Și bărbații au menopauză. Cum le afectează mintea și corpul

Menopauza masculină este un termen informal folosit pentru a defini afecțiunea cauzată de scăderea nivelului de testosteron, ca urmare a îmbătrânirii. Un bărbat sănătos are un nivel de testosteron de 300 – 1.200 de nanograme pe decilitru, nivelul maxim înregistrându-se la vârsta de 20 de ani.

Începând cu vârsta de 30 de ani, nivelul acestuia începe să scadă cu un procent în fiecare an. Astfel, până la 70 de ani bărbații pierd 50 la sută din nivelul de testosteron înregistrat în perioada de premenopauză. Aceasta aduce cu sine un șir de schimbări de ordin fizic, emoțional, dar și psihologic.

MENOPAUZA ȘI MENOPAUZA LA BĂRBAȚI

Cum se deosebește menopauza la bărbați față de menopauza femeilor? Simplu, spun medicii. Menopauza femeilor se întâmplă deodată, fără o perioadă lungă de tranziție, la bărbați însă această trecere durează decenii. O altă deosebire este că menopauza este caracteristică oricărei femei, în timp ce menopauza masculină nu apare la toți bărbații – în timp ce unii la vârsta de 80 de ani au un nivel înalt de testosteron, alți bărbați de vârstă mai tânără pot avea un nivel mult mai mic al acestui hormon. Din cauza acestor diferențe medicii preferă să numească menopauza masculină andropauză – schimbări hormonale ce afectează organismul odată cu înaintarea în vârstă.

Oricum ar fi numită, fie andropauză, menopauză masculină sau nivel scăzut de testosteron, aceasta aduce schimbări esențiale în viața bărbaților. Recent, cercetătorii au descoperit că în rândul bărbaților cu nivel scăzut de testosteron există o rată mai înaltă de mortalitate, în comparație cu ceilalți. Alte studii au constatat că o mulțime de bărbați se confruntă cu această problemă, fără să fie la curent.

Dacă suspectați că aveți probleme din acest punct de vedere este bine să mergeți la medic imediat, pentru a afla cu siguranță starea dumneavoastră de sănătate.

MENOPAUZA LA BĂRBAȚI//SIMPTOMELE

  • Mai puține erecții spontane
  • Creșterea în volum a pieptului
  • Scăderea rezistenței, oboseală
  • Scăderea motivației și a încrederii în sine
  • Dificultăți de memorie sau concentrare
  • Persoanele devin mai iritate și mai nervoase
  • Scade masa musculară și forța

Caracteristic bărbaților cu nivel scăzut de testosteron este și numărul redus de spermatozoizi din lichidul seminal, dar și reducerea celulelor roșii din sânge. Dacă observați aceste simptome adresați-vă la medic pentru a vă indica tratamentul corespunzător.

Deoarece obezitatea și diabetul pot contribui la reducerea nivelului de testosteron din organism, este foarte important să îngrijiți de sănătatea dumneavoastră încă din tinerețe. Un stil de viață sănătos este cel mai bun garant că testosteronul va rămâne la un nivel sănătos chiar și la o vârstă înaintată, spun doctorii. Asigurați-vă că faceți mișcare și că vă alimentați sănătos, mai sfătuie aceștia.

MENOPAUZA LA BĂRBAȚI// MOTIVELE SCĂDERII NIVELULUI DE TESTOSTERON

Testosteronul joacă un rol important în menținerea apetitului sexual. Astfel, oamenii cu andropauză adesea observă scăderea libidoului. Problema însă este remediabilă. Experții de la Baylor College au constatat că administrarea acestui hormon sub formă de injecții intramusculare, plasture sau gel poate remedia situația.

Specialișii mai spun că testosteronul ajută la echilibrarea stării de spirit. Astfel, bărbații care au un nivel scăzut de testosteron pot deveni deprimați, lucru demonstrat și de nenumăratele studii făcute la această temă. Din fericire, cercetătorii au descoperit că terapia de substituție cu testosteron poate ameliora simptomele depresiei, aceasta fiind mai eficientă decât tratamentul clasic împotriva depresiei. Acest hormon mai ajută organismul să mențină un nivel sănătos de energie, necesar pentru a funcționa bine.

Dacă nivelul de testosteron este scăzut, bărbații pot avea probleme cu somnul, problemă care, de asemenea, se tratează cu ajutorul terapiei de substituție cu acest hormon. Tot din cauza acesti probleme, oasele bărbaților devin mai fragile, ceea ce duce la apariția osteoporozei, explică medicii. De fapt, relația dintre osteoporoză și testosteron este atât de bine stabilită, că medicii recomandă, uneori, un test de densitate osoasă pentru a afla dacă un pacient are testosteronul scăzut sau nu.

MENOPAUZA LA BĂRBAȚI// GRĂSIMEA DE PE ABDOMEN - O CAUZĂ, DAR ȘI UN EFECT

Specialiștii mai spun că reducerea nivelului de hormon masculin din organism cauzează și îngrășarea, în special în zona abdomenului, acestea influențându-se reciproc. Cu alte cuvinte, în cazul în care nivelul de testosteron scade, pacientul acumulează mai multă grăsime abdominală, iar pe de altă parte – o enzimă a grăsimii de pe burtă transformă testosteronul în estrogen, fapt care generează scăderea continuă a acestuia.

 

Sursa foto: 
pinterest.com
La Inceput