Ce sunt enzimele și cum ele distrug toxinele și grăsimile din organism

Ce sunt enzimele și cum ele distrug toxinele și grăsimile din organism

Elementul cu adevărat remarcabil pe care îl conțin alimentele vii, în special cele neprelucrate, sunt enzimele. Ele reprezintă cheia pentru o absorbție bună a hranei, fiind eliberate odată ce începem să mestecăm. În egală masură, toate procesele noastre fizice depind de ele. Enzimele sunt principalii catalizatori ai tuturor reacțiilor chimice din organismul omului, fară de care am înceta să funcționăm sau să existăm. Enzimele determină digestia, detoxifierea, imunitatea și toate celelalte procese metabolice și regeneratoare. Calitatea enzimelor din organismul nostru este reflectată în propriul nivel energetic și în vitalitatea noastră.

Enzimele, întâlnite în toate organismele vii, sunt molecule de proteine care digeră hrana, descompunând-o în fragmente suficient de mici încât să treacă în sânge prin porii minusculi ai intestinelor. Ele reprezintă „clasa muncitoare“ a organismului.

Pe lângă acțiunea de digerare a hranei, enzimele distrug toxinele, descompun grăsimile și celuloza și metabolizează amidonul și proteinele. Oamenii de știință au identificat peste 2.500 de enzime diferite în corpul uman.

Enzimele sunt implicate în orice funcție biochimică și fiziologică. Fiecare acțiune a noastră în calitate de ființe vii are nevoie de ele. Toate procesele vieții sunt formate dintr-o rețea complexă de reacții chimice cunoscute sub denumirea de metabolism. Enzimele sunt, de fapt, catalizatorii care fac posibil metabolismul. Deci, catalizatorul, enzimele în cazul oamenilor, reprezintă materialul biochimic ce determină reacțiile chimice necesare pentru ca viața să fie posibilă. Prin urmare, fără ele, am înceta să existăm. Iar în cazul în care avem o activitate scăzută a enzimelor, putem să ne confruntăm cu niște afecțiuni destul de severe.

Dr. Anthony Cichoke, în cartea sa "Enzimele și terapia cu enzime", demonstrează importanța acestora pentru om. El afirmă că organismele noastre depind de enzime pentru a gândi, pentru a respira, pentru a merge, pentru a vorbi, pentru a digera mâncarea și pentru a funcționa la capacitate optimă. Pentru ca organismul să funcționeze bine, să învingă bolile și să refacă celulele afectate, este necesar ca enzimele să fie vii și în cantitate mare, pentru că ele sunt responsabile de restabilirea, protecția și susținerea corpului nostru.

Un caz interesant propus în cartea Dr. Anthony Cichoke este cel al unui medic din New York, dr. Nicholas Gonzales, care a prezentat mai multe studii de caz semnificative în cadrul cărora, prin utilizarea unor doze crescute de enzime și de alimente bogate în acestea, au fost tratate cu succes cancerul și alte boli grave.

„Așadar, după cum vă puteți imagina, nivelul de enzime conținut de alimentele cunoscute de noi reprezintă un element decisiv. Forța acțiunii enzimelor este esențială pentru starea noastra de sănătate. La clinica McKeith, efectuăm o serie de teste biochimice pentru a evalua activitatea enzimelor. Cele mai grave probleme pe care le-am întâlnit la pacienții ce sufereau de o activitate scăzută a enzimelor constau în disfuncții gastrointestinale: indigestie, malabsorbție, arsuri stomacale, gaze, balonare, crampe, constipație, sindromul colonului iritabil și oboseala cronică. Când activitatea enzimelor este restabilită, aceste disfuncții sunt aproape întotdeauna eradicate.”

Există trei clasificări generale ale enzimelor:
1. Enzimele metabolice, care ne direcționeaza organismul

Ele acționează pe post de catalizatori pentru creșterea oaselor, refacerea țesuturilor, reglarea metabolismului, vorbire, respirație, reproducere, auz și contracția oricărui mușchi. Aceste enzime metabolice se găsesc în mod natural în biochimia organismului nostru. Totuși, pe măsură ce îmbătrânim, activitatea lor scade.

2. Enzimele digestive sunt necesare pentru digestia hranei

Aceste enzime descompun proteinele, carbohidrații și grăsimile din alimente. Enzimele digestive sunt, de asemenea, responsabile de extragerea, asimilarea, metabolizarea si absorbția substanțelor nutritive, a vitaminelor și a mineralelor.

3. Enzimele alimentare ajută procesul digestiv

Ele trebuie să provină din mâncarea pe care o consumăm. Toate alimentele crude, mai exact,  fructele, legumele, semințele, nucile, unele alimente superconcentrate de importanță majoră, în special germenii, sunt resursa principală pentru enzimele alimentare. Peștele și carnea crudă conțin, de asemenea, enzime, însă consumarea acestora în stare crudă nu este recomandată din mai multe motive de ordin patogen și parazitar. Carnea sau peștele trebuie gătite bine, iar atunci când vine vorba despre „alimente crude“ se indică alimentele care nu sunt de origine animală. Cu atât mai mult că există foarte multe alimente crude de origine non-animală ce abundă în enzime, astfel încât cele de proveniență animală pot fi ignorate.

Activitatea scăzută a enzimelor este, probabil, cea mai răspândită problemă în zilele noastre. O viață trepidantă, cu mâncare de tip fast-food are ca rezultat o populație practic lipsită de enzime digestive. Consecințele sunt multiple și grave. Totuși, sunt reversibile și pot fi corectate. Rolul medicului, este de a repara răul și de a vă îndrepta pe drumul cel bun — întinerire, revitalizare, stare generală excelentă, sănătate perfectă. Totul vă este la îndemână, menționează Dr. Anthony Cichoke în cartea sa.

Sursa foto: 
www.dailymail.co.uk
La Inceput