Ce este diabetul gestațional și ce consecințe poate avea asupra fătului

Dr. Veronica Cernelev

Medic endocrinolog

Diabetul gestațional reprezintă orice deviere a glucozei în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, dacă nu a fost anterior stabilit diagnosticul de diabet. Nu toate femeile fac diabet gestațional. Pentru a identifica, dacă au sau nu diabet gestațional, toate femeile însărcinate trebuie să facă testul de toleranță la glucoză, la 24-28 de săptămâni de sarcină.

Potrivit statisticilor, între 2%-10% dintre femeile însărcinate fac diabet gestațional. Datele pe care le avem înregistrate în instituția noastră (n.r. Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”), se identifică o creștere cu 3% a diabetului gestațional, începând cu anul 2019. Creșterea este determinată de faptul că din 2017 toate femeile însărcinate trebuie obligatoriu să facă screening la diabet.

Din 2017, când a fost aprobat protocolul clinic „Diabetul Zaharat Necomplicat”, este obligatoriu ca toate femeile însărcinate, care nu au fost anterior diagnosticate cu diabet, să efectueze în intervalul de 24-28 de săptămâni testul de toleranță la glucoză. În contextul screening-ului mai activ se constată și această creștere.

Cine face screeningul?

Medicul de familie are obligația să dea gravidei bilet de trimitere pentru efectuarea acestui screening. Dacă pacienta ajunge la endocrinolog, atunci și acest specialist îi poate elibera biletul.

Ce trebuie să facă gravida, care a fost diagnosticată cu diabet gestațional?

Odată ce diagnosticul a fost stabilit, pacienta trebuie să fie instruită cum să se alimenteze pentru a-și menține glucoza sub control. Se exclud glucidele simple, se exclude sau se limitează sarea din alimentație, se încurajează activitatea fizică după masă, se pune accent pe calitatea alimentelor și se ține sub control glicemia. Majoritatea femeilor, adoptând un regim alimentar echilibrat și schimbând stilul de viață, duc sarcina până la final, fără intervenție medicamentoasă.

În cazul când nu se respectă sau organismul femeii nu se descurcă cu controlul glicemiei, se face insulino-terapie.

Creșterea valorilor de zahăr în organismul mamei are drept consecință creșterea nivelului de glucoză la făt.

Ce se poate întâmpla?

Poate avea loc macrosomia, adică fătul se poate naște cu o greutate mai mare decât norma, se poate întâmpla decesul intrauterin al fătului, hipoglicemie neonatală – căderea bruscă a zahărului în organismul copilului, după nașterea acestuia.

Toate aceste consecințe se explică prin faptul că placenta nu are filtru pentru glucoză sau odată ce ea crește la mamă, crește și la copil. După ce copilul a fost scos din uter și a fost întreruptă conexiunea cu mama, organismul lui nu se mai alimentează cu glucoză. Nivelul crescut de insulină, care până nu demult a menținut nivelul de zahăr în organismul său, se mai menține o perioadă de timp și-apoi brusc începe să scadă, ceea ce creează probleme post-partum.

De aceea, valorile glicemiei la femeile însărcinate trebuie să fie mai joase decât în cazul altor pacienți. Dacă la populația generală se permit valori ușor mai ridicate, la femeile însărcinate se recomandă, pe nemâncate, o glucoză sub 5,3, la o oră după masă - sub 7,8 și la două ore după masă - sub 6,7. Dacă menținem glicemia în aceste norme, se consideră că diabetul gestațional este sub control.

Din acest motiv, este necesar ca femeia însărcinată, diagnosticată cu diabet gestațional, să-și cumpere un glucometru și teste pentru a-și verifica glicemia în sânge. De obicei, pentru o femeie, care nu necesită insulino-terapie, este suficient să facă acest test o dată pe săptămână.

Nediagnosticat la timp, diabetul gestațional afectează evoluția sarcinii și poate să dea complicații. Medicii ginecologi pot observa acest lucru, atunci când văd fătul c[ crește mai mult decât este necesar sau analizele arată că există glucoză în urina pacientei.

După naștere, instituțiile internaționale de tratament și management al diabetului, au stabilit că o pacientă care a fost diagnosticată cu diabet gestațional, la 6-12 săptămâni de sarcină, după ce nasc trebuie să efectueze același test de toleranță la glucoză. Este important ca să se vadă cum a reacționat sau care sunt consecințele acestui diabet în perioada post-partum.

Pot sau nu dezvolta diabet după naștere femeile care în timpul nașterii au avut diabet gestațional?

În 40 la sută din situații, după naștere, glucoza femeilor revine la normalitate. Doar în câteva procente se poate confirma diabetul. Sunt situații însă când valorile glicemiei sunt crescute, dar nu este stabilit diagnosticul de diabet. Dacă se stabilește că e diabet, atunci se tratează diabetul. Dacă se constată că e prediabet, se repetă testul peste un an. Dacă testul efectuat la 6-12 săptămâni post-partum arată că glicemia e normă, repetăm testul o dată la 3 ani.

În cazul copilului?

Este foarte mic riscul ca după naștere copilul să aibă diabet, după ce mama în timpul nașterii a fost diagnosticată cu diabet gestațional. Pe parcursul vieții, dacă copilul nu va fi informat că mama a avut diabet gestațional sau că există în familie așa antecedente, dacă stilul de viață al copilul va fi nesănătos, atunci el ar putea dezvolta, la o anumită etapă a vieții, diabet.

Sfatul medicului: Femeile trebuie să adopte un stil de viață sănătos încă înainte de sarcină, să își formeze deprinderi alimentare, pe care să le urmeze pe parcursul vieții. Sarcina este o etapă de dezvoltare a femeii și implică anumite schimbări în organism, care sunt, de altfel, normale și sunt caracteristice sarcinii. Sarcina, în general, necesită mai multă atenție. Din punct de vedere alimentar, aceasta trebuie să fie diversificată, să facem multă mișcare și să avem grijă și de regimul de somn.

 

 

 

 

 

 

 

La Inceput