Alăptarea – zece mituri și adevăruri despre ea

Alăptarea, proces fiziologic și natural, este privită adesea dintr-un unghi misterios, iar miturile cu privire la acest proces nu întârzie să apară. Din păcate, din cauza amalgamului de informație contradictorie disponibilă astăzi în mediul online, procesul de alăptare poate crea confuzie în rândul mămicilor. Iată de ce ți-am pregătit în continuare un set de zece mituri frecvent întâlnite și adevărurile despre acestea, care susțin îndemnul Organizației Mondiale a Sănătății de a opta pentru alimentația exclusivă la sân a copilului în primele șase luni de viață.

Mitul #1 Copiii știu în mod natural cum să se alimenteze la sân

Adevărul: Copilul tău se naște  cu un șir de reflexe care îl ajută să se hrănească la sân, precum cel de supt și de găsire a sânului matern. Deși aceste instincte sunt înnăscute, ele nu garantează succesul alăptării. Însă, practica bate gramatica, atât în cazul mamei, cât și a copilului. În cazul în care în timpul travaliului au fost administrate unele medicamente, acestea pot influența și prima alimentare a copilului, diminuându-i puțin funcția cerebrală și scăzând din viteza de reacționare la sân. Însă, acest fapt nu este un motiv pentru decepție, ci unul de încurajare și răbdare pentru perioada de început a alăptării la sân.

Află și despre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă mamele în timpul alăptării pruncilor și cum să le soluționezi eficient, potrivit specialiștilor.

Mitul #2 Nu poți alăpta dacă dimensiunea și forma mameloanelor tale nu sunt perfecte

Adevărul:  Forma și dimensiunea mameloanelor fiecărei femei este diferită, astfel încât nu există nici un parametru absolut „perfect”. Un alt fapt care trebuie luat în considerare este că și copiii sunt diferiți – de exemplu, dimensiunea și forma gurii, limbii și a buzelor. Compatibilitatea anatomică dintre mamă și copil este cheia succesului alăptării.

Mitul #3 Pentru a produce lapte, trebuie să bei lapte

Adevărul: Consumul laptelui de mamifere (vaci, capre, oi) are o influență minimă asupra producerii laptelui matern uman. În schimb, o hidratare eficientă în timpul alăptării și o dietă echilibrată, bogată în tot spectrul de nutrienți este extrem de importantă. Substanțele necesare copilului vor fi preluate din corpul matern, astfel încât acesta nu va duce lipsă de nimic. În schimb, dacă mama nu se alimentează corespunzător, riscă să sufere de carențe de vitamine și minerale într-un timp foarte scurt.

Mitul #4 Alăptarea este mereu dureroasă

Adevărul: Alăptarea poate fi rareori dureroasă. Mameloanele devin sensibile imediat după naștere din cauza unui nivel înalt de hormoni în sângele matern și contactul frecvent cu copilul în timpul reprizelor de alăptare. Deși sensibilitatea mameloanelor este normală, durerea nu trebuie să apară și urmează să fie evaluată de consultantul în lactație și eliminată cauza acesteia. Cel mai frecvent aceasta apare din cauza poziției incorecte în timpul alăptării și poate fi soluționată printr-o instruire corespunzătoare.

Află cum să previi mușcăturile bebelușului în timp ce alăptezi.

Mitul #5 Majoritatea femeilor nu produc suficient lapte

Adevărul: Majoritatea femeilor produc suficient lapte pentru copiii săi. În loc să îți privești sânii și să apreciezi cât de plini sunt, urmărește aceste semne pentru a te asigura că procesul de alăptare este eficient pentru copilul tău:

- Către ziua a patra de viață copilul tău trebuie să aibă cel puțin șase scutece umede și cel puțin trei defecații de culoare gălbuie la fiecare 24 de ore;

- Culoarea urinei bebelușului este pală și diluată;

- Copilul este alăptat de cel puțin opt ori în 24 de ore;

- Bebelușul tău adaugă între 120 și 230 grame pe săptămână;

- În timpul alăptării trebuie să vezi și să auzi înghițiturile bebelușului.

Mitul #6 Nu voi „produce” suficient lapte până când acesta „va veni” în sâni

Adevărul: În condiții normale mama produce exact atât lapte, de cât are nevoie copilul său la diferite etape ale dezvoltării. Volumul stomacului unui nou-născut este extrem de mic, astfel încât chiar și un volum de 5 mililitri de lapte produs de mamă între reprizele de alăptare este suficient pentru a-i împlini necesitățile. Apoi, pe măsură ce copilul va crește, necesitatea de lapte se va majora, iar sânii vor produce, drept consecință, cantitatea necesară pentru acesta.

Mitul #7 Nu există vreo metodă de a determina cât lapte consumă copilul

Adevărul: la drept vorbind, este dificil de apreciat cantitatea exactă de lapte care ajunge la copil, însă, urmărind semnele descrise în punctul numărul 5, și anume creșterea în greutate și volumul urinei și a scaunelor eliminate poate fi apreciat statutul nutrițional al copilului. Însă, este bine să cunoști că la fiecare alăptare compoziția și volumul laptelui diferă, astfel încât urmărirea semnelor descrise mai sus este unicul fapt important ce urmează a fi monitorizat.

Mitul #8 Formulele pentru alimentația bebelușului au aceeași compoziție ca și laptele matern

Adevărul: Formulele de alimentație a bebelușilor nu seamănă deloc cu laptele matern. Dacă acestea sunt indicate copilului tău din anumite motive medicale, atunci acest fapt este binevenit, însă este bine să cunoști că laptele matern este alimentul IDEAL pentru copilul tău, întrucât îl pregătește cel mai bine pentru consumul ulterior al alimentelor. În plus, acesta oferă cea mai bună imunitate și provoacă mai puține indigestii și balonări comparativ cu formulele destinate bebelușilor.

Potrivit studiilor, copiii alăptați la sân au un risc mai mic pentru:

- Obezitatea la vârsta de copil și adolescent;

- Astm bronșic;

- Patologii inflamatorii ale colonului și boala celiacă;

- Leucemia și limfoamele la vârsta de copil;

- Infecții ale urechilor și ale gâtului;

- Infecțiile gastro-intestinale;

- Infecțiile respiratorii, inclusiv bronșitele și pneumoniile;

- Diabetul zaharat de tip I și II.

Mitul #9 Nu trebuie să alăptezi dacă administrezi medicamente

Adevărul: În timp ce alăptezi trebuie să administrezi medicamente doar conform prescripției medicului, însă acest fapt nu implică neapărat refuzul total de a alăpta copilul.

Mitul #10 Nu trezi copilul pentru a-l alăpta

Adevărul: Până când copilul tău nu a ajuns la vârsta de trei luni și nu are un orar fix de alăptare, această afirmație este total incorectă. În primele zile după naștere copilul tău va dormi foarte mult. Pentru a transforma alăptarea într-o rutină este necesar să îți trezești copilul și să îi oferi energia de care are nevoie, chiar dacă acesta doarme. Dacă îi permiți copilului să doarmă prea mult, acest fapt poate face mai dificilă deprinderea de alăptare, iar copilul poate deveni în timp și mai somnoros, ceea ce se poate transforma  într-o problemă.

Sănătate să aveți!

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
snugglebugz.ca
Sursa: 

who.int, chla.org

La Inceput