Erecțiile matinale – de ce apar, cât de frecvent este fiziologic și când poate fi vorba de o patologie

Erecția matinală, denumită în termeni medicali tumescență nocturnă a penisului, este o reacție normală a sistemului reproductiv masculin și nu este un rezultat al excitării sau a fanteziilor erotice nocturne. De fapt, episoadele regulate ale acestui  tip de erecții demonstrează că inervația și vascularizarea (circulația sângelui) penisului sunt în normă. În unele cazuri, însă, lipsa acestora sau episoadele neregulate pot indica la disfuncția erectilă, dezechilibru hormonal sau somn necalitativ. Află în continuare care este mecanismul exact al apariției erecțiilor matinale, cât de frecvent ar trebui să se producă și când este cazul să te adresezi la medic.

De ce apar erecțiile matinale?

Erecțiile matinale nu sunt o consecință a gândurilor erotice, a visurilor sau a altui tip de stimulare sexuală. Acestea sunt rezultatul parcurgerii ciclurilor de somn și a  funcționării bune a sistemului nervos, alături de o circulație corespunzătoare a sângelui în corp.

Erecțiile apar atunci când bărbatul este în faza de somn REM (Rapid Eye Movement), în cadrul căreia creierul este activ, iar respirațiile, ritmul cardiac și mișcările ochilor sunt mai active. Această fază a somnului se poate petrece de câteva ori într-un ciclu de somn de 8 ore. Erecția poate dispare de la sine odată ce persoana intră într-o fază mai profundă a somnului. Astfel, o persoană poate avea mai multe erecții pe parcursul nopții fără a fi conștientă de ele.

De obicei, o persoană se trezește la finalul ciclului REM (atunci când erecția se menține), iată de ce pare că acest proces se întâmplă doar dimineața. În plus, pe parcursul orelor matinale și nivelul testosteronului este mai înalt în sânge. Secreția acestui hormon și determină activitatea sexuală masculină.

Cu toate acestea, o erecție matinală este diferită de cea produsă de excitarea sexuală. Un studiu a depistat că unii bărbați au simțit dureri pe parcursul erecțiilor matinale, ceea ce nu s-a întâmplat pe parcursul erecțiilor tipice.

Cât de frecvent ar trebui să apară erecțiile matinale?

Bărbați de toate vârstele, atât copiii, cât și seniorii experimentează erecții nocturne. De obicei bărbații tineri, în sângele cărora nivelul testosteronului este cel mai înalt, vor experimenta acest tip de erecții mai frecvent decât copiii sau bărbații în vârstă. Bărbații tineri pot avea erecții matinale în fiecare zi, ba chiar de câteva ori pe parcursul nopții.

Vârful maturității sexuale are loc, de obicei, de la începutul adolescenței până în jur de 30 de ani și poate corespunde cu o secreție mai înaltă de testosteron. Iată de ce la această vârstă bărbații experimentează cel mai frecvent erecțiile matinale.

Odată cu apropierea de vârsta de 40 sau 50 de ani bărbații pot observa erecțiile matinale mai rar. Acest fapt este cauzat și de diminuarea nivelului de testosteron în sângele bărbaților. Cu toate acestea, frecvența erecțiilor matinale trebuie să scadă treptat, nu brusc, acest fapt fiind unul absolut fiziologic.

Un dezechilibru hormonal care poate afecta atât penisul, cât și testiculele poate avea drept rezultat erecții matinale ocazionale sau chiar lipsa acestora.

Un studiu medical a depistat că bărbații cu hipogonadism, maladie care determină funcționarea nepotrivită a organelor sexuale, au experimentat episoade de erecții matinale mai frecvente după ce au urmat un tratament cu testosteron.

Unii cercetători menționează că și calitatea somnului influențează frecvența erecțiilor matinale. Dacă un bărbat  nu are parte de un somn de calitate și nu intră în faza REM a somnului, acesta poate să nu experimenteze erecțiile matinale.

Cu toate acestea, dacă un bărbat are erecții matinale, dar nu poate menține erecția pe parcursul unui act sexual, medicii pot presupune o aprovizionare  insuficientă cu sânge a penisului sau o neregulă în răspunsul nervos al acestuia. În ultimul caz, problema poate fi de ordin psihologic și va fi tratată corespunzător.

Când să te adresezi unui medic?

Deoarece erecțiile matinale sunt un indicator al calității somnului și a sănătății organelor sexuale, este foarte important să atragi atenție la frecvența apariției acestora.

Dacă acestea dispar brusc sau apar cu mult mai rar, discută cu un medic. Acesta va investiga posibilele probleme cu somnul, dezechilibrele hormonale, anxietatea sau disfuncția erectilă.

Totodată, dispariția bruscă a erecțiilor matinale poate indica la un șir de maladii, precum cele cardio-vasculare, hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat, în special la bărbații tineri. Un specialist poate indica tratamentul respectiv pentru a soluționa aceste probleme.

De asemenea, și un șir de preparate medicamentoase pot stopa apariția erecțiilor matinale. Printre acestea se numără:

- Antidepresivele;

- Antihipertensivele;

- Medicamentele hormonale;

- Anticonvulsivele;

- Preparatele utilizate în cadrul chimioterapiei;

- Medicamentele pentru tratamentul aritmiilor;

- Diureticele.

Dacă ai început de curând un tratament medicamentos cu unul dintre medicamentele menționate mai sus și ai observat o diminuare a frecvenței erecțiilor matinale, discută cu medicul tău. În unele cazuri acesta poate prescrie un alt tip de medicamente pentru a evita dispariția erecțiilor matinale.

De asemenea, discută cu medicul tău dacă erecțiile matinale sau cele obișnuite au devenit dureroase. Apelează la asistența medicală urgentă dacă erecția nu a dispărut peste o perioadă de 4 ore. Acest fapt poate provoca leziuni ale țesuturilor penisului sau o dereglare a funcției sexuale.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
edrugstore.com
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput