Simptome surprinzătoare care vă dau de înțeles că suferiți de lipsa vitaminei B12

Pe măsură ce înaintăm în vârstă capacitatea organismului de a absorbi vitamina B12 din alimente încetinește. Datele statistice la nivel internațional arată că 4 din 100 de femei cu vârsta cuprinsă între 40 și 59 suferă de un deficit de vitamina B12, dintre care multe altele sunt la limită. Fie că este vorba despre alimentație insuficientă, administrarea de medicamente, lipsa acestei vitamine afectează enorm femeile din punct de vedere fizic, dar și la nivel psihologic.

Iată simptome care pot trăda lipsa de Vitamina B12:

1.Abia puteți sta treaz după-amiaza, chiar dacă ați dormit 8 ore.

„Oboseala este una dintre primele semne ale deficitului de vitamina B12”, spune Lisa Cimperman, purtător de cuvânt al Academiei de nutriție și dietetică. Asta se întâmplă pentru că corpul tău are nevoie de această vitamină pentru a produce celulele roșii din sânge, care transportă oxigenul către organe. Fără suficient oxigen în celule te vei simți obosit, indiferent cât de mult dormi. Oboseala este un simptom destul de comun pentru multe maladii, de aceea mergi la doctor dacă acesta este însoțit și de alte simptome îngrijorătoare.

2.Îți vine greu să cari chiar și ceva ușor

Dacă nu există suficient oxigen din celule roșii din sânge, mușchii vor fi extrem de slăbiți. Respectiv, trebuie să luați în calcul soluționarea lipsei vitaminei B12 în organism.

3.Vă confruntați cu senzații ciudate

Oamenii care se confruntă cu lipsa de vitamina B12 au raportat senzații de amorțeală și înțepături. Aceste dureri ciudate sunt un rezultat al leziunii nervilor, declanșate de un nivel scăzut de oxigen în celule.

4.Uiți ce faci cu cheile

Atunci când deveniți uituci nu trebuie să vă treacă prin gând cele mai rele lucruri. „Am avut multe cazuri când această deficiență este confundată cu Alzheimer”, notează Cimperman. „Odată ce dau un test de sânge și dezvăluie un deficit de vitamina B12 și încep să ia suplimente, simptomele încep să se estompeze”.

5. Ai pielea palidă

În cazul în care tenul devine galben și palid, cauza poate fi lipsa vitaminei B12. Din cauza acestui deficit celulele roșii sunt foarte fragile și ușor de spart, provocând eliberarea bilirubinei, un pigment care conferă pielii o nuanță gălbuie.

6. Fiecare lucru te face sa plângi

Lipsa de B12 face ravagii în ceea ce privește starea ta de spirit, poate duce la depresie sau anxietate. Medicii nu sunt siguri exact de ce crește riscul de depresie, dar poate avea de-a face cu faptul că B12 este implicată în sinteza de substanțe chimice din creier, cum ar fi serotonina și dopamina, care ajută la reglarea starea de spirit.

7. E „ceva” cu ochii

În cazuri extreme lipsa de vitamina B12 poate deteriora nervul optic sau vasele de sânge la nivelul retinei, cauzând vedere încețoșată, vedere dublă, sensibilitate la lumină și chiar pierderea vederii. 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
PHOTOGRAPH BY OLI KELLETT/GETTY IMAGES
La Inceput