Traumatismele „de iarnă” – cum ne apărăm de ele?

Deși zăpada încă nu ne bucură privirea, iar troienele încă nu și-au făcut apariția, e bine să fim pregătiți din timp, echipându-ne cu încălțăminte și îmbrăcăminte corespunzătoare, cu anvelope de iarnă pentru autoturisme, dar și cu sfaturi utile pentru a trece mai ușor peste această perioadă. În cele ce urmează v-am pregătit un șir de sfaturi, pe care le-am asociat cu cele mai frecvente traumatisme „iernatice”.

Traumatismele produse în urma alunecării și căderii

Printre cele mai frecvente traumatisme cauzate de ninsorile abundente, drumurile prost deszăpezite și lunecoase se numără fracturile încheieturii mâinii și cele de șold, dar și traumatismele cranio-cerebrale. Cea mai eficace metodă de prevenire a acestora este evitarea utilizării drumurilor până la deszăpezirea lor definitivă. Însă, dacă acest lucru nu este posibil, iată câteva sfaturi de urmat:

 1. Graba strică treaba. Pașii mici și scurți îți sunt scăparea pe ghețuș. Ține mâinile în afara buzunarelor pentru a-ți păstra echilibrul. În timp ce mergi pe ghețuș, nu privi în telefon și nu căuta nimic în geantă.
 2. Asigură-te că ești echipat cu încălțăminte caldă, izolată și talpă groasă de cauciuc, cu tracțiune.
 3. Fii precaut mergând pe carosabil în timpul sau imediat după ninsoare. Zăpada moale și vizibilitatea redusă măresc riscul să fii accidentat de un automobil.
 4. Înainte de a călca pe o podea din gresie, extrem de lunecoasă, șterge-ți bine încălțămintea de covorașul de la intrare.
 5. Utilizează balustradele sau alte obiecte stabile pentru a-ți păstra echilibrul.

Traumatismele asociate deszăpezirii manuale

Înlăturarea manuală a zăpezii este un alt factor de risc pentru apariția traumatismelor. Traumatizarea țesuturilor moi, a mușchilor și a ligamentelor, în special în regiunea lombară sunt consecința ridicării volumelor mari de zăpadă, a aplecării și a răsucirii. De asemenea, sunt frecvent întâlnite și fracturile mâinilor sau ale brațelor. Copiii pot fi traumatizați din neatenție, în urma căderii în viteză a zăpezii.

Persoanele trecute de 55 de ani au un risc de 4 ori mai mare să sufere de o problemă cardiacă în urma curățării manuale a zăpezii. Studiile demonstrează că 7% dintre accidentele asociate curățării manuale a zăpezii au fost cauzate de o problemă de inimă.

Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să reduci din accidente în timp ce înlături manual zăpada:

 1. Fă o încălzire pentru mușchi înainte să mergi afară. Câteva exerciții simple pentru brațe, picioare și spate îți vor fi de folos.
 2. Ia-ți echipamentul potrivit. Utilizează o lopată ușoară, în formă de „S”, cu un mâner conturat.
 3. Optează pentru un ritm mai lent, cu pauze la fiecare 15 minute. Oprește-te, dacă simți dureri în corp și nu uita să te hidratezi corespunzător.
 4. Poartă încălțăminte cu tracțiune și îmbracă-te în haine mai groase, impermeabile. Nu uita de fes și de mănuși.
 5. Ia poziția corectă – picioarele cu genunchii moi, la lățimea umerilor, spatele drept. Nu te răsuci și nu te apleca prea tare înainte. Unde este posibil, împinge zăpada în loc să o ridici. Aruncă zăpada în fața ta, și nu peste umăr sau peste cap.
 6. Nu ridica straturi prea grele de zăpadă. Omite din ea ori de câte ori este posibil.
 7. Oprește-te imediat dacă simți că te sufoci, transpiri abundent sau ai dureri în piept.

Traumatismele rutiere

Șofatul pe timp de iarnă este asociat cu multiple riscuri. Pentru a fi în siguranță la volan în această iarnă, urmează câteva reguli simple:

 1. Evită să conduci, ori de câte ori este posibil, pe timp de ninsoare sau polei.
 2. Dacă ai urcat la volan în condiții meteo nefavorabile, evită manevrele bruște și nu te avânta în depășiri violente.
 3. Încearcă să ai rezervorul de benzină cel puțin pe jumătate plin în caz că te vei deplasa lent mult timp, pe vreme furtunoasă sau dacă vei rămâne blocat și va trebui să păstrezi mașina caldă.
 4. Echipează-ți în timp efectiv mașina cu anvelope de iarnă și asigură-te că ai trecut un control tehnic în prealabil.
 5. Dacă rămâi blocat și îți rulezi motorul, conducta nu trebuie să fie blocată cu zăpadă. În caz contrar, monoxidul de carbon se poate scurge în mașină. În spații închise, acesta provoacă rapid asfixia.
 6. Nu uita trusa de prim ajutor medical, telefonul, rezerve de apă și alimente, lanternă, chibrituri, plapume și rachete de semnalizare, în special dacă te pornești la drum lung, în condiții meteo nefavorabile.

Hipotermia

Pe timp rece, organismul pierde energia mai rapid decât o produce. Expunerea de lungă durată a organismului la temperaturi scăzute poate cauza hipotermia, un pericol pentru viață. Copiii, vârstnicii și cei care lucrează în aer liber sunt în grupul de risc pentru apariția hipotermiei. Pentru a evita această condiție, urmează sfaturile:

 1. Păstrează în casă o temperatură confortabilă.
 2. Limitează timpul petrecut afară, la temperaturi scăzute.
 3. Asigură-te cu câteva straturi de îmbrăcăminte. Nu uita să îți acoperi capul. Organismul pierde 30% din căldura sa prin cap.
 4. Stai uscat. Scoate-ți imediat hainele umede de pe corp.
 5. Nu consuma alcool. Deși te simți înfierbântat, alcoolul cauzează dilatarea vaselor și pierderea rapidă a căldurii din organism. În plus, este inhibat tremorul – primul mecanism de apărare al organismului împotriva hipotermiei.

Fii pregătit de iarnă! Ai grijă de sănătatea ta!

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
myinjuryattorney.com
La Inceput