă durată, atunci când cantitatea lichidului seminal expulzat este redusă semnificativ.

Astfel, cu cât mai mare este volumul lichidului seminal ejaculat, cu atât mai intensă este senzația de plăcere, datorită proprietății de extindere a uretrei de către lichidul seminal. Într-un studiu medical ce a inclus bărbați care au experimentat mai multe ejaculări, aceștia au menționat că cea mai plăcută experiență a fost prima ejaculare dintre acestea.

Cu toate acestea, alte studii ulterioare au indus un șir de corecții pentru concluziile anterioare și au demonstrat că volumul lichidului ejaculat nu a determinat senzațiile experimentate, iar bărbații au simțit aceeași plăcere atât în cazul ejaculării „uscate”, fără lichid seminal, cât și în urma unei ejaculări abundente.

Potrivi cercetătorilor, intensitatea orgasmului experimentat variază în funcție de starea fizică a persoanei, frecvența ejaculărilor, schimbările de dispoziție, aspectele cognitive, factorii psihosociali, precum așteptările și dorințele față de actul sexual, timpul și circumstanțele acestuia și atmosfera generală în cuplu, legătura erotică, atitudinea față de sexualitate, dorință și respectul reciproc.

Tehnici sexuale, ejaculare și plăcere

Experiența și progresul sexual pot avea o influență stimulatorie mai mare sau mai mică asupra excitării, orgasmului, ejaculării și plăcerii sexuale. Studiile clinice indică la faptul că, în condiții normale, stimularea tactilă și cea ritmică, în general, a testiculelor și a penisului sunt condiții esențiale pentru ejaculare.

De asemenea, pozițiile sexuale sunt extrem de importante în acest proces. Cele care asigură o penetrare mai ușoară și o libertate mai mare a mișcării (poziția „misionară”) pot reduce controlul asupra reflexului ejaculator, în timp ce pozițiile care permit controlul ejaculării (bărbatul deasupra), sunt asociate cu dominația masculină.

Primele dintre acestea, care reduc controlul ejaculator, îngreunează procesul de împingere pelviană sau sunt foarte erotice și pot declanșa răspunsul orgasmic și ejaculator. În plus, penetrarea anală poate fi destul de excitantă din cauza senzației de „periaj” al organelor genitale și a vizualizării zonelor mai erotice, însă poate limita intimitatea emoțională și îngreunează mișcările pelviene profunde.

Cu toate acestea, cercetătorii accentuează în nenumărate rânduri că poziția și tehnica este secundară față de modul în care două persoane comunică și rezonează între ele. Astfel, atmosfera în cuplu, legătura psiho-emoțională și împărtășirea dorințelor sunt esențiale pentru experimentarea orgasmului masculin.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
healthline.com
Sursa: 

revsexologiaysociedad.sld.cu

La Inceput