Sindromul colonului iritabil. Cauze, tratament și profilaxie

Sindromul intestinului iritabil (IBS) este o tulburare obișnuită care afectează intestinul gros, altfel spus colonul. Persoanele care suferă de sindromul intestinului iritabil acuză frecvent crampe, dureri abdominale, balonare, gaze, diaree și constipație. Aceasta este o afecțiune cronică pe care va trebui să o gestionați pe termen lung.

Chiar dacă semnele și simptomele sunt incomode, sindromul colonului iritabil spre deosebire de colita ulcerativă și boala Crohn, care sunt forme ale bolii inflamatorii intestinale, nu provoacă schimbări în țesutul intestinal și nici nu crește riscul de cancer colorectal.

Doar un număr mic de persoane cu sindromul intestinului iritabil au semne și simptome severe. Unii oameni își pot controla simptomele prin dietă, un stil de viață sănătos și evitarea stresului. Alții vor avea nevoie de medicație și consiliere.

Simptome

Semnele și simptomele sindromului intestinului iritabil pot varia foarte mult de la o persoană la alta și adesea se aseamănă cu cele ale altor boli. Printre cele mai frecvente sunt:

 • Dureri abdominale sau crampe
 • Balonări
 • Diaree sau constipație, uneori alternând bătăile de constipație și diaree
 • Mucus în scaun

Pentru majoritatea oamenilor, sindromul colonului iritabil este o afecțiune cronică, deși vor exista probabil momente când semnele și simptomele sunt mai rele ori când se îmbunătățesc sau chiar dispar complet.

Când să ceri consultul unui doctor?

Deși unul din cinci adulți americani prezintă semne și simptome de sindrom al intestinului iritabil, mai puțin de unul din cinci cu simptome solicită ajutor medical. Cu toate acestea, este important să fii consultat de medic, dacă observi o schimbare persistentă în obiceiurile intestinale sau dacă ai alte semne sau simptome ale sindromului. Acestea pot indica o afecțiune mai gravă, cum ar fi cancerul de colon.

Simptomele care pot indica o afecțiune mai gravă includ:

 • Sângerare rectală
 • Dureri abdominale care progresează sau se produc pe timp de noapte
 • Slăbire

Medicul vă poate ajuta să găsiți modalități de ameliorare a simptomelor și chiar de tratare a afecțiunilor colonului, cum ar fi boala inflamatorie intestinală și cancerul de colon. De asemenea, vă poate ajuta să evitați eventuale complicații, cum ar fi diareea cronică.

Cauze

Nu se știe exact ce cauzează sindromul intestinului iritabil, dar există o serie de factori. Pereții intestinelor sunt căptușiți cu straturi de mușchi care se contractă și se relaxează într-un ritm coordonat, în timp ce mută hrana din stomac prin tractul intestinal spre rect. Dacă aveți sindromul intestinului iritabil, contracțiile pot fi mai puternice și pot dura mai mult decât în mod obișnuit, cauzând gaze, balonare și diaree. Se poate întâmpla însă și contrariul, contracțiile intestinale slabe încetinind trecerea alimentelor și ducând la scaune dure și uscate.

Anomaliile din sistemul nervos gastro-intestinal pot juca un rol important, determinându-vă să simțiți un disconfort mai mare decât cel normal când abdomenul se umflă din cauza gazelor sau fecalelor. Semnalele slab coordonate între creier și intestine pot face ca organismul să reacționeze excesiv la schimbările care apar în mod normal în procesul digestiv. Această reacție excesivă poate provoca durere, diaree sau constipație.

Cauzele diferă de la persoană la persoană

Stimuli care nu deranjează alte persoane pot declanșa simptome la persoanele cu SCI. Nu toți oamenii cu această afecțiune reacționează însă la aceiași stimuli. Declanșatoarele comune cuprind:

Mâncarea: Rolul alergiilor alimentare sau al intoleranței la sindromul intestinului iritabil nu este clar înțeles, dar mulți oameni au simptome mai severe atunci când mănâncă anumite alimente, printre care - ciocolată, condimente, grăsimi, fructe, fasole, varză, conopidă, broccoli, lapte, băuturi carbogazoase și alcool.

Stresul. Majoritatea persoanelor cu SCI constată că semnele și simptomele lor sunt mai grave sau mai frecvente în perioadele de stres crescut, cum ar fi săptămâna finală sau primele săptămâni la un nou loc de muncă. Atenție însă, stresul poate agrava simptomele, dar nu le provoacă.

Hormonii. Deoarece femeile sunt de două ori mai susceptibile de a avea IBS, cercetătorii cred că modificările hormonale joacă un rol important în această condiție. Multe femei afirmă că semnele și simptomele sunt mai grave în timpul sau în jurul perioadelor menstruale.

Alte boli. Uneori, o altă boală, cum ar fi un episod acut de diaree infecțioasă (gastroenterită) sau prea multe bacterii în intestine (supraaglomerare bacteriană), poate declanșa sindromul intestinului iritabil.

Factorii de risc

Mulți oameni au semne și simptome ocazionale ale sindromului intestinului iritabil, dar e mult mai probabil să aveți SCI dacă:

Sunteți tânăr. SCI tinde să apară la persoanele sub 45 de ani.

Sunteți femeie. În general, în comparație cu bărbații de acest sindrom suferă de două ori mai multe femei.

Aveți o istorie familială cu SCI. Studiile sugerează că persoanele care au un membru al familiei cu IBS pot prezenta un risc crescut de afecțiune.

Aveți o problemă de sănătate mintală. Anxietatea, depresia, tulburarea de personalitate și antecedentele abuzului sexual în copilărie sunt factori de risc. Pentru femei, abuzul în familie poate fi și un factor de risc.

Influența istoricului familial asupra riscului SCI poate fi legată de gene, factori împărțiți în mediul familiei sau ambele.

Complicaţii

Diareea și constipația, ambele semne ale sindromului intestinului iritabil, pot agrava hemoroizii. În plus, dacă evitați anumite alimente, este posibil să nu obțineți suficienți nutrienți de care aveți nevoie, ceea ce duce la malnutriție.

Dar, impactul condiției asupra calității generale a vieții poate fi cea mai importantă complicație. Aceste efecte ale IBS vă pot determina să simțiți că nu trăiți viața la maxim, provocând descurajare sau depresie.

Pregătiți-vă pentru o vizită la medic

Mergeți la medicul dumneavoastră dacă aveți simptome de IBS. După o evaluare inițială, medicul vă poate trimite la un specialist în afecțiuni digestive (gastroenterolog) pentru o testare mai amplă.

Iată câteva informații care vă ajută să vă pregătiți pentru programarea dumneavoastră.

Ce poți să faci?

Notați toate simptomele pe care le experimentați și de cât timp. Acest lucru vă poate ajuta medicul să identifice ce declanșează episoadele de simptome.

Scrieți informații personale cheie, inclusiv orice schimbări sau perioadele stresante din viață. Acești factori pot juca un rol-cheie în frecvența și severitatea simptomelor SCI.

Faceți o listă a informațiilor medicale importante, inclusiv orice alte situații pentru care sunteți tratat și numele oricărui medicament, vitamine sau suplimente pe care le luați. Dacă ați fost evaluat medical pentru simptomele dumneavoastră în trecut, aduceți dosarele medicale ale acestor teste la întâlnirea cu medicul.

Găsiți un membru al familiei sau un prieten care poate veni cu dumneavoastră la întâlnire, dacă este posibil. Cineva care vă însoțește vă poate ajuta să vă amintiți ce spune doctorul.

Notați întrebările pe care le aveți pentru medic. Creați în prealabil listă de întrebări care vă poate ajuta să profitați la maxim de timpul acordat medicului dumneavoastră.

Câteva întrebări de bază care trebuie adresate medicului dumneavoastră includ:

 •  Am SCI?
 •  Există alte cauze posibile pentru starea mea?
 •  De ce teste de diagnosticare am nevoie?
 •  Ce tratament îmi recomandați să încerc mai întâi?
 •  Dacă primul tratament nu funcționează, ce vom încerca în continuare?
 •  Există efecte secundare asociate cu aceste tratamente?
 •  Credeți că factorii alimentari joacă un rol în simptomele mele?
 •  Ce modificări alimentare trebuie să fac pentru reducerea simptomelor?
 •  Ar trebui să urmez o dietă specifică?
 •  Schimbarea stilului de viață mă va ajuta să reduc sau să gestionez simptomele?
 •  Am alte probleme de sănătate. Cum pot să le gestionez împreună?
 •  Starea mea este cronică?
 •  Când starea mea se va ameliora după tratament? 

Pe lângă întrebările pe care le-ați pregătit pentru medic, nu ezitați să adresați întrebări în timpul ședinței.

Consultați-vă cu membrii familiei pentru a afla dacă unele rude au fost diagnosticate cu boala inflamatorie intestinală sau cancer de colon. În plus, începeți să notați despre frecvența apariției simptomelor și despre eventuali factori care par să declanșeze apariția acestora.

Un diagnostic al sindromului intestinului iritabil depinde în mare măsură de un istoric medical complet și de un examen fizic.

Criterii de stabilire a diagnosticului

Pentru că, de obicei, nu există semne fizice pentru a diagnostica IBS până la capăt, doctorul se ghidează de metoda excluderii altor maladii. Pentru a facilita acest proces, cercetătorii au dezvoltat două seturi de criterii pentru diagnosticarea SCI și alte tulburări gastro-intestinale funcționale.

Criteriile de la Roma. Conform acestor criterii, trebuie să aveți anumite semne și simptome înainte ca un medic să diagnosticheze sindromul de intestin iritabil. Cele mai importante sunt durerea abdominală și disconfortul care durează cel puțin trei zile pe lună în ultimele trei luni, asociate cu două sau mai multe dintre următoarele: modificarea frecvenței scaunului sau consistența modificată a scaunului.

Criteriul de conducere. Aceste criterii se concentrează pe durerea ușurată prin defecare, având mișcări intestinale incomplete, mucus în scaun și modificări ale consistenței scaunelor. Cu cât sunt prezente mai multe simptome, cu atât este mai mare probabilitatea de SCI.

Teste suplimentare

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda mai multe teste, inclusiv studierea scaunului pentru a verifica dacă aveți vreo infecție sau probleme cu capacitatea intestinului de a lua nutrienți din alimente (malabsorbție). Puteți trece printr-o serie de teste pentru a exclude alte cauze ale simptomelor.

Teste de imagistică:

Sigmoidoscopie flexibilă. Acest test examinează partea inferioară a colonului (sigmoid) cu un tub flexibil (lummoșoscop).

Colonoscopia. În unele cazuri, mai ales dacă aveți vârsta de 50 de ani sau mai mult sau aveți alte semne cu o situație potențial mai gravă, medicul dumneavoastră poate efectua acest test de diagnostic în care se utilizează un tub mic, flexibil, pentru a examina întreaga lungime a colonului.

X-ray (radiografie). Uneori medicii vor folosi raze X pentru a obține o imagine a colonului.

Tomografie computerizată (CT). Scanările produc imagini transversale cu raze X ale organelor interne. Scanarea computerizată a abdomenului și pelvisului pot ajuta medicul să excludă alte cauze ale simptomelor, mai ales dacă aveți dureri abdominale.

Analize de laborator:

Testul de intoleranță la lactoză. Lactoza este o enzimă de care aveți nevoie pentru a digera zahărul găsit în produsele lactate. Dacă nu produceți această enzimă, este posibil să aveți probleme similare cu cele cauzate de sindromul intestinului iritabil, inclusiv durerea abdominală, gazele și diareea. Pentru a afla dacă aceasta este cauza simptomelor, medicul dumneavoastră vă poate comanda un test de respirație sau vă poate cere să eliminați laptele și produsele lactate din dieta dumneavoastră timp de câteva săptămâni.

Teste de respirație. Medicul dvs. poate efectua un test de respirație pentru a căuta o afecțiune numită supraaglomerare bacteriană, în care bacteriile din colon cresc în intestinul subțire, ducând la balonare, disconfort abdominal și diaree. Acest lucru este mai frecvent în rândul persoanelor care au avut o intervenție chirurgicală intestinală sau care au diabet sau altă boală care încetinește digestia.

Analize de sânge. Boala celiacă este sensibilă la grâu, orz și proteine ​​de secară care pot provoca semne și simptome precum cele ale sindromului intestinului iritabil. Testele de sânge pot ajuta la excluderea acestei tulburări. Copiii cu IBS au un risc mult mai mare de boală celiacă decât copiii care nu au IBS. Dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți boală celiacă, el sau ea poate efectua o endoscopie superioară pentru a obține o biopsie a intestinului subțire.

Testarea scaunelor. Dacă aveți diaree cronică, medicii ar putea dori să vă examineze scaunul pentru bacterii sau paraziți.

Tratamente și medicamente

Deoarece nu este clar ce cauzează sindromul intestinului iritabil, tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor, astfel încât să puteți trăi cât mai mult posibil.

În majoritatea cazurilor, puteți controla cu succes semnele și simptomele ușoare ale sindromului intestinului iritabil, învățând să gestionați stresul și să faceți schimbări în dietă și stilul de viață. Încercați să evitați alimentele care vă declanșează simptomele. De asemenea, încercați să efectuați exerciții suficiente, să beți multe lichide și să dormiți suficient.

Dacă problemele sunt moderate sau severe, ar fi bine să vă schimbați stilul de viață. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie anumite medicamente.

Schimbări dietetice:

Eliminați alimentele care vă provoacă balonarea. Dacă aveți senzație de balonare obositoare sau de gaze în burtă, medicul vă poate sugera să eliminați unele produse cum ar fi băuturile carbogazoase, legume, în special varza, broccoli, conopida, precum și fructele crude.

Eliminarea glutenului. Cercetările arată că unii oameni cu IBS raportează ameliorarea simptomelor diareii dacă nu mai mănâncă gluten (grâu, orz și secară). Această recomandare rămâne una controversată, iar dovezile nu sunt clare.

Eliminarea anumitor carbohidrați. Unii oameni sunt sensibili la tipurile de carbohidrați, cum ar fi fructoza, lactoza și altele, numite FODMAP (fermentabile oligo-, di-, monozaharide și polioli). FODMAP se găsesc în anumite cereale, legume, fructe și produse lactate.

Stil de viață și remedii la domiciliu

În multe cazuri, schimbările simple în dietă și stilul de viață pot oferi o ușurare a sindromului intestinului iritabil. Deși, organismul nu răspunde imediat la aceste modificări, obiectivul este de a găsi soluții pe termen lung:

Experimentați cu fibrele. Când aveți sindromul intestinului iritabil, fibra poate fi o binecuvântare mixtă. Deși ajută la reducerea constipației, poate, de asemenea, să facă rău de gaze și crampe. Cea mai bună abordare este creșterea lentă a cantității de fibre din dieta dumneavoastră pe o perioadă de câteva săptămâni. Exemple de alimente care conțin fibre sunt cerealele integrale, fructele, legumele și fasolea. Dacă semnele și simptomele rămân la fel sau mai rău, vorbiți cu medicul dumneavoastră. Poate doriți să discutați cu un dietetician.

Unii oameni iau un supliment de fibre care provoacă mai puține gaze și balonare. Dacă observați că luarea fibrelor vă ajută la IBS, utilizați-o în mod regulat pentru rezultate optime.

Evitați alimentele problematice. Dacă anumite alimente vă fac mai rău, nu le mâncați. Acestea pot fi: alcoolul, ciocolata, băuturi cofeinizate, medicamente care conțin cofeină, produse lactate și îndulcitori fără zahăr cum ar fi sorbitol sau manitol.

Dacă gazele sunt este o problemă, ar trebui să evitați alimentele precum: fasolea, varza, conopida și broccoli. Alimentele grase pot fi, de asemenea, o problemă pentru unii oameni. Guma de mestecat sau utilizarea paiului când beți ceva poate duce la înghițirea aerului, cauzând mai multe gaze.

Mănâncă la ore regulate. Nu săriți peste mese și încercați să mâncați aproximativ la aceeași oră în fiecare zi pentru a ajuta la reglarea funcției intestinului. Dacă aveți diaree, puteți constata că mesele mai dese și mai puțin copioase vă vor ajuta să vă simțiți mai bine. Dacă însă aveți constipație, încercați să mâncați mai multe produse bogate în fibre. Acestea ajută la digestie și trecerea lor mai rapidă în intestine.

Aveți grijă la produsele lactate. Dacă sunteți intolerant la lactoză, încercați înlocuirea iaurtului cu lapte sau utilizați un produs enzimatic pentru a ajuta la descompunerea lactozei. Consumarea unor cantități mici de produse lactate sau combinarea acestora cu alte alimente de asemenea vă pot fi de folos.

Bea multe lichide. Încercați să beți multe lichide în fiecare zi. Apa este cea mai bună. Alcoolul și băuturile care conțin cofeină stimulează peristaltismul intestinal și pot face mai mul rău, decât bine, iar băuturile carbogazoase pot produce gaze.

Fă sport regulat. Exercițiile ajută la ameliorarea depresiei și a stresului, stimulează contracțiile normale ale intestinelor și vă poate ajuta să vă simțiți mai bine. Dacă aveți alte probleme medicale, consultați-vă medicul înainte de a începe un program de exerciții fizice.

Folosiți medicamente anti-diaree și laxative cu prudență. Dacă încercați medicamente anti-diaree, cum ar fi Imodium sau Kaopectate, utilizați cea mai mică doză care vă ajută. Imodium poate fi util dacă este luat cu 20 până la 30 de minute înainte de mâncare, mai ales dacă știți că alimentele pe care urmează să le consumați pot provoca diaree.

Pe termen lung, aceste medicamente pot provoca probleme dacă nu le folosiți corect. Același lucru este valabil și pentru laxative. Dacă aveți întrebări despre acestea, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Profilaxie

Oricine poate experimenta tulburări digestive din cauza îngrijorării sau a anxietății. Dacă însă aveți sindrom de intestin iritabil, problemele legate de stres, cum ar fi durerea abdominală și diareea, au tendința să apară mai des și să fie mai severe. Găsirea unor modalități de a face față stresului poate ajuta la prevenirea sau atenuarea simptomelor:

Consiliere. În unele cazuri, un psiholog sau psihiatru vă poate ajuta să învățați să reduceți stresul, analizând modul în care răspundeți la evenimente și apoi colaborând cu dumneavoastră pentru a modifica răspunsul respectiv.

Biofeedback. Această tehnică de reducere a stresului vă ajută să reduceți tensiunea musculară și să vă încetiniți ritmul cardiac cu ajutorul unui mecanism de feedback. Sunteți apoi învățați cum să faceți singuri aceste schimbări. Scopul este de a vă ajuta să intrați într-o stare relaxată, astfel încât să puteți face față mai ușor stresului.

Exerciții de relaxare. Acestea vă ajută să relaxați mușchii din corpul dumneavoastră unul câte unul. Începeți prin strângerea mușchilor în picioare, apoi concentrați-vă încet, lăsând toată tensiunea să meargă. Apoi, strângeți și relaxați mușchii. Continuați până când mușchii se relaxează.

Respirație adâncă. Majoritatea adulților respiră din piept. Dar deveniți mai calmi când respirați din diafragmă, mușchiul care vă separă pieptul de abdomen. Când inhalați, permiteți ca burta să se extindă. Când expiră, burta ta se contractează natural. Respirația profundă poate, de asemenea, să vă ajute să vă relaxați mușchii abdominali, ceea ce poate duce la o activitate intestinală mai normală.

Alte tehnici. Găsiți cel puțin 20 de minute pe zi pentru orice activitate relaxantă - ascultați muzică, citiți, jucați jocuri pe calculator sau doar faceți o baie caldă.

 

Sursa foto: 
okmedical.ro, dozadesanatate.ro
La Inceput