Jucăriile sexuale – tot ce trebuie să știi despre siguranța și dezinfecția lor

Business-ul jucăriilor sexuale este astăzi unul foarte profitabil, estimările curente enunțând o industrie de peste 30 de miliarde de dolari, cifră ce poate crește la 50 de  miliarde în 2026. Acest lucru se datorează faptului că tot mai multe persoane sunt implicate în utilizarea acestora – de la celibatari/e, până la cupluri, adulți în vârstă sau adolescenți. Cu toate acestea, calitatea acestor accesorii nu sunt verificate de nicio autoritate competentă la nivel global, deși ele sunt utilizate în diferite modalități intime. EveryDay Health prezintă câteva reguli de întreținere și utilizare fără riscuri pentru sănătate a jucăriilor sexuale, recomandate de specialiștii în sexologie.

1. Cunoaște din ce materiale sunt produse jucăriile sexuale

Deși nu există studii medicale, care ar analiza siguranța diferitor materiale din care sunt fabricate jucăriile sexuale, unii compuși trebuie evitați cu precădere de către consumatori.

Unele jucării sexuale sunt fabricate cu adaos de ftalați, substanțe chimice care se adaugă în unele tipuri de plastic și au fost interzise în fabricarea jucăriilor pentru copii și a suzetelor, deoarece acestea pot interveni în secreția și acțiunea hormonilor în corpul uman.

Deși Agenția Medicamentului și Alimentelor din SUA (Food and Drug Administration, FDA) nu enunță cu precizie care sunt efectele ftalaților asupra sănătății umane, dacă ai decis să elimini aceste substanțe din viața ta – de exemplu, din cosmetice, ia aminte că acestea se pot găsi și în jucăriile sexuale pe care le utilizezi.

Mulți producători notează pe ambalaj că produsele sunt lipsite de ftalați, fapt ce nu poate fi verificat, deoarece această industrie nu este reglementată corespunzător. Ia aminte însă că la jucăriile foarte moi și poroase, cu o probabilitate mare, ar putea conține ftalați, deoarece aceștia sunt utilizați pentru a înmuia materialele.

Potrivit ginecologilor, jucăriile sexuale poroase transmit infecțiile cu o probabilitate mult mai mare. Se întâmplă pentru că suprafața lor este mult mai permeabilă. Deși nu există studii care ar afirma această presupunere, observația merită atenția ta.

2. Spală și usucă jucăriile sexuale în mod regulat

Jucăriile sexuale trebuie igienizate regulat – după fiecare act sexual și după fiecare partener care le-a folosit.

Activitatea sexuală mărește probabilitatea apariției infecțiilor tractului urinar la femei, deoarece bacteriile care le cauzează se află în jurul anusului. Astfel, sexul mărește șansa pătrunderii acestora în uretra feminină, unde se multiplică și provoacă infecții ale tractului urinar.

Prevenirea infecțiilor tractului urinar include o igienă riguroasă a zonei intime și eliminarea cât de mult posibil a bacteriilor din ea. Astfel, orice penetrează anusul, fie că este vorba de penis, degete sau jucării sexuale – trebuie spălate bine înainte de a atinge alte organe genitale.

Află cât de periculoasă poate fi vaginita bacteriană.

Reține! Jucăriile pot transmite, de asemenea, infecții sexuale, deoarece ele rețin bacteriile și virusurile.

În plus, jucăriile sexuale pot acumula pe suprafață murdărie și praf,  în timp ce sunt depozitate. Urmărește cu atenție instrucțiunile producătorului cu privire la modalitatea de igienizare a acestora – unele dintre ele pot fi puse în mașina de spălat vasele, în timp ce altele – nu.

Dacă instrucțiunea lipsește sau nu poate fi citită, utilizează pentru igienizare apa fierbinte și săpunul. Nu uita să usuci jucăriile – dacă rămân umede, pe suprafața acestora se poate forma mucegai.

3. Aplică prezervativul pentru a evita infecțiile cu transmitere sexuală

Prezervativul trebuie folosit pentru a acoperi jucăriile care imită falusul (penis în erecție) în cazul în care acestea sunt împărțite între parteneri. Chiar dacă îți vei curăța cu atenție jucăriile, pe suprafața lor  se mai pot reține bacteriile și virusurile.

Un studiu publicat în noiembrie 2014 în revista Infecțiile cu Transmitere Sexuală a depistat urme ale virusului papilomatos uman (Human Papilloma Virus, HPV) pe suprafața vibratoarelor peste o zi după spălarea acestora.

Află mai multe despre testul Papanicolau, utilizat pentru depistarea cancerului de col uterin. 

Prezervativul trebuie schimbat de fiecare dată, când destinația jucăriei este schimbată, de exemplu, din cavitatea bucală în vagin.

4. Utilizează jucăriile sexuale conform destinației și evită aplicarea remediilor casnice

Atunci când îți cumperi o jucărie sexuală nouă, citește cu atenție scopul și modalitățile de utilizare ale acesteia. Dacă ești un începător în utilizarea acestor accesorii, ia-o încet și stopează utilizarea lor, dacă nu te simți confortabil.

Află despre 8 lucruri pe care fiecare femeie ar fi bine să le facă la vârsta de 40 de ani. 

Ginecologii atenționează evitarea utilizării fructelor, legumelor sau a obiectelor casnice în calitate de jucării sexuale.

Fructele și legumele sunt poroase, astfel încât pot avea pe suprafață bacterii sau alți agenți patogeni care cauzează diverse infecții. Telefoanele mobile sau periile de dinți care vibrează pot provoca, pe altă parte, arsuri în cazul în care bateriile nu sunt fixate într-un mod corespunzător.

5. Cumpără jucăriile de la companii autorizate

Industria jucăriilor sexuale crește pe zi ce trece, astfel încât este foarte dificil să monitorizezi ce cumperi exact. Experții sfătuiesc să le cumperi de la companiile cu o reputație bună, care sunt transparente cu clienții lor. Acest fapt ar însemna o descriere detaliată a materialelor utilizate la producere, dar și instrucțiunile cum acestea trebuie utilizate și dezinfectate.

În prezent mulți comandă asemenea produse de pe site-uri mari precum Amazon, însă în acest caz este foarte dificil să înțelegi ce anume cumperi, dacă nu cunoști bine acest domeniu și nu ești suficient de experimentat.

Dacă îți dorești să cumperi produsul online, cercetează cu atenție recenziile credibile pentru acest produs.

Reține! Pentru a folosi în siguranță jucăriile sexuale, fii atent la orice semn de disconfort, precum mâncărimile sau arsurile.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
healthista.com
Sursa: 

everydayhealth.com

La Inceput