Medicamentele pe care ar fi bine să le aibă o mamă în trusă pentru situațiile de urgență, în primul an de viață al copilului. Răspunde pediatrul Oxana Turcu

Dr. Oxana Turcu, medic pediatru

În general, din trusa medicală nu trebuie să lipsească antipireticele: paracetamolul care se permite din prima lună de viață și ibuprofenul care se permite de la 3 luni. Alte medicamente pot fi în trusa medicală doar la recomandarea medicului.

Dacă vorbim despre febră nu trebuie să începem imediat cu antipiretice. Copilul trebuie dezbrăcat, îi punem pe frunte un prosop înmuiat în apă rece sau îi facem o baie răcoroasă. De asemenea, îl hidratăm, adică îi dăm să bea apă. Uneori copilul răspunde mai bine la aceste metode de tratament decât la antipiretice.

Dacă, totuși, febra crește peste 39 sau copilul o suportă greu, are dereglări de respirație, de circulație, apatie sporită, este necesar să fie consultat de către medic. Doza medicamentului antipiretic trebuie consultată tot cu medicul, pentru că ar putea avea anumite reacții adverse, dacă nu primește doza necesară.

Alte medicamente se dau în funcție de starea copilului. Dacă mămica are acasă un copil cu convulsii non-febrile și are un diagnostic, trebuie să aibă și medicamente care se administrează în situații de urgență, pentru stările de convulsie. Ce medicamente trebuie administrate, la fel, trebuie să vă consultați obligatoriu cu medicul.

Este bine ca în trusa medicală să fie și soluții de rehidratare orală. Acestea se vând în pliculețe și pot fi păstrate timp îndelungat. Soluțiile de rehidratare se oferă atunci când copilul are diaree. Ele recompensează pierderea de lichide.

Dacă bebelușul are erupții dentare, nu este necesar să apelăm imediat la antipiretice. Fiecare copil suportă erupția dentară în mod diferit și răspunde la medicamente diferit. Unii copii fac subfebrilitate între 37,5 și 38,5 sau o febră ușoară.

De obicei, este mai eficient să fie dezbrăcat, să i se facă o băiță răcoroasă și să fie reglată temperatura camerei la o temperatură, la fel, mai răcoroasă.

Cele mai frecvente urgențe medicale în primul an de viață al bebelușilor

Dacă vreți să folosiți anumite unguente pentru a diminua din durerea de dinți, trebuie să fiți atenți, pentru că acestea conțin anestezic local. Dacă întâmplător îi veți da o cantitate mai mare copilului, acesta îl poate înghiți și există riscul de supradozare, care poate avea anumite reacții adverse.

Sunt însă și unguente care nu conțin anestezic, care acționează ca o peliculă de suprafață, produc răcire locală, dar efectul lor este mai mic.

De asemenea, este bine ca în trusa medicală să aveți un pulsoximetru. Unui copil, care face o infecție respiratorie și are respirația mai dificilă, ar fi bine ca mămica să-i măsoare saturația oxigenului cu pulsoximetru. Acum multe familii au acest aparat acasă, după pandemia Covid-19. Norma este de 95% saturația de Oxigen în sânge. Dacă această normă a scăzut sub 95% este bine ca mama să se adreseze la medic pentru a exclude o infecție mai severă.

Sunt copii care, în cazul unei viroze, vomită. Voma, în principiu, este o urgență, dacă se repetă. Dacă mama îi dă copilului apă și el vomită, este bine să meargă la medic. Când copilul vomită, iar mama îi dă apă peste 10-15 minute, acesta bea și nu mai vomită, poate să îl monitorizeze și acasă, fără să se adreseze la medic.

Sfatul medicului: Este foarte important să monitorizați starea de sănătate a copilului în primul an de viață. Medicamentele nu trebuie folosite după ureche, ele pot da reacții adverse grave. Pentru orice schimbare de comportament sau stare de sănătate a copilului, cel mai oportun este ca mama să se adreseze după ajutor medical. Medicii recomandă utilizarea antipireticelor cu scop de a reduce durerea. Doza trebuie recomandată de doctor și se oferă copilului când acesta este extrem de agitat, nu doarme, refuză alimentația, refuză să fie hidratat.

La Inceput