Creierul copilului începe să se dezvolte încă în perioada intrauterină, iar vârsta de până la 6 ani este extrem de importantă. O multitudine de factori influențează dezvoltarea creierului – începând cu alimentația și activitatea fizică, până la interacțiunea socială și programele educaționale. Află în acest aticol ce modificări se petrec în creierul copilului pe parcursul dezvoltării și cum să îi asiguri o dezvoltare armonioasă.
1. Dezvoltarea intrauterină a creierului
Probabil nu este deloc surprinzător că o mulțime de modificări în creierul copilului se petrec în perioada de până la naștere. Această dezvoltare, împreună cu toate modificările adiacente reprezintă baza inteligenței copilului, apoi a adultului pentru tot restul vieții.
- Creierul fătului
Dezvoltarea creierului începe la două săptămâni după concepere, cu baza denumită placa neurală. Ulterior, aceasta se transforă în tubul neural, care se va închide și se va diviza în patru regiuni distincte. Predecesoare ale sistemului nervos al copilului, acestea se definitivează către a 7-a săptămână de sarcină.
La doar 6 săptămâni, copilul tău începe să se miște și acesta este doar începutul. Înainte de începutul celui de al doilea trimestru, copilul tău va fi capabil să înghită, „să respire”, să se întindă și chiar să își sugă degetul mare.
A doua parte a creierului care se va maturiza înainte de nașterea copilului este cortexul cerebral, care este partea ce controlează mișcările voluntare. Totuși, această parte a creierului va rămâne nedezvoltată imediat după naștere, dar se va dezvolta rapid în primii ani de viață ai copilului.
- Ce poți face pentru a-ți ajuta copilul?
Sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți ajuta copilul, dar trebuie să reții că în timp ce ești sănătoasă și în formă fizică bună în timpul sarcinii, nu ai prea multe de făcut. Este foarte important în această perioadă să consulți regulat medicul și să respecți toate sfaturile pe care ți le dă cu privire la sănătatea ta și a copilului tău.
- Ce să eviți?
Cel mai probabil, cunoști că trebuie să eviți alcoolul, drogurile și tutunul în timpul sarcinii. Totuși, exisă și alte lucruri pe care e bine să le excluzi.
Sfatul evitării stresului în timpul sarcinii pare uneori ireal, dar e bine să reții că acesta poate avea consecințe negatie asupra dezvoltării creierului copilului. Sarcina e timpul potrivit pentru a avea grijă de sănătatea ta și a copilului, a fi mai calmă și a lua pauze de odihnă atunci când e posibil.
Ai auzit probabil că nu este recomandat să consumi ouă crude sau carne insuficient preparată termic în timpul sarcinii. Este din cauza riscului mic, dar real de a te îmbolnăvi de salmoneloză sau listerioză. Aceste boli sunt blânde pentru un adult puternic și sănătos, dar pot fi devastatoare pentru fătul aflat în dezvoltare. De asemenea, este foarte important să speli produsele pe care le consumi, pentru a evita pătrunderea pesticidelor în organism.
Unele materiale din mediul tău de lucru pot afecta, de asemenea, dezvoltarea creierului fătului. Întreabă medicul dacă soluțiile pentru curățenie, reactivii de laborator, vopselele din mediul tău de lucru nu afectează dezvoltarea copilului.
De asemenea, și medicamentele pe care le administrezi – de la analgezice și până la antidepresive pot influența negativ fătul. Consultă-te cu medicul înainte să le administrezi.
- Cum poți sprijini o dezvoltare armonioasă a creierului copilului tău?
Cea mai potrivită cale de a sprijini dezvoltarea intrauterină a creierului copilului este să ai grijă de sănătatea ta. Este foarte important să te alimentezi nutritiv și să îți suplimentezi dieta cu acid folic și acizi grași Omega 3. Include în regimul tău alimentar cât mai multe fructe, legume și proteine.
Consultă-te regulat cu medicul și respectă-i toate sfaturile pentru a acumula greutatea necesară la timpul potrivit.
Deși nu există studii relevante, care ar demonstra că muzica clasică îl poate face pe copilul tău mai inteligent, unele dintre acestea totuși accentuează că reacția copilului la muzică se produce. Deci, mergi înainte, cântă-i copilului, iubește-l și ai grijă de el, implicându-i toate simțurile în dezvoltare.
Cu toate acestea, nu plasa căștile pe burtă, deoarece sunetul poate fi prea puternic pentru copil și îl poate speria. Lichidul amniotic transmite sunetul destul de bine, astfel, pentru copil e suficientă muzica pe care o asculți la depărtare.
2. Fazele dezvoltării creierului copilului de la 0 la 6 ani. Cum o poți susține.
După naștere, copilul tău are de trecut prin mai multe etape de dezvoltare, iar creierul suferă modificări considerabile. La naștere, copilul tău are practic toți neuronii necesari pentru întreaga viață dezvoltați, deși creierul lui este după dimensiuni doar 25% comparativ cu creierul unui adult.
Cunoști probabil și de „punctele moi” de pe capul copilului. Acestea sunt denumite fontanele și există deoarece craniul copilului nu este asamblat în totalitate după naștere. Acestea servesc pentru două scopuri: să permită craniului să treacă prin căile de naștere și să păstreze loc pentru mărirea creierului în dimensiuni. Către vârsta de 3 ani, creierului copilului va fi de 80% dimensiune comparativ cu cel al unui adult.
Este cunoscut faptul că fiecare copil vine pe lume cu propria personalitate, totuși, caracterul acestuia este puternic influențat și de factori externi. Astfel, genele codifică apariția conexiunilor nervoase, însă ambianța dictează luarea deciziilor într-un mod sau altul. Cu cât mai des conexiunile nervoase sunt folosite, iar un lucru este practicat sau auzit, cu atât mai puternice devin aceste conexiuni.
Aceasta semnifică că cu cât mai des un lucru este practicat, asemenea limbii sau mersului, acestea se înrădăcinează în creierul copilului, iar lucrurile care sunt ignorate nu se rețin în creier. Același proces are loc și în creierul unui adult, doar cu o viteză cu mult mai mică.
Deoarece la această etapă a dezvoltării copilul tău creează rapid conexiuni nervoase, este timpul potrivit pentru a-l învăța cât mai multe lucruri noi. Astfel, dacă dorești să înveți copilul o a doua limbă sau alte abilități, este exact timpul să le practici cu el cât mai des pentru a crea un fundament cât mai solid pentru tot restul vieții.
- Cum să creezi un mediu favorabil pentru dezvoltarea creierului copilului tău?
Acum, odată ce am clarificat cât de important este mediul ambiant pentru creierul copilului tău, îți oferim câteva sfaturi care te vor ajuta să îi susții dezvoltarea armonioasă.
1. Interacțiunile sociale
Oamenii sunt concepuți drept ființe sociale, iată de ce nu este surprinzător că ambianța și comportamentul social au un impact considerabil asupra dezvoltării copilului. Activitățile sociale, în care copilul este activ implicat de către părinți sau alți copii, pot ajuta la dezvoltarea armonioasă a creierului și la formarea abilităților sociale.
Vorbind micuțului tău, nu doar contribui la dezvoltarea centrului vorbirii din creierul lui, dar și îl ajuți să învețe mai rapid, prin fortificarea conexiunilor nervoase.
2. Alimentația
Deși relația dintre alimentație și sănătatea creierului este complexă, o serie de alimente susțin dezvoltarea acestuia. Creierul copilului solicită o cantitate imensă de energie și nutrienți pentru a se dezvolta rapid și corespunzător. Astfel, o alimentație bogată în fier, proteine, vitamine și minerale are efecte benefice asupra dezvoltării creierului.
Dacă îți alimentezi copilul la sân, asigură-te că îți iai doza de vitamina D din suplimente, deoarece laptele nu conține cantitatea necesară pentru dezvoltarea creierului copilului tău. În timpul alăptării, adaugă în alimentația ta și ouăle, verdețurile și peștele pentru a asigura copilul cu acizii grași Omega 3, proteine și vitamine.
3. Activitatea fizică
Sănătatea creierului este strâns legată de sănătatea corpului și viceversa. Studiile medicale demonstrează că exercițiile fizice din fragedă copilărie contribuie la dezvoltarea cognitivă a copilului. Astfel, pentru copiii de vârstă mică este recomandată petrecerea timpului pe burtă pentru întărirea mușchilor gâtului și îmbunătățirea coordonării capului. Mai târziu, sunt încurajate orice activități fizice pe care le agreează copilul, preferabil în aer liber.
4. Experiențe noi
Un mediu creativ, în care copilul este expus unei varietăți mari de idei, obiecte și experiențe, îl ajută să se dezvolte sănătos și curios. În plus, activitățile ajustate vârstei sunt cele mai eficiente pentru dezvoltarea creierului copilului.
- Ce să eviți?
Ambianța toxică, asociată cu stresul cronic, este cea mai nocivă influență asupra creierului copilului, în special la o vârstă fragedă. Creează un mediu plăcut în familie, cu relații puternice și afective între membrii acesteia.
Ai grijă de sănătatea ta și a copilului tău!