Ce se întâmplă cu corpul meu? Tips-uri pentru băieții afectați de felul cum arată

Fetele nu sunt singurele care își fac griji de aspectul lor. Deși o recunosc foarte rar, băieții și adolescenții pot petrece ore întregi în fața oglinzii, studiindu-se. Foarte mulți se complexează atât de mult de felul cum arată, încât se tem să înceapă și să dezvolte o relație cu o fată sau să meargă la înot, de exemplu.

Și schimbările corpului, în plină dezvoltare, provoacă mult stres. Toate aceste frici însă nu trebuie alimentate. Există răspunsuri și soluții pentru fiecare problemă din mintea noastră. Deci, iată câteva probleme cu care se confruntă adolescenții și care soluțiile lor:

Adevărul despre băieți

Băieții și adolescenții nu sunt lipsiți de griji atunci când vine vorba despre aspectul lor. Deși astfel s-ar părea, în special în cazul celor care și-au creat imaginea de băieți „duri”, schimbările de creștere, determinate de modificările hormonale, sunt chiar stresante. Dacă fetele obișnuiesc să vorbească despre acest lucru cu părinții, prietenele, atunci băieții preferă să nu discute cu nimeni despre aceste lucruri, devenind mai stresați și complexați.

Vestea bună este că imaginea de sine și imaginea corpului pot fi schimbate.

Este importantă imaginea pozitivă asupra corpului meu?

Imaginea corpului tău este o bucățică dintr-un ansamblu întreg de percepții asupra propriei tale persoane, dar și asupra felului în care ești perceput de cineva. Dacă ești mulțumit de felul în care arăți, ești cu siguranță mai sociabil, dar cel mai important este că vei avea o încredere puternică în tine și în forțele proprii. Nemulțumirea însă te poate arunca în extrema cealaltă. Acest lucru e mai frecvent în cazul fetelor.

De ce corpul meu se schimbă atât de mult?

Iau în greutate mai mult, crește păr mult, mi se schimbă vocea. Sunt o mulțime de schimbări în corpul băieților, care vor lăsa neapărat și o amprentă emoțională. Unii băieți chiar nu se simt confortabil, pentru că au impresia că nu mai știu cine sunt.

Destul de greu este să-ți echilibrezi așteptările. O mulțime de tineri pot avea așteptări mari de la pubertate, crezând că o să se dezvolte rapid sau într-un anumit fel. Totuși este bine să nu aveți anumite așteptări – fii atent la cei din familia ta - unchi, bunici, rude, pentru a obține o idee clară în privința felului cum pubertatea ar putea evolua.

Când toți ceilalți par mai înalți

Nu toată lumea se schimbă în același timp sau în același ritm. S-ar putea ca tu să rămâi scund, în timp ce prietenii tăi devin înalți și musculoși.  Băieții de multe ori se compară cu alți tipi în anumite situații și locuri, iar una dintre cele mai comune este vestiarul. Este firesc însă ca schimbările să fie diferite, în funcție de persoană, iar în acest caz genele au multe „de spus”.

Ai putea încerca să vorbești despre îngrijorările tale cu un bărbat adult - poate un antrenor, un doctor, un profesor sau tatăl tău, de ce nu. Șansele ca ei să fi trecut prin experiențe similare sunt foarte mari, din acest motiv cu siguranță vei fi înțeles.

Imaginea perfectă? Stai puțin…

O imagine perfectă este creată astăzi în special de mass-media, prin reclame – femei cu talia îngustă, buze voluptoase, ten perfect, bărbați bine făcuți, corpuri lucrate, etc. În realitate, în puține cazuri cei pe care îi vedem în reclame chiar așa arată. Rolul specialiștilor din reclame este să „intervină” în imaginea lor, pentru a o perfecționa.  

Așadar, ce-i de făcut?

Iată câteva idei:

Recunoaște punctele tale forte. Desigur nu poți face abstracție de corpul tău și felul cum se schimbă. Dar îl poți ajuta să se dezvolte prin sport. Ce poate face corpul tău mai bine? Poate ai viteză, flexibilitate, putere sau de coordonare, ceea ce te poate ajuta să excelezi la un anumit tip de sport. Sau poate ai abilități non-sportive, cum ar fi desenul, pictura, muzica, scrisul? Dacă una din aceste activități te ajută să te simți bine, atunci profită din plin.

Un corp frumos nu înseamnă întotdeauna rezultate atletice. De prea multe ori, modul în care băieții percep imaginea corpului lor este strâns legat de performanța lor într-un anumit tip de sport. Nu trebuie să fie neapărat așa. Dacă nu-și place sportul de echipă, caută posibilități individuale. În funcție de interesele tale, dar și de meiul în care locuiești, poți lua în calcul ciclismul, alpinismul, yoga, dansul.

Respectă-ți corpul! Dacă vrei să arăți bine, ai grijă de corpul tău. Fumatul și alte lucruri despre care știi că sunt dăunătoare te vor taxa peste un timp. Un corp puternic se poate dezvolta numai datorită obiceiurilor sănătoase. De asemenea, dușul regulat, spălarea dinților, îngrijirea părului și pielii, purtarea hainelor curate te va ajuta cu siguranță să creezi o imagine pozitivă asupra corpului tău.

Fii tu însuți. Corpul tău este doar o parte din cine ești tu cu adevărat- împreună cu talentul pentru comedie, pentru pictură sau toate celelalte lucruri care te fac unic. Talentele tale, abilitățile și credințele sunt la fel o parte din tine. Deci, nu te lăsa afectat de imperfecțiuni minore.

Sursa foto: 
lifehacker.co.au
La Inceput