Logica, memoria și inteligența emoțională – cum să le dezvolți la copil

Cele trei abilități care îl vor ajuta pe copilul tău în viață sunt logica, memoria și inteligența emoțională. Perioada fragedă, de până la 6 ani, este potrivită să-l ajuți să le dezvolte eficient. Află în continuare cum să o faci și ce tehnici să utilizezi.

1. Dezvoltarea raționamentului logic

La vârsta fragedă copilul tău va lua decizii, utilizând logica incompletă sau incorectă. Aceasta este o parte a procesului de dezvoltare. Instrucțiunile și încurajările potrivite din partea persoanelor-cheie, precum părinții sau profesorii, îl vor ajuta să depășească această metodă simplă de a privi lumea.

Activitățile preșcolare și școlare îl vor ajuta enorm, însă există și alte activități utile, pe care le puteți face împreună:

Număratul

Copilul tău va întâmpina dificultăți în procesul conștientizării că aparențele nu sunt corecte în totalitate. Dacă o grămadă de lucruri sunt de dimensiuni mai mari, copilul va considera că ele sunt mai numerose, chiar dacă numărul acestora este identic cu lucrurile din altă grămadă, de dimensiuni mai mici. Ajută-l să înțeleagă diferența, numărând obiectele din ambele grămezi.

Acest proces ia timp, nu aștepta rezultate imediate și nu fi surprins, dacă copilul tău nu îți dă crezare. Acest exercițiu este eficient pentru copiii de 3 ani și mai mult.

Găsirea asemănărilor și deosebirilor

Ajutându-ți copilul să înțeleagă anumite legități prin implicarea lui în diverse activități, precum găsirea asemănărilor și deosebirilor. Este un suport consistent pentru dezvoltarea lui cognitivă.

Activitatea senzorială

Activitățile ce implică pipăitul obiectelor sunt o cale superbă pentru a pune în mișcare creierul copilului. După ce creierul copilului tău devine mai bun în primirea și trimiterea informației, acesta este pregătit să își utilizeze organele de simț pentru a cunoaște lumea.

Încurajează această explorare prin implicarea simțurilor în perceperea diferitor culori, texturi, muzică și bucate. Integrarea senzorială a copiilor este vitală în formarea răspunsului eficient la stimulii externi.

Învață copilul să adreseze întrebări

Metoda științifică este un instrument de valoare, utilizat de savanți pentru descurcarea ideilor noi și complexe. Aceasta poate fi ușor învățată și de copilul tău.

Atunci când copilul va începe să experimenteze și să întrebe „De ce?”, învață-l să adreseze întrebările corect și să prezică și un eventual răspuns pentru acestea. Când copilul tău este curios, încurajează-l să formuleze o ipoteză și să ducă la bun sfârșit ceea ce a început.

Încurajează copilul să participe la rezolvarea problemelor cotidiene simple

Dacă se întâmplă să mergeți la grădina zoologică într-o zi în care aceasta este închisă, încurajează copilul să participe la soluționarea problemei. „Nu putem merge la grădina zoologică astăzi. Ce putem face în schimb?” Încurajează-l să ofere alternative.

2. Dezvoltarea memoriei

Chiar dacă amnezia infantilă împiedică un adult să își reamintească evenimentele de până la 2 sau 4 ani de viață, acest fapt nu înseamnă că memoriile căpătate în această perioadă nu sunt importante. La vârstă fragedă copiii sunt capabili să formeze amintiri, iar acestea influențează modul lor de a percepe lumea.

Memorarea lucrurilor este, de asemenea, o abilitate importantă care ia timp, necesită practicare și dezvoltă copilul.

Tipurile de memorie

Memoria explicită, denumită și memorie declarativă, este frecvent divizată în memorie semantică (amintirea faptelor) și memoria episodică (amintirea experiențelor), dar este, în cele din urmă, genul de memorie la care revii în mod conștient. Acesta este primul tip de memorie, pe care copilul o demonstrează începând cu primii trei ani de viață și poate fi prezent chiar și la nou-născuți.

Memoria de scurtă durată, este memoria ce se formează în timp de secunde (aproximativ 15-30). Pentru a utiliza ulterior aceste amintiri, nu este necesară procesarea informației.

Memoria de lucru este memoria acumulată în termeni scurți și utilizată pentru a lua decizii. Este memoria critică pentru crearea unui comportament și soluționarea problemelor. Copiii au jumătate din memoria de lucru a adulților, dar aceasta se va îmbunătăți pe măsura vârstei și a practicării.

Memoria de lungă durată este memoria stocată pe un termen nelimitat.

Memoria autobiografică este un tip al memoriei explicite, în care memoria semantică și episodică sunt combinate pentru a crea „episoade ale vieții” unei persoane.

Memoria copilului tău începe vag și se dezvoltă treptat pe parcursul primilor ani de viață. Copiii preferă vocea mamei imediat după naștere, pe când la vârsta de șase luni aceștia sunt capabili să învețe și să rețină relațiile cauză-efect.

Capacitatea copilului de a memora lucruri îi va fi utilă pe parcursul întregii vieți. După ce vor crește, memoria îl va ajuta să planifice, să stabilească scopuri și să utilizeze cunoștințele și experiențele acumulate pentru a lua decizii și a crea idei noi.

Iată de ce memoria este extrem de importantă pentru dezvoltarea cognitivă a copilului. Iată câteva strategii, cu ajutorul cărora îți poți ajuta copilul să își dezvolte memoria:

  • Roagă-l pe copil să îți povestească o istorioară – aceasta este calea spre auto-descoperire, comunicare și memorare. Istorioarele rămân în memoria noastră pentru mult timp, iată de ce e bine să exersezi cu copilul în asemenea mod.
  • Repetiția – este o cale simplă de a forma conexiuni stabile în creierul copilului și de a-l ajuta să memoreze istorii interesante sau informație importantă.
  • Asocieri, conexiuni și acronime – pe măsură ce copilul va crește și va deveni mai conștient de sine, utilizându-și memoria și capacitățile cognitive, el va fi capabil să utilizeze strategii de memorare mai eficiente pentru a face procesul de învățare mai eficient. Pentru aceasta, el va utiliza asocierile, conexiunile și propriile acronim 

3. Inteligența emoțională

Pentru a se încadra eficient în societate, copilul tău va trebui neapărat să își dezvolte și inteligența emoțională.

Dacă copilul tău nu va avea suficientă inteligență emoțională pentru a înțelege de ce a fost premiat sau pentru ce a fost pedepsit, aceste modalități de educare nu vor avea efectul dorit.

Fundamentul acestei inteligențe este empatia, sau capacitatea de a înțelege cum se simte o altă persoană. Poți încuraja dezvoltarea acestei abilități importante la copilul tău prin crearea unui mediu armonios în casa ta și învățarea copilului să îi trateze pe alții în modul în care ar dori să fie și el tratat.

Alte două elemente importante ale inteligenței emoționale sunt inteligența intrapersonală, sau percepția de sine, a propriilor emoții, puncte forte și slabe, dar și inteligența interpersonală, sau capacitatea de a înțelege dorințele și motivația altor persoane.

Primul element îl va ajuta pe copilul tău să se auto-analizeze și să se perfecționeze, în timp ce al doilea îl va ajuta să devină un bun lider, jucător de echipă și prieten.

Iată cum își dezvoltă copilul tău inteligența emoțională:

2-3 luni

Copilul va începe să zâmbească, încercând în acest mod să comunice cu cei din jur. De asemenea, va începe să plângă pentru a cere atenția cuiva.

9-10 luni

Îmbunătățirea rapidă a memoriei de scurtă și lungă durată, alături de conexiunile noi dintre partea frontală și centrele emoționale ale creierului înseamnă că în jurul vârstei de 9 luni copilul va resimți anxietatea de separare sau frica de necunoscuți. Astfel, el va manifesta o preferință vădită pentru cei ce l-au îngrijit din start.

18 luni-2 ani 

La această vârstă copiii vor demonstra că înțeleg conceptele de bine și de rău. Dezvoltarea părții frontale a creierului și îmbunătățirea limbajului îi oferă copilului o posibilitatea bună de a-și studia propriile emoții și emoțiile celor din jur. Anume în această perioadă se dezvoltă empatia, inteligența interpersonală și începe să se dezvolte cea intrapersonală.

3-4 ani

La această vârstă, copilul tău va socializa mai mult cu alți copii, iar cu ajutorul tău va învăța să ofere jucării altor copii și va învăța să și le reîntoarcă pe ale sale. La vârsta de patru ani, copilul va fi capabil să facă legătura dintre pedeapsă și evenimentele care au dus spre ea.

Îți poți ajuta copilul să se dezvolte emoțional și să-l înveți să își gestioneze emoțiile încurajându-l să vorbească despre ele. Specialiștii ne sugerează că doar numind emoțiile, ne ajutăm pe noi înșine să prevenim o izbucnire emoțională. Astfel, dacă este vorba despre tristețe, dezgust, durere sau bucurie, încurajează-ți copilul să le spună emoțiilor pe nume.

Bineînțeles, inteligența emoțională nu este separată de alte tipuri de inteligență. Studiile demonstrează că acei copii care sunt inteligenți emoțional, au rezultate mai bune și la școală.

Într-un final, toate abilitățile sunt interconectate – emoțiile ne ajută să reținem lucruri, iar inteligența emoțională – să ne dezvoltăm logica.

Ai grijă de dezvoltarea copilului tău!

Sursa foto: 
genmindful.com
La Inceput