Sexul după 60 de ani – beneficii, provocări și soluții

În pofida miturilor și a fricilor care bântuie în societate, după vârsta de 60 de ani sexul nu trebuie să dispară din viață, devenind brusc un subiect interzis sau rușinos. Sexul este o modalitate excelentă de a rămâne activi – fizic și mental în a șaptea decadă a vieții. Astfel, vârsta nu este o sentință și nu trebuie să șteargă din culorile vieții, ne spun specialiștii. Totuși, unele modificări în corp sunt inevitabile, prin urmare trebuie să fii mai atent la ele. Te invităm să le urmărești pe toate în continuare.

Sexul poate fi mai savuros decât în tinerețe

Potrivit unui studiu Saga din 2013, 71% dintre respondenții trecuți de 50 de ani au enunțat o viață sexuală activă, comparativ cu 65% dintre respondenții de aceeași vârstă în 2007. Cu vârsta, sexul te ajută să te simți mai bine, iar uneori este chiar mai bun comparativ cu cel din tinerețe. De fapt, femeile aflate la vârsta de menopauză au enunțat că pot ajunge la orgasm cu mult mai rapid decât anterior.

Desigur, corpul nostru se modifică pe parcursul timpului, iar unele aspecte ale vieții sexuale se schimbă și ele, însă totul depinde de atitudinea noastră. Abordarea acestui subiect în cuplu este foarte important, în special pentru a menține o relație profundă și afectuoasă.

Definiția unui „sex bun” poate fi diferită

În tinerețe, sexul este ceva exploziv, spontan și atletic, explică sexologii. Odată ce corpul devine mai lent, sexul se schimbă și se transformă într-un foc lent, însă acesta poate rămâne la fel de fierbinte.

Nu vorbim despre durata actului sexual, nici despre numărul de poziții pe care le poți adopta, ci despre plăcerea și conexiunea psiho-emoțională pe care o ai cu partenerul tău”, enunță Lonnie Barbach, psiholog clinicist, doctor în științe medicale, autoarea cărții „Pauza: abordarea pozitivă a menopauzei și a perimenopauzei”, co-fondatoarea aplicației Happy Couple (Cuplul fericit), scopul căreia este să ajute cuplurile să devină mai apropiate.

Potrivit autoarei, cel mai important lucru este comunicarea deschisă – odată ce aceasta există, sexul va fi la fel de plăcut ca în tinerețe, doar că aspectul acestuia va fi un pic mai diferit.

Te poți confrunta cu unele dificultăți

Către vârsta de 60 de ani, bufeurile de căldură și transpirațiile nocturne par să se diminueze. Deși dispariția acestor simptome simplifică lucrurile, totodată, înseamnă că nivelul hormonilor sexuali și-a atins cota minimă.

La această etapă femeile pot simți o pierdere a poftei sexuale, în timp ce bărbaților le este mai dificil să obțină și să mențină erecția. Însă, nu este cazul camuflării problemei și renunțării la viața sexuală după apariția primelor dificultăți. Discută cu medicul pentru a selecta un tratament potrivit, dar ai grijă să rămâi în formă pentru a-ți menține libido-ul constant.

„Exercițiile fizice și alimentația rațională vă vor ajuta la această vârstă să rămâneți sănătoși, puternici și interesați în viața sexuală”, ne sfătuie Melanie Davis, doctor în științe medicale, trainer certificat național în domeniul sănătății sexuale, SUA.

  • Pentru femei – odată cu înaintarea în vârstă, vaginul se scurtează, se îngustează, iar plăcerea sexuală nu mai este ca odinioară pentru că pereții vaginali sunt uscați și mai puțin lubrifiați. În plus, în timpul actului sexual pot apare dureri.
  • Soluția – utilizarea prezervativelor lubrifiate, a gelurilor de lubrifiere apoase și a substanțelor pentru hidratarea vaginală va contribui la diminuarea senzațiilor neplăcute. Medicul îți va prescrie estrogen vaginal, ce poate fi administrat în formă de cremă, pastile sau supozitoare vaginale.
  • Pentru bărbați – principala problemă de ordine sexuală este disfuncția erectilă. Erecțiile nu mai apar și nici nu se mențin la fel cum te-ai obișnuit, iar penisul nu rămâne în dimensiunile cu care te-ai obișnuit până acum. Cu toate acestea, disfuncția erectilă persistentă afectează doar 17% dintre bărbații trecuți de 60 de ani.
  • Soluția – nu este cazul să apelezi la oricare suplimente din plante care îți promit rezultate miraculoase, deoarece acestea pot conține o cantitate prea mare de nitrați sau pot avea efecte adverse despre care nu bănuiești nimic. Discută mereu cu medicul tău și cere-i sfatul înainte de a administra un medicament sau supliment alimentar.

Infecțiile sexual-transmisibile sunt o provocare și mai mare

Aspectul corpului tău, lipsa elasticității pielii și cutele care apar pe alocuri sunt respingătoare doar în mintea ta, iar atitudinea face adesea diferența. În cazul infecțiilor cu transmitere sexuală, însă, riscul de infectare rămâne același pe parcursul vieții – fie la 20, fie la 60 de ani.

Reține! Chiar dacă sarcina nedorită nu mai este o provocare pentru tine, datorită menopauzei, infecțiile sexual transmisibile încă își pot face apariția. Iată de ce este foarte important să utilizezi prezervativul dacă faci sex cu un partener mai puțin cunoscut.

În cazul simptomelor neplăcute, asociate infecțiilor sexual transmisibile, nu ezitați să vă adresați unui medic și nu recurgeți la automedicație.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
sixtyandme.com
Sursa: 

saga.co.uk, prevention.com, medicinenet.com

La Inceput