Ce este o hernie inghinală la copii și cum poate fi tratată

O hernie inghinală este o mică umflătură sau proeminenţă în zona inghinală a corpului sau o mărire a dimensiunilor scrotului. Această afecțiune apare de la 1 la 5 copii dintr-o 100 (mai ales la băieți). Hernia inghinală apare atunci când un orificiu al peretelui abdominal inferior permite ieşirea intestinului copilului din abdomen. La băieți puteți observa adesea o umflătură în scrot. Deși fetele nu au testicule, ele au un canal inghinal și pot avea și hernii.

Aproximativ 3%-5% dintre bebelușii sănătoși, născuți în termen, au o hernie inghinală. La sugarii prematuri incidența este substanțial crescută - până la 30%.

Povestea herniei inghinale începe în timpul dezvoltării unui bebeluș. Când un băiat se dezvoltă în perioada intrauterină, testiculele cresc mai întâi în burtă. Pe măsură ce se dezvoltă, testiculele călătoresc pe un tunel în scrot. (Acest tunel există și la fetițe). Ocazional, tunelul nu se închide, lăsând o deschidere din burtă în canalul inghinal în care o bucată de intestin sau un ovar poate fi prins. Pentru a evita complicațiile, herniile inghinale necesită intervenții chirurgicale.

De unde știu dacă copilul meu are o hernie inghinală?

Herniile pot apărea la orice vârstă, însă sunt cele mai frecvente la nou-născuți, dar nu pot fi observate mai multe săptămâni sau luni după naștere. Când copilul Dumneavoastră are o hernie inghinală, puteți observa, de obicei, o umflătură în zona inghinală sau în scrot. S-ar putea să crească după ce copilul se încordează sau plânge. Poate să dispară sau să devină mai mic în timpul nopții, în timp ce copilul doarme și este relaxat.

Dacă umflătura este evidentă, chiar și atunci când copilul tău se relaxează, poate însemna că organele din interiorul burții sunt prinse în interiorul herniei. Aceasta se numește „hernie încarcerată” și necesită îngrijiri medicale imediate. Copilul poate simți durere sau chiar vărsături). Dacă se întrerupe alimentarea cu sânge a conținutului herniei, se numește „hernie strangulată”. Aceste simptome includ durere severă, vărsături, lipsa poftei de mâncare, roșeață sau vânătăi în jurul umflăturii și, uneori, febră și scaune cu sânge.

De cele mai multe ori, un medic poate diagnostica o hernie inghinală, văzând o umflătură în zona inghinală când copilul plânge sau se încordează și văzând că dispare când copilul se relaxează. Pentru un diagnostic corect este necesară o ecografie.

Cum se tratează o hernie inghinală?

Odată ce o hernie este observată, medicul vă va trimite la un chirurg pediatru sau un urolog pediatru pentru procedură. Chirurgia va fi programată pentru a închide tunelul. Momentul intervenției chirurgicale depinde de severitatea simptomelor și de tipul de hernie. O hernie încarcerată trebuie îngrijită imediat.

Ce tip de intervenție chirurgicală se face?

În intervenția chirurgicală propriu-zisă se face o incizie mică în apropierea umflăturii și conținutul herniei este împins înapoi în abdomen. Tunelul inghinal în care organele ies din burtă (hernia) este închis.

Dacă se apelează la intervenția laparoscopică: se fac mici tăieturi pe burtă care permit introducerea instrumentelor pentru a vedea și repara hernia.

Dacă intestinul este prins în hernie (încarcerat sau strangulat): Chirurgul se va asigura mai întâi că alimentarea cu sânge a intestinului nu a fost întreruptă prea mult timp. Dacă e nevoie va trebui să fie îndepărtată o mică bucată de intestin și intestinul cusut la loc.

Această intervenție chirurgicală durează în general între 30 de minute și 1 oră.

Timpul de recuperare depinde de copil. Cei mai mulți se pot întoarce la activități normale, fără eforturi, în aproximativ 1-2 săptămâni.

Copilul nu va face baie timp de 2-3 zile post-intervenție. Chirurgul Dumneavoastră vă poate oferi instrucțiuni diferite sau mai specifice.

O hernie inghinală poate crește șansa unei hernii pe cealaltă parte. Chirurgul vă va vorbi despre cum să vă îngrijiți ca să o evitați.

După o intervenție chirurgicală, majoritatea copiilor nu mai au probleme cu hernia. Dar rareori, o hernie poate reveni și un chirurg va trebui să vadă copilul din nou.

Sursa foto: 
Sursa de sanatate
La Inceput