Când îi formăm deprinderea celui mic să meargă la oliță

Înainte de vârsta de 18 luni majoritatea copilașilor nu sunt obișnuiți să meargă la oliță. Ei încă nu-și pot da seama când ar trebui să facă acest lucru și nici nu se pot controla pentru a-și face nevoile atunci când trebuie. De cele mai multe ori, copiii mici nu înțeleg cu adevărat de ce ar trebui să stea pe oliță în loc să-și umple pur și simplu scutecele. Ei consideră, de obicei, toate produsele corpului lor interesante și nu dezgustătoare. De asemenea, copiii mici nu înțeleg de ce există atâta agitație atunci când scutecele lor se murdăresc un pic.

Desigur, există copii care se obișnuiesc repede să meargă la toaletă, făcându-i pe toți ceilalți părinți să considere că bebelușii lor au rămas în urmă. Pentru majoritatea copiilor însă pregătirea înainte de vârsta de un an și jumătate va fi dificilă și nesatisfăcătoare, iar mulți dintre ei nu vor fi pregătiți până la doi ani sau chiar doi ani și jumătate.

Sfatul specialiștilor pentru majoritatea părinților este să aștepte cu această pregătire până când copilul lor are doi ani sau doi ani și jumătate. La vârsta respectivă, majoritatea se pot descurca fără probleme. „Dacă începeți mai devreme și lucrurile nu evoluează bine, nu cred că trebuie să vă faceți griji că i-ați fi cauzat copilului probleme psihologice pe termen lung, însă în final se poate dovedi că tot procesul durează mai mult și că este mai dificil”, scrie Dr. Benjamin Spock în cartea „Îngrijirea sugarului și a copilului”.

Deprinderea folosirii toaletei. În timp ce majoritatea copiilor în vârsta de un an nu sunt gata pentru a fi instruiți, ei pot cu siguranță să învețe despre oliță. Dacă vă lăsați copilul în baie cu dumneavoastră și acolo există o oliță, copilul va sta pe ea sau chiar se va preface că o utilizează, exact la fel cum mimează că dă cu aspiratorul sau alte activități ale adulților. Acest interes precoce este un semn că el învață despre mersul la toaletă, însă nu înseamnă că este gata pentru pasul următor. Dacă îl presați sau dacă exagerați cu laudele este foarte posibil să vi se opună.

O parte din utilizarea toaletei este spălatul mâinilor după aceea și mulți copilași sunt fericiți dacă au o scuză pentru a-și uda mâinile și a le umple cu săpun. Este de ajutor să discutați despre ceea ce faceți în baie pe măsură ce faceți activitatea respectivă, astfel încât copilul să învețe cuvintele. „Eu prefer termenii simpli cum sunt „pipi” și „caca” față de ceea ce folosesc părinții atunci când vorbesc cu copiii. Vorbind clar cu copilul îi dați de înțeles că mersul la toaletă este un lucru simplu și nu ceva secret, de care să-i fie rușine, ceva misterios sau ceva extraordinar”, explică doctorul.

Controlul defecației între 12 și 18 luni. La această vârstă, copiii devin treptat conștienți  de momentul în care au scaun. Ei ar putea să facă o pauză în activitatea pe care o desfășoară în acel moment sau s-ar putea ca expresia feței lor să se schimbe pentru un timp, cu toate că nu sunt nici pe departe pregătiți pentru a-l anunța pe părinte de ceea ce se întâmplă.

Pe măsură ce se uită lung și mulțumiți la materiile fecale din scutec, ei sunt predispuși să își dezvolte sentimente posesive față de acestea. Mai târziu, în jurul vârstei de 18 luni, sentimentul de posesivitate lasă loc în mod natural preferinței pentru a fi curat. Nu trebuie să-l învățați  pe copil să fie dezgustat de funcțiile corpului. Preferința naturală pentru curățenie ajută la motivarea unui copil pentru a deveni antrenat să meargă la baie singur și pentru a rămâne așa.

Semne indirecte de pregătire pentru deprinderea folosirii oliței. Începând cu al doilea an de viață, apar și alte semne care să arate că un copil este pregătit. Copiii au acum impusul de a oferi cadouri și ei obțin o mare satisfacție din această activitate, cu toate că de obicei doresc cadourile înapoi imediat. Ei sunt foarte mândri să învețe orice lucru pe care îl pot face independent și se bucură când sunt lăudați pentru realizările lor. Ei imită mai multe dintre activitățile părinților sau ale fraților mai mari. Această tendință ar putea avea un rol important în pregătirea pentru toaletă.

Refuzul. Adeseori, copiii care sunt învățați să folosească olița devreme în cel de-al doilea an de viață își schimbă dintr-o dată modul de comportament. Ei se așează de bună voie pe oliță însă nu fac nimic. După aceea, imediat după ce se ridică de pe oliță, fac într-un colț al camerei sau în pantaloni.

„Eu nu cred că un copil uită atât de ușor, ci că sentimentele lui posesive față de materiile fecale au devenit temporar mai puternice și că pur și simplu nu este dispus să renunțe la ele. Devreme în timpul celui de-al doilea an, copii au nevoie din ce în ce mai mul să facă totul singuri, așa cum cred ei de cuviință. Mersul la toaletă ar putea să li se pară a fi prea mult așa cum doresc părinții. Astfel, micuții se abțin până când se pot îndepărta de oliță, deoarece făcutul la oliță simbolizează pentru ei faptul că au cedat și au făcut așa cum doresc părinții”, spune doctorul Spock.

Împotrivirea ar putea fi un semnal pentru dumneavoastră să așteptați cel puțin câteva luni, să vă lăsați copilul să simtă că el însuși a decis să-și controleze intestinul și vezica, în loc să simtă că a cedat la insistențele părinților.

Pregătirea de a deprinde folosirea toaletei la 18-24 de luni. La această vârstă, copiii se mândresc foarte mult atunci când învață orice deprindere nouă pe care o pot desfășura ulterior independent și se bucură dacă sunt lăudați pentru realizările lor. Ei dobândesc ideea că lucrurile trebuie să fie puse la locul lor și încep să dea semne că doresc să aranjeze jucăriile și hainele.

Conștientizarea propriului corp crește, permițându-le să recunoască mai ușor momentul defecației. Ei ar putea înceta să se mai joace pentru câteva secunde și ar putea să se poarte ca și cum s-ar simți inconfortabil după aceea. Ar putea face un gest sau un sunet către părinții lor pentru a arăta că scutecul este murdar, ca și cum ar cere să fie curățați. Puteți să îi ajutați amintindu-le cu blândețe că trebuie să vă spună dacă a avut scaun. La început, bineînțeles, vă va spune numai după ce faptul s-a produs. Cu practica, el va remarca senzația de presiune de la nivelul rectului care semnalizează că urmează să aibă scaun. Fără această conștientizare a corpului, este dificil să învețe să folosească toaleta independent. 

Sursa foto: 
/www.chatterblock.com
Sursa: 

Fragment din cartea „Îngrijirea sugarului și a copilului” de Dr. Benjamin Spock

La Inceput