Igiena personală a nou-născutului. Îngrijirea corectă a penisului

Igiena personală la bebeluși este foarte importantă încă din primele zile de viață. Părinții trebuie să fie foarte atenți când încep să-i facă băiță celui mic. Iată ce trebuie să știe orice mămică despre organele genitale ale băieților și schimbările prin care vor trece aceștia.

Penisul. Prepuțul este o porțiune de piele care acoperă capul penisului. Deschiderea prepuțului este suficient de mare pentru a lăsa urina să iasă, însă suficient de mică pentru a proteja vârful penisului de iritația produsă de scutec. Pe măsură ce copilul crește, prepuțul de obicei începe să se separe de gland și devine retractabil. De obicei durează în jur de trei ani până când această separare și retracție să devină complete. La unii băieți poate dura mai mult, chiar până în adolescență, până când prepuțul se poate retracta complet, însă acest lucru nu trebuie să vă îngrijoreze. Spălatul regulat, chiar și fără retracția prepuțului va menține penisul curat și sănătos.

La nivelul prepuțului puteți vedea un material alb, ceros (smegma). Acest lucru este perfect normal. Smegma este secretată de celulele din interiorul prepuțului și este un lubrifiant natural între piele și gland.

Îngrijirea penisului. Igiena genitală adecvată este importantă încă de la naștere, indiferent dacă penisul este circumcis sau nu. Aceasta trebuie să fie o parte din obiceiurile de igienă personală pe care copilul le învață. Când copilul nu este circumcis, penisul ar trebui spălat de fiecare dată când bebelușului i se face baie. Nu trebuie să faceți nimic special pentru a curăța prepuțul: pur și simplu spălatul la exterior va îndepărta orice exces de smegmă. Dacă doriți, puteți curăța și sub prepuț împingându-l înapoi cu blândețe, doar până când întâmpinați rezistență. Niciodată nu retractați forțat prepuțul. Acest lucru este dureros și poate conduce la infecții sau alte complicații. Prepuțul va deveni din ce în ce mai retractabil de la sine o dată cu trecerea timpului.

Când copilul este circumcis, schimbații scutecul mai des până când se vindecă plaga. Acest lucru va reduce iritațiile. Un unguent simplu cu vaselina ajută la menținerea curată a zonei, deoarece poate apărea o oarecare sensibilitate. După ce rana s-a vindecat, spălați penisul normal la baia obișnuită a copilului.

Este obișnuit în cazul băieților să se producă erecții, în special când vezica urinară este plină, în timpul urinării sau poate fi fără niciun motiv aparent. Acest lucru nu are nicio importanță.

Circumcizia. Când penisul este circumcis, prepuțul este îndepărtat, lăsând glandul expus. Această operație este practicată de cel puțin patru mii de ani. În cazul evreilor și al musulmanilor are semnificație religioasă. În unele culturi, circumcizia este un ritual practicat la pubertate și care marchează trecerea de la copilărie la maturitate.

În Statele Unite circumcizia este efectuată de obicei pentru alte motive. Unii părinți sunt îngrijorați că fiul lor va fi supărat dacă va fi necircumcis și va arăta diferit de tatăl său și de frații lui mai mari. Mulți medici consideră că acumularea normală de smegmă sub prepuț poate determina inflamații ușoare sau chiar infecții ale zonei, cu toate că spălatul normal al zonei pare a fi la fel de eficient ca și circumcizia în prevenirea acestei probleme. Oamenii de știință credeau în trecut că soțiile bărbaților circumciși făceau mai des cancer de col uterin, însă cercetările recente au infirmat această ipoteză. Băieții necircumscriși tind să fie mai predispuși la infecții ale vezicii urinare și ale rinichilor în copilărie, dar aceste infecții apar și la cei circumciși.

Majoritatea medicilor sunt în prezent de acord că nu există nicio justificare medicală pentru circumcizia de rutină. Există unele riscuri ale procedurii, cum ar fi sângerarea sau infecția, însă acestea pot fi de cele mai multe ori tratate cu ușurință. Circumcizia este evident dureroasă și mulți medici folosesc în prezent anestezice locale. În general, bebelușii se recuperează după stresul operator în aproximativ 24 de ore. Când copilul dumneavoastră pare a se simți inconfortabil pentru o perioadă mai lungă sau dacă apar scurgeri repetate de sânge anunțați medicul imediat. Atunci când o pată de sânge apare pe scutece înseamnă doar că crusta a fost îndepărtată. 

Sursa foto: 
bebelu.ro
Sursa: 

Fragment din cartea „Îngrijirea sugarului și a copilului”, de Benjamin Spock

La Inceput