COVID-19: odată cu anunțarea situației de urgență, violența domestică în Marea Britanie a crescut de cel puțin două ori

Un raport efectuat de către deputații din Marea Britanie a enunțat că violența domestică și numărul de omoruri s-a dublat încă din primele săptămâni de instituire a autoizolării la domiciliu.

În urma acestui val al violenței, raportatorii au cerut o strategie guvernamentală pentru a gestiona abuzul domestic pe timp de pandemie. De asemenea, oficialii au solicitat ca spațiile sigure, în care victimele violenței ar putea solicita ajutor să fie stabilte în preajma supermarketurilor și a altor magazine.

The Home Office din Marea Britanie a menționat că există un suport material continuu și servicii online pentru a ajuta victimele violenței domestice.

Cercetătorii din cadrul proiectului Counting Dead Women au anunțat deputații că în primele trei săptămâni de blocare în Marea Britanie au fost omorâte 14 femei și doi copii. Cifra reprezintă cel mai mare număr de omoruri, înregistrat într-o perioadă de doar trei săptămâni timp de 11 ani și este peste dublul ratei medii, au mai adăugat aceștia.

Între timp, numărul apelurilor la linia națională de abuz domestic a crescut cu 25% doar după prima săptămână de blocare și cu 50% peste numărul mediu în următoarele trei săptămni.

Victimele de sex masculin ale abuzului domestic au apelat, de asemenea, mai frecvent la linia de consiliere pentru bărbați (Men’s advice line), numărul apelurilor crescând cu 35% peste media înregistrată de obicei.

Potrivit opiniei comisiei de selectare a afacerilor interne, fără o strategie guvernamentală comprehensivă care ar lupta cu consecințele acestei violențe, populația Marii Britanii va lupta cu consecințe grave ale acesteia pe parcursul unei întregi generații.

Se preconizează ca strategia, cu suportul financiar și managerial al ministerului, să majoreze conștientizarea, prevenția, suportul victimelor și răspunsul justiției la violența casnică și criminală.

Deputații au solicitat, de asemenea, mai mult suport pentru a permite accesul victimelor la ajutor în momentele în care este posibil să nu poată utiliza telefonul sau să apeleze la prieteni.

Aceasta ar putea include extinderea schemei spațiilor sigure pilotate în farmacii, unde victimele pot indica personalului de ce tip de ajutor au nevoie.

Yvette Cooper, președinta comitetului, a menționat că blocarea în case a fost esențială pentru a opri răspândirea noului coronavirus, însă „pentru unele persoane casa nu este un loc sigur”, fiind necesare acțiuni urgente pentru a le proteja. În timp ce campania națională de informare a publicului este una binevenită, președinta a menționat că este esențială avansarea rapidă a acesteia.

Cicatricile durează o viață

„Lucrurile sunt deosebit de complicate pentru copiii vulnerabili. Nu putem să îi abandonăm la mijlocul acestei crize”, a accentuat Yvette Cooper. De asemenea, Comitetul a menționat că va exista o necesitate acută de suport atunci când restricțiile vor fi relaxate, pentru că victimele se vor confrunta cu un nou val de agresiuni dacă vor încerca să evadeze. „Cicatricile emoționale, fizice și sociale de pe urma violenței domestice pot dura o viață întreagă”, a încheiat Cooper.

Raportul a vidențiat, de asemenea, insuficiența spațiilor de refugiu, pe când în 2018-2019 solicitarea acestora a fost cu 64% mai mică decât în prezent.

Sandra Horley, directoare executivă al organizației de caritate Refuge din Marea Britanie a declarat că necesitatea sponsorizării acestor spații nu a fost niciodată mai mare decât acum, în timpul pandemiei noului coronavirus.

„Toate femeile care au nevoie să evadeze în timpul blocării la domiciliu și după relaxarea măsurilor trebuie să fie asigurate cu un spațiu sigur și de ajutorul unui specialist”, a punctat aceasta. De asemenea, potrivit directoarei, de aceste bunuri trebuie să beneficieze și persoanele cu un statut imigrațional nesigur, care nu au permisiunea să acceseze mai multe resurse guvernamentale.

Ministra apărării, Victoria Atkins a declarat că, asemeni unei campanii naționale de sensibilizare, guvernul oferă finanțare suplimentară pentru suportul online al victimelor violenței domestice și a ajutat organizațiile de caritate să acceseze unele ajutoare de 750 milioane lire sterline, anunțate de cancelar la începutul acestei luni.

„Guvernul a prioritizat victimele abuzului domestic în cadrul acestei situații naționale de urgență”, a încheiat ministra.

Reamintim că Marea Britanie a intrat în blocare în data de 24 martie curent, iar din cauza numărului încă înalt de infectați, aceasta poate rămâne blocată încă cel puțin până în prima săptămână din luna mai.

Sursa foto: 
firstlightlaw.com
Sursa: 

bbc.com

La Inceput