Epilare cu laser versus electro-epilare: care este mai eficientă

Deși procedurile de radere sau epilare cu ceară sau zahăr pot elimina părul nedorit de pe corp, tot mai multe persoane apelează astăzi la soluții de durată. Două metode de acest gen sunt epilarea cu laser și electro-epilarea. Ambele acționează asupra foliculilor de păr situați sub piele pentru a preveni sau elimina creșterea noilor fire. Află în continuare ce presupun ambele metode de înlăturare a părului și care dintre ele este mai eficientă și mai inofensivă.

Epilarea cu laser

Acest tip de epilare implică utilizarea unui fascicul de laser pentru a deteriora suficient foliculul pilos și a reduce astfel creșterea părului. Această procedură va diminua creșterea, însă nu va elimina părul nedorit pentru totdeauna. Eventual, părul va putea crește la loc.

Ce implică procedura?

Înainte de procedură, medicul va tăia foarte scurt părul din zona care va fi tratată, până aproape de piele. Ulterior, acesta va ajusta setările laserului, în funcție de culoarea și grosimea părului care urmează a fi eliminat, dar și de aria asupra căreia se va realiza procedura. În procesul de pregătire se va lua în considerare și culoarea pielii.

Apoi pe piele se va aplica un gel rece pentru a o proteja. În unele cazuri ar putea fi aplicat un anestezic local pentru a limita senzațiile neplăcute. În timpul procedurii atât medicul, cât și pacientul vor purta ochelari speciali pentru a-și proteja ochii.

Îngrijirea zonei după procedură

După procedură este necesar să aplici saci cu gheață pentru a evita senzațiile de disconfort. În cazul durerilor severe medicul v-ar putea recomanda administrarea analgezicelor sau a cremelor pentru piele pe bază de hormoni steroidieni.

Majoritatea persoanelor vor avea nevoie de 8 proceduri pentru a atinge rezultatul dorit. După ce părul din zonă a fost eliminat, poate fi nevoie de 1-2 proceduri pe an pentru a menține rezultatul.

Este mai igienic să îndepărtăm părul pubian sau nu?

Avantajele epilării cu laser

Unele dintre beneficiile epilării cu laser sunt următoarele:

- Precizia. Laserul țintește ușor firele de păr aspre și întunecate.

- Viteza. Impulsurile laserului durează milisecunde, dintr-o aplicație a aparatului fiind tratați câțiva foliculi de păr concomitent. Aceasta înseamnă că arii întregi pot fi tratate în minute numărate.

- Firele cresc mai subțiri și mai deschise la culoare. Între sesiunile de epilare cu laser firele de păr cresc mai subțiri și mai deschise la culoare.

- Eficiența. Multe persoane observă efecte de lungă durată după doar 3-8 sesiuni.

Dezavantajele epilării cu laser

Epilarea cu laser nu este o procedură potrivită pentru fiecare și implică un șir de riscuri. Printre acestea se numără:

- Nu este potrivită pentru toate tipurile de piele. Laserul funcționează bine în cazul persoanelor cu pielea deschisă și părul întunecat, deoarece acesta țintește culorile mai închise.

- Riscul reacțiilor adverse. Printre cele mai neplăcute reacții adverse ale epilării cu laser se numără pielea decolorată, inflamația și înroșirea acesteia, apariția veziculelor și a cicatricilor. Cu toate acestea, reacțiile adverse pot dispărea peste câteva ore de la realizarea procedurii.

- Fotosensibilitatea. Laserul poate mări sensibilitatea pielii la razele solare (fotosensibilitatea), astfel încât expunerea pielii la razele solare directe trebuie evitată imediat după procedură. Persoanele care urmează să apeleze la epilarea cu laser trebuie să evite expunerea la razele solare directe timp de 6 săptămâni înainte de procedură pentru a evita decolorarea pielii bronzate.

- Pericolul produselor care amorțesc pielea înainte de procedură. Potrivit Agenției Medicamentelor și a Alimentelor din SUA (Food and Drug Administration, FDA), un număr mare de persoane au raportat reacții adverse severe în urma aplicării produselor care amorțesc pielea pe zone largi, înainte de epilarea cu laser.

Atenție! Apelează la un tehnician bine instruit, care este coordonat de un medic, pentru a evita apariția reacțiilor adverse în urma epilării cu laser.

Care este prețul epilării cu laser?

Pe piața din Republica Moldova o ședință de epilare cu laser variază, în funcție de zonă, între 150 de lei (buza superioară sau obraji) până la 3.500 de lei (gambe și femur integral).

Dacă decideți să apelați la cosmeticieni care efectuează procedura acasă din cauza prețurilor mai mici pe care le propun, nu uitați că acestea implică și un șir de riscuri adiționale.

Electro-epilarea sau electroliza

Acest tip de epilare implică transmiterea curentului electric prin foliculul de păr, ceea ce îi dăunează și previne creșterea noilor fire de păr. Electroliza este singura metodă de eliminare permanentă a părului. Pentru a te asigura de eficacitatea procedurii, apelează la un dermatolog certificat și specializat în efectuarea procedurii de electroliză.

Ce implică procedura?

Înainte de procedură îți va fi indicată o consultație cu dermatologul pentru a discuta istoricul bolii tale. Procedura în sine implică inserarea sondei în foliculii de păr marcați. Ulterior, un fascicul de curent electric va fi transmis prin sondă și va distruge rădăcina părului.

Îngrijirea zonei după procedură

După electroliză este necesară o îngrijire minoră a pielii. Deși zona poate fi iritată și roșie, aceste simptome dispar de la sine în câteva ore.

Pentru eliminarea permanentă a părului, poate fi nevoie de câteva proceduri. Se întâmplă pentru că pielea are câțiva foliculi pentru fiecare fir de păr, astfel încât între proceduri se pot trezi diferiți foliculi de păr care dormitează. Iată de ce este nevoie de sesiuni adiționale pentru a elimina și aceste tipuri de foliculi.

Majoritatea persoanelor vor avea nevoie de proceduri repetate o dată în săptămână sau o dată la două săptămâni pentru a elimina părul complet dintr-o anumită zonă.

Avantajele electro-epilării

Printre avantajele acestui tip de epilare se numără:

- Efectul este permanent. Această procedură este singura aprobată de FDA pentru a scăpa definitiv de părul nedorit.

- Universală. Potrivit Asociației Americane de Electrologie, electroliza este potrivită pentru orice zonă a corpului (inclusiv zona dintre sprâncene) și orice persoană, indiferent de culoarea pielii și a părului.

- Nu este nevoie de timp pentru recuperare. Îți vei putea relua activitățile de rutină imediat după procedură.

- Nu este nevoie de menținere. Odată ce ai eliminat părul prin intermediul electrolizei, nu va fi nevoie să îți planifici o procedură anuală de menținere. Acum firele de păr nu își vor mai face apariția.

- Fără aplicarea altor substanțe chimice. Spre deosebire de epilarea cu laser, înainte de electroliză pe piele nu vor fi aplicate niciun fel de substanțe chimice adiționale.

Dezavantajele electro-epilării

Deși această metodă de epilare are un șir de beneficii, există și un șir de dezavantaje care urmează a fi luate în considerare:

- Câteva ședințe. În cazul în care ai decis să scapi de părul din zone mai mari, va fi nevoie de câteva ședințe îndelungate pentru a obține rezultate permanente. De asemenea, pentru a scăpa de părul aspru, asemenea celui din zona bikini, vor fi necesare mai multe proceduri. De exemplu, unele persoane au nevoie de până la 30 de proceduri.

- Disconfort. Majoritatea persoanelor experimentează durere sau disconfort în timpul tratamentului, iată de ce s-ar putea administra analgezice înainte de procedură și este indicată aplicarea pungii cu gheață după încheierea acesteia.

- Efecte adverse potențiale. În unele cazuri acestea implică cicatrici sau infecții în urma utilizării acelor nesterile. Aceste riscuri accentuează repetat importanța apelării la un dermatolog certificat pentru derularea acestei proceduri.

Care este prețul electro-epilării?

Prețul electro-epilării variază, în funcție de timpul necesar înlăturării foliculilor de păr. Astfel, pentru o oră de procedură va trebui să scoți din buzunar între 250 și 360 de lei. Este bine să reții că în unele cazuri, pentru a scăpa definitiv de păr, va fi nevoie de mai multe proceduri, decât în cazul epilării cu laser.  

Care metodă este mai bună și de ce?

Atât epilarea cu laser, cât și electroliza sunt două metode ce te pot scăpa de părul nedorit pentru o durată mai îndelungată. Însă, luând în considerare toți factorii, electroliza sau electro-epilarea este mai universală și elimină părul pentru totdeauna. De asemenea, aceasta implică mai puține reacții adverse.

Cu toate acestea, înainte de a elimina părul, este bine să te consulți cu un dermatolog, pentru a depista care metodă de epilare este cea mai potrivită pentru tine.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
medicalnewstoday.com
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput